STSJ Cataluña 1459/2013, 28 de Febrero de 2013

PonenteDANIEL BARTOMEUS PLANA
ECLIES:TSJCAT:2013:2308
Número de Recurso6938/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1459/2013
Fecha de Resolución28 de Febrero de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

IL·LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

IL·LM. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 28 de febrer de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1459/2013

En el recurs de suplicació interposat per INSTITUT CATALÀ D'ASSISTÈNCIA i SERVEIS SOCIALS (ICASS) a la interlocutòria del Jutjat Social 18 Barcelona de data 10 de juliol de 2012 dictada en el procediment Demandes núm. 385/2012 en el qual s'ha recorregut contra la part Virtudes i MINISTERIO FISCAL, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. DANIEL BARTOMEUS PLANA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 10 de juliol de 2012 es dictà interlocutòria pel Jutjat Social 18 de Barcelona, per la que es declara la incompetència de jurisdicció, que ja havia determinat anteriorment en interlocutòria del 23 de maig de 2012 que fou recorreguda en reposició.

Segon

Contra aquesta interlocutòria de 10 de juliol de 2012 la part demandada INSTITUT CATALÀ D'ASSISTÈNCIA i SERVEIS SOCIALS va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la resolució interlocutòria d'instància, que declara la incompetència de jurisdicció, en matèria d'aplicació de la Llei 39/2006, s'interposa el present recurs de suplicació.

SEGON

El recurs formulat per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials s'articula en un sol motiu en el qual es denuncia infracció de l' article 2 de la Llei 36/2011 en relació a la disposició final setena d'aquesta mateixa Llei i en relació als articles 1 i 3 de la Llei 29/1998 .

En l'examen de la competència, aquest òrgan judicial no ha d'ajustar-se als concrets motius del recurs, ja que la fixació de la competència constitueix una qüestió d'ordre públic processal que ha de ser resolta per l'òrgan judicial amb llibertat plena, sense subjecció als pressupostos i motius concrets proposats pels recurrents i pel Fiscal, de forma que l'especial naturalesa de la qüestió la sostreu del poder dispositiu de les parts ( STS. 23.10.1989, entre altres).

TERCER

La pretensió formulada a la demanda es planteja per judicar un extrem derivat de l'aplicació de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència. Aquesta Llei no conté normativa especifica sobre l'ordre jurisdiccional competent per conèixer de les controvèrsies que es puguin suscitar i la qüestió sobre aquest aspecte no ha estat pacifica ni en la doctrina ni en l'àmbit jurisdiccional.

D'una banda, s'ha considerat que l'ordre jurisdiccional social no seria competent per conèixer de la impugnació d'actes administratius dictats sobre aquesta matèria -amb excepció de la minusvalidesa i la determinació del grau-, ja que aquests actes s'enquadrarien en l'àmbit dels articles 1 de la LJCA i 3 de la LPL i la impugnació dels mateixos correspondria a l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu. D'altra banda, s'accepta la competència de l'ordre jurisdiccional social atenent al fet que el legislador ha optat per dissenyar un model de protecció social de dependència amb caràcter públic i universal, no contributiu, però tampoc purament assistencial. Es tractaria, en aquest cas, d'una prestació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 12 de Marzo de 2014
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 12 Marzo 2014
    ...Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, de fecha 28 de febrero de 2013, recaída en el recurso de suplicación nº 6938/2012 , que resolvió el formulado contra el auto de fecha 10 de julio de 2012, del Juzgado de lo Social nº 18 de Barcelona , en el procedimiento nº 3......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR