STSJ Cataluña 1452/2013, 27 de Febrero de 2013

PonenteSARA MARIA POSE VIDAL
ECLIES:TSJCAT:2013:2301
Número de Recurso6475/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1452/2013
Fecha de Resolución27 de Febrero de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2011 - 8050834

RM

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 27 de febrero de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1452/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Graciela, Tomás, Juan Francisco, Bernardo y Eulen, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 12 de abril de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 1035/2011 y siendo recurridos La Farga Shopping Centre, S.L.U, Fons de Garantía Salarial, La Farga Shopping Centre, S.A.U. y Servicios Securitas, S.A. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. SARA MARIA POSE VIDAL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 9 de noviembre de 2011 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de abril de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

En la demanda interposada per Graciela, Tomás, Juan Francisco, Bernardo, contra Servicios Securitas, S.A., Eulen, S.A., i La Farga Shopping Centre, S.L.U., i també contra el Fons de Garantia Salarial, accepto l'excepció de manca de legitimació passiva oposada per la codemandada La Farga Shopping Centre, S.L.U., a qui absolc en la instancia, i accepto la demanda interposada, per tant, declaro Improcedent l'acomiadament de cada un dels demandants produït el dia 17/10/2011, i condemno a la demandada empresa Eulen, S.A., a que, mitjançant opció expressa en el termini de cinc dies, o be readmeti als demandants en el mateix lloc i condicions de treball, o be els indemnitzi en la respectiva quantia que després s'indica extingintne els contractes, i en qualsevol d'ambdós casos, els aboni a mes els salaris de tramitació meritats des de la data de l'acomiadament fins a la d'efectiva readmissió o la de notificació de la sentencia -segons sigui el sentit de la opció-, en la quantia del salari diari que tot seguit es relaciona, i que a data d'aquesta sentencia sumen els següents respectius imports pels 178 dies fins ara transcorreguts, sens perjudici dels que es meritin amb posterioritat a aquesta data:

Indemnització Salari Diari S.Tramitació

Graciela 697,83# 15,51# 2.760,31#

Tomás 5.969,25# 39,80# 7.083,51#

Juan Francisco 8.977,48# 36,83# 6.555,86#

Bernardo 5.496,73# 28,19# 5.017,52#.

Absolc lliurement a la codemandada Servicios Securitas, S.A. de les pretensions de la demanda, i també al codemandat Fons de Garantia Salarial, en aquest cas, sens perjudici de les responsabilitats que al seu dia li pogueren correspondre. I imposo als demandants una sanció pecuniària per temeritat processal per import de 100 euros per a cada demandant.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- Els demandants, que seguidament es relacionen, prestaven serveis per a la demandada empresa Servicios Securitas, S.A., amb les circumstancies laborals següents:

Nom Antiguitat Categoria Salari mensual

Graciela 3/11/2010 Auxiliar de Servei 465,22#

Tomás 16/6/2008 Auxiliar de Servei 1.193,85#

Juan Francisco 9/6/2006 Auxiliar de Servei 1.104,92#

Bernardo 24/6/2007 Auxiliar de Servei 845,65#

Segon

Els demandants prestaven serveis al centre comercial de la codemandada La Farga Shopping Centre, S.L.U., a l'Hospitalet, en tasques de serveis auxiliars de suport al client i assistència als demes equips de serveis del Centre, que Securitas Seguridad España, S.A. tenia subcontractats des de 6/10/2007, quant l'empresa comitent va canviar de contractista subscrivint el 3/10/2011 contracte amb la codemandada Eulen, S.A. per a la prestació del mateix servei a partir de 17/10/2011.

Tercer

El 28/9/2011 la demandada Servicios Securitas va comunicar mitjançant sengles cartes als demandants que a partir del 17/10/2011 passarien a formar part de la codemandada Eulen, nova adjudicatària del servei, i per carta de 11/10/2011 comunicava a la codemandada Eulen la subrogació dels treballadors del servei, entre ells els demandants, adjuntant documentació amb les dades personals, contractes, nomines i butlletins de cotització, responent Eulen per carta sense data tramesa per burofax de 17/10/2011, que no procedirien a la subrogació del personal adscrit al servei. Mitjançant cartes datades el 14/10/2011 Eulen comunicava als demandants que no procediria a la subrogació plantejada per Servicios Securitas.

Quart

A partir del dia 17/10/2011 es varen quedar sense poder realitzar l'activitat que venien desenvolupant, i sense que per cap de les empreses els fos assignada cap altra activitat ni abonats salaris .

Cinquè

L'activitat que prestaven els demandants consistia en un treball a torns cobrint les 24 hores del dia, sota la direcció del Centre Comercial, per tal de garantir el manteniment de l'ordre públic en el Centre Comercial, amb rondes de vigilància regulars, rutines de seguretat establertes, obrir diàriament totes les entrades del Centre Comercial i de l'aparcament, controlar els accessos a l'immoble, activar l'accés als molls de descarrega, així com les operacions inverses, procurar que no pateixin danys les instal·lacions, assistir al públic, mantenir l'equip en condicions d'us i especialment el radiotransmissor, i emprar degudament els protocols per a objectes perduts, nens perduts, sinistres de clients, col·lisió de vehicles, plans d'emergència, incendi i evacuació.

En el Plec de Condicions del contracte concertat per Eulen, de idèntica factura, forma i composició al concertat anys abans per la predecessora, en l'apartat 4 relatiu a funcions, mante pràcticament el mateix redactat, no obstant suprimeix el paràgraf que feia referència al manteniment de l'ordre públic, i a l'obertura de les entrades, i hi afegeix suport al reciclatge, control de claus, alarma de bomba i alarmes de diferents emergències.

En els requisits del personals que consten en l'apartat 10 dels respectius Plecs de Condicions, difereix la formació exigida en l'àrea de vigilància, que hi es al primer i no al segon.

Sisè

Els demandants varen subscriure el contracte de treball amb l'empresa demandada Servicio Securitas, S.A., el qual es referenciava en el Conveni Col· lectiu d'empresa Servicio Securitas, que en el seu artº 1 determina l'àmbit d'aplicació com: "El presente Convenio de Trabajo establece las normas básicas en las relaciones laborales entre Servicios Securitas, S.A. y sus trabajadores, cualquiera que sea su categoría laboral." i l'artº 19 defineix l'Auxiliar de Servei com:

"a) Auxiliar de Servicios.-Es el trabajador mayor de dieciocho años que desempeña, con formación suficiente, uniformado o no con las prendas y distintivos que la Empresa determine necesarios para la correcta prestación del servicio, tareas auxiliares, en todo tipo de inmuebles, entre otras las siguientes:

  1. Las de Información en los accesos, custodia y comprobación del estado y funcionamiento de instalaciones y de gestión auxiliar, realizadas en edificios particulares.

  2. En general, la comprobación y control del estado de calderas e instalaciones generales en cualesquiera clase de inmueble, para garantizar su funcionamiento y seguridad física.

  3. El control de tránsito en zonas reservadas o de circulación restringida en el interior de fabricas, plantas de producción de energía, grandes centros de proceso de datos y similares.

  4. Tareas de recepción, comprobación de visitantes y orientación de los mismos, así como las de control de entradas, documentos o carnés privado, en cualquier clase de edificios o inmuebles".

Setè

Els treballadors contractats per Eulen per a prestar el servei varen subscriure contracte de treball refrerenciat en el Conveni col·lectiu d'empresa d'Eulen S.A. relatiu a prestacions serveis productes en desenvolupament [sic], que en el seu artº 1 defineix l'àmbit funcional com: "El present Conveni col·lectiu és d'aplicació a l'empresa Eulen, SA, i als treballadors d'aquesta que exerceixen la seva activitat professional en l'àmbit dels denominats serveis en productes en desenvolupament, és a dir, d'atenció i informació a tercers, de lleure i temps lliure, acompanyament de trens, logística de distribució i reposició i aquestes, control, prevenció i reducció de pèrdues, trasllat intern en instal·lacions així com exterior, serveis integrals o específics a mida del client.", i en l'artº 9 defineix l'Auxiliar de Servei amb les següents funcions: "

Auxiliar de serveis. Persona amb la formació deguda o experiència que efectua, amb ubicació específica o no, fins i tot de manera estàtica o mòbil amb o sense vehicle, fora o dins del recinte, recintes o instal·lacions titularitat dels clients, entre altres tasques, les següents o alguna d'elles:

Atenció, avaluació, suport i assistència especialitzada en casos d'emergència o crisi o similars, així com, si escau, pràctica de primers auxilis, avís, si correspon, a metges, bombers, ambulància, forces i cossos de seguretat de l'Estat, trasllat de malalts o accidentats, etc.

Col·laborar en l'extinció de petits incendis i fugues d'aigua, productes, etc. Això per tal de minimitzar els seus efectes danyosos.

Atendre alarmes psicosocials, sanitàries i de qualsevol altra índole.

Realitzar controls, posades al punt, rearmaments, petites reparacions i substituir equips defectuosos.

S'inclou la instal·lació, manteniment, retirada i reparació de telealarmes).

Informació general...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 22 de Abril de 2014
    • España
    • 22 Abril 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 27 de febrero de 2013, en el recurso de suplicación número 6475/2012 , interpuesto por D. David , Dª Carla , D. Hernan , D. Maximo y EULEN S.A., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 21 de......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR