SAP Tarragona 401/2012, 23 de Octubre de 2012

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2012:2049
Número de Recurso346/2012
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución401/2012
Fecha de Resolución23 de Octubre de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3a

Apel lació 346/12

Ordinari 196/07 del Jutjat de 1a Instància 5 del Vendrell

S E N T È N C I A

PRESIDENT

Il lm. Sr. GUILLERMO ARIAS BOO

MAGISTRATS

Il lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA (Ponent)

Il lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 23 d'octubre de 2012

Vist en aquesta Secció 3a de l'Audiència Provincial recurs d'apel lació interposat per Cristina, representada en aquesta instància pel Procurador/a Sra. Elías Arcalís i defensada pel Lletrat/da Sr. Gracia Herman, contra Sentència del Jutjat de 1a Instància 5 del Vendrell de data 28-2-2012, en procediment Ordinari 196/07, sent part actora Lorenza, i part demandada la recurrent.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La Sentència d'instància disposa: "Estimo la demanda formulada per Lorenza contra Cristina

, i declaro el domini de l'actora sobre la total superfície se s'indica en el doc. 9 de la demanda; condemno a la demandada a derruir el mur de rajols construït sobre la parcel la de l'actora; condemno a la demandada a realitzar quantes obres siguin necessàries i a la seva costa per l'efectiu compliment de l' art. 579 CC, havent de sol licitar la preceptiva llicència municipal d'obres i el consentiment de l'actora per edificar recolzant la seva obra en la paret mitjanera, retirant les bigues i derruint tota obra que es realitzi sense el seu consentiment i condemno a la demandada a tapiar la finestra que ha construït en el mur divisori d'ambdues finques, i tot això amb expressa imposició de costes".

SEGON

En data 14-3-2012 es va presentar per Cristina recurs d'apel lació contra la Sentència d'instància.

TERCER

Lorenza en data 30-3-2012 es va oposar al recurs.

QUART

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

L'actora és la propietària de la parcel la núm. NUM000 del Molí del Blanquillo d'Albinyana, mentre que la demandada és la propietària de la parcel la núm. NUM001, que confronta amb l'anterior. L'objecte del plet rau en determinar la línia divisòria entre ambdues finques, ja que s'interposa demanda reclamant que es declari la propietat de l'actora sobre la total superfície se s'indica en el doc. 9 de la demanda, o en el seu cas sobre la superfície que determini la prova pericial a fer; es condemni a la demandada a derruir el mur de rajols construït sobre la parcel la de l'actora (foto que constitueix el doc. 6 de la demanda); es condemni a la demandada a realitzar quantes obres siguin necessàries i a la seva costa per l'efectiu compliment de l' art. 579 CC, havent de sol licitar la preceptiva llicència municipal d'obres i el consentiment de l'actora per edificar recolzant la seva obra en la paret mitjanera, retirant les bigues i derruint tota obra que es realitzi sense el seu consentiment, i es condemni a la demandada a tapiar la finestra que ha construït en el mur divisori d'ambdues finques.

La sentència impugnada, valorant fonamentalment la pericial judicial feta, estima íntegrament la demanda.

SEGON

Interposa recurs la demandada al legant error en la valoració de la prova.

Segons reiterat criteri jurisprudencial, la valoració probatòria és facultat dels Tribunals sostreta als litigants, els quals encara que evidentment poden aportar les proves que la Llei autoritza, de cap manera poden tractar d'imposar-la als Jutjadors, ja que no pot substituir-se la valoració que el Jutjador fa de tota la prova legalment practicada per la valoració que de la mateixa fa la part recurrent, al correspondre la valoració de la prova única i exclusivament al Jutjador i no a les parts, valoració que ha de fer de manera lliure però mai arbitrària. Mitjançant el recurs d'apel lació, es transfereix al Tribunal de segona instància o ad quem el coneixement ple de la qüestió, però quedant reduïda la seva funció a verificar si la valoració conjunta del material probatori feta pel Jutge de primera instància és il lògica, arbitrària, contrària a les màximes d'experiència o a les normes de la sana crítica, o si, pel contrari, l'apreciació conjunta de la prova és la procedent ( SSTS 15-2-1999 i 26-1-1998, entre moltes).

És a la part actora a qui correspon la càrrega de provar els fets en que fonamenta la seva pretensió, conforme la norma general de distribució de la càrrega de la prova de l' art. 217 LEC, en el sentit de que correspon a l'actor la prova dels fets normalment constitutius de la seva pretensió, i al demandat, en general, la dels fets impeditius o extintius que al legui.

TERCER

En el present cas, de les proves practicades al judici, òbviament les úniques que es poden tenir en compte a l'hora de dictar la sentència i en base a les quals aquesta s'ha de dictar, s'aprecia error en la valoració de la prova feta pel Jutge a quo .

La recurrent al lega que accepta la pericial feta pel perit judicial Sr. Íñigo, i la delimitació que aquest fa entre ambdues finques al plànol núm. 3 de la seva pericial, considerant, però, que la Jutgessa a quo no ha valorat correctament tal pericial, en base a la qual -diu la recurrent i accepta aquest Tribunal- no es pot estimar íntegrament la demanda. Així, la recurrent accepta part de la demanda, en el sentit que reconeix que la línia divisòria entre les parcel les NUM001 i NUM000 és la línia verda discontínua que passa per darrera dels trasters, de forma que accepta derruir el mur de rajols construït sobre la parcel la de l'actora (foto que constitueix el doc. 6 de la demanda) i que els trasters siguin propietat de l'actora. Ara bé, mostra la seva disconformitat amb la sentència, que estima íntegrament la demanda, respecte a que la construcció que va fer la demandada, on va obrir una finestra, i que es pot veure en les fotos que constitueixen els docs. 8, 12 i 14 de la demanda, sigui feta en propietat de l'actora o sobre paret mitgera, per la qual cosa s'oposa a que sigui derruïda i hagi de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR