STSJ Cataluña 1401/2013, 26 de Febrero de 2013

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2013:2189
Número de Recurso6429/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1401/2013
Fecha de Resolución26 de Febrero de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RM

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 26 de febrer de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1401/2013

En el recurs de suplicació interposat per Eulen, S.A. a la sentència del Jutjat Social 21 Barcelona de data 29 de febrer de 2012 dictada en el procediment núm. 1003/2011, en el qual s'ha recorregut contra la part Servicios Securitas, S.A., La Farga Shopping Centre, S.A.U., Fondo de Garantia Salarial, Araceli, Romeo

, Segismundo i Vicente, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 3 de novembre de 2011 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 29 de febrer de 2012, que contenia la decisió següent:

En la demanda interposada per Araceli, Romeo, Segismundo, Vicente, contra Servicios Securitas, S.A., Eulen, S.A., i La Farga Shopping Centre, S.L.U., i també contra el Fons de Garantia Salarial; accepto l'excepció de manca de legitimació passiva oposada per la codemandada La Farga Shopping Centre, S.L.U., a que absolc en la instancia, i accepto la demanda interposada, per tant, declaro Improcedent l'acomiadament de cada un dels demandants produït el dia 17/10/2011, i condemno a la demandada empresa Eulen, S.A. a que, mitjançant opció expressa en el termini de cinc dies, o be readmeti als demandants en el mateix lloc i condicions de treball, o be els indemnitzi en la respectiva quantia que després es s'indica, extingint-ne els contractes, i en qualsevol d'ambdós casos, els aboni a mes els salaris de tramitació meritats des de la data de l'acomiadament fins a la d'efectiva readmissió o la de notificació de la sentencia -segons sigui el sentit de la opció-, en la quantia del salari diari que tot seguit es relaciona, i que a data d'aquesta sentencia sumen els següents respectius imports pels 135 dies fins ara transcorreguts, sens perjudici dels que es meritin amb posterioritat a aquesta data: Indemnització Salari Diari S.Tramitació

Araceli 2.616,86# 15,51# 2.093,49#

Romeo 3.898,26# 28,88# 3.898,26#

Segismundo 1.438,22# 25,57# 3.451,73#

Vicente 4.280,91# 25,37# 3.424,73#.

Absolc lliurement a la codemandada Servicios Securitas, S.A. de les pretensions de la demanda, i també absolc lliurement al codemandat Fons de Garantia Salarial, sens perjudici, en aquest cas, de les responsabilitats que en el seu dia li pogueren correspondre.

SEGON

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" Primer.- Els demandants, que seguidament es relacionen, prestaven serveis per a la demandada empresa Servicios Securitas, S.A., amb les circumstancies laborals següents:

Nom Antiguitat Categoria Salari mensual

Araceli 12/2/2008 Auxiliar de Serveis 465,22#

Romeo 31/10/2008 Auxiliar de Serveis 866,28#

Segismundo 26/7/2010 Auxiliar de Serveis 767,05#

Vicente 14/1/2008 Auxiliar de Serveis 761,05#

Segon

El dia 17/10/2011, els demandants varen cessar en la prestació de serveis com a conseqüència de Els demandants prestaven serveis al centre comercial de la codemandada La Farga Shopping Centre, S.L.U., a l'Hospitalet, en tasques de serveis auxiliars de suport al client i assistència als emes equips de serveis del Centre, que Securitas Seguridad España, S.A. tenia subcontractats des de 6/10/2007, quant l'empresa comitent v canviar de contractista subscrivint el 3/10/2011 contracte amb la codemandada Eulen, S.A. per a la prestació del mateix servei a partir de 17/10/2011.

Tercer

El 28/9/2011 la demandada Servicios Securitas va comunicar mitjançant sengles cartes als demandants que a partir del 17/10/2011 passarien a formar part de la codemandada Eulen, nova adjudicatària del servei, i per carta de 11/10/2011 comunicava a la codemandada Eulen la subrogació dels treballadors del servei, entre ells els demandants, adjuntant documentació amb les dades personals, contractes, nomines i butlletins de cotització, responent Eulen per carta sense data tramesa per burofax de 17/10/2011, que no procedirien a la subrogació del personal adscrit al servei. Mitjançant cartes datades el 14/10/2011 Eulen comunicava als demandants que no procediria a la subrogació plantejada per Servicios Securitas.

Quart

Tanmateix, a banda del contingut de les comunicacions escrites, dies abans del canvi de titularitat en el servei, Eulen va contactar amb els treballadors del servei, entre ells els demandants, als que va oferir continuar amb la feina si be amb renuncia a l'antiguitat i un nou contacte amb període de prova, condicions que els demandants no varen acceptar, i a partir del dia 17/10/2011 es varen quedar sense poder realitzar l'activitat que venien desenvolupant, i sense que per cap de les empreses els fos assignada cap altra activitat ni abonats salaris .

Cinquè

L'activitat que prestaven els demandants consistia en un treball a torns cobrint les 24 hores del dia, sota la direcció del Centre Comercial, per tal de garantir el manteniment de l'ordre públic en el Centre Comercial, amb rondes de vigilància regulars, rutines de seguretat establertes, obrir diàriament totes les entrades del Centre Comercial i de l'aparcament, controlar els accessos a l'immoble, activar l'accés als molls de descarrega, així com les operacions inverses, procurar que no pateixin danys les instal·lacions, assistir al públic, mantenir l'equip en condicions d'us i especialment el radiotransmissor, i emprar degudament els protocols per a objectes perduts, nens perduts, sinistres de clients, col·lisió de vehicles, plans d'emergència, incendi i evacuació.

En el Plec de Condicions del contracte concertat per Eulen, de idèntica factura, forma i composició al concertat anys abans per la predecessora, en l'apartat 4 relatiu a funcions, mante pràcticament el mateix redactat, no obstant suprimeix el paràgraf que feia referència al manteniment de l'ordre públic, i a l'obertura de les entrades, i hi afegeix suport al reciclatge, control de claus, alarma de bomba i alarmes de diferents emergències. En els requisits del personals que consten en l'apartat 10 dels respectius Plecs de Condicions, difereix la formació exigida en l'àrea de vigilància, que hi es al primer i no al segon.

Sisè

Els demandants varen subscriure el contracte de treball amb l'empresa demandada Servicio Securitas, S.A., el qual es referenciava en el Conveni Col· lectiu d'empresa Servicio Securitas, que en el seu artº 1 determina l'àmbit d'aplicació com: " El presente Convenio de Trabajo establece las normas básicas en las relaciones laborales entre Servicios Securitas, S.A. y sus trabajadores, cualquiera que sea su categoría laboral ." i l'artº 19 defineix l'Auxiliar de Servei com:

" a) Auxiliar de Servicios.-Es el trabajador mayor de dieciocho años

que desempeña, con formación suficiente, uniformado o no con las prendas y distintivos que la Empresa determine necesarios para la correcta prestación del servicio, tareas auxiliares, en todo tipo de inmuebles, entre otras las siguientes:

  1. Las de Información en los accesos, custodia y comprobación del

    estado y funcionamiento de instalaciones y de gestión auxiliar, realizadas en edificios particulares.

  2. En general, la comprobación y control del estado de calderas eW

    instalaciones generales en cualesquiera clase de inmueble, para garantizar su funcionamiento y seguridad física.

  3. El control de tránsito en zonas reservadas o de circulación restringida en el interior de fabricas, plantas de producción de energía, grandes centros de proceso de datos y similares.

  4. Tareas de recepción, comprobación de visitantes y orientación de

    los mismos, así como las de control de entradas, documentos o carnés privado, en cualquier clase de edificios o inmueble s".

Setè

Els treballadors contractats per Eulen per a prestar el servei varen subscriure contracte de treball refrerenciat en el Conveni col·lectiu d'empresa d'Eulen S.A. relatiu a prestacions serveis productes en desenvolupament [sic], que en el seu artº 1 defineix l'àmbit funcional com: " El present Conveni col·lectiu és d'aplicació a l'empresa Eulen, SA, i als treballadors d'aquesta que exerceixen la seva activitat professional en l'àmbit dels denominats serveis en productes en desenvolupament, és a dir, d'atenció i informació a tercers, de lleure i temps lliure, acompanyament de trens, logística de distribució i reposició i aquestes, control, prevenció i reducció de pèrdues, trasllat intern en instal·lacions així com exterior, serveis integrals o específics a mida del client .", i en l'artº 9 defineix l'Auxiliar de Servei amb les següents funcions:

"Auxiliar de serveis. Persona amb la formació deguda o experiència que efectua, amb ubicació específica o no, fins i tot de manera estàtica o mòbil amb o sense vehicle, fora o dins del recinte, recintes o instal·lacions titularitat dels clients, entre altres tasques, les següents o alguna d'elles:

Atenció, avaluació, suport i assistència especialitzada en casos d'emergència o crisi o similars, així com, si escau, pràctica de primers auxilis, avís, si correspon, a metges, bombers, ambulància, forces i cossos de seguretat de l'Estat, trasllat de malalts o accidentats, etc.

Col·laborar en l'extinció de petits incendis i fugues d'aigua, productes, etc. Això per tal de minimitzar els seus efectes danyosos.

Atendre alarmes psicosocials, sanitàries i de qualsevol altra índole.

Realitzar controls, posades al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 29 de Junio de 2016
    • España
    • June 29, 2016
    ...ninguno de los trabajadores de la empresa saliente ", para lo que invoca de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 26 de febrero de 2013 (Rec. 6429/2012 ); y 4) El cuarto en el que cuestiona que "a pesar de aplicar norma sectorial que establece la obligació......
  • ATS, 11 de Febrero de 2014
    • España
    • February 11, 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 26 de febrero de 2013, en el recurso de suplicación número 6429/2012 , interpuesto por EULEN S.A., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 21 de los de Barcelona de fecha 29 de febrero de 20......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR