STSJ Cataluña 7649/2012, 12 de Noviembre de 2012

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2012:11812
Número de Recurso4129/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución7649/2012
Fecha de Resolución12 de Noviembre de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

AM

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 12 de novembre de 2012

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 7649/2012

En el recurs de suplicació interposat per Justiniano a la sentència del Jutjat Social 4 Barcelona de data 14-3-2012 dictada en el procediment núm. 1010/2011, en el qual s'ha recorregut contra la part Ingoprint Diversificacion S.L., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 31-10-2011 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre conflicte col·lectiu, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 14-3-2012, que contenia la decisió següent:

" Que DESESTIMANDO la demanda formulada por don Justiniano, en calidad de delegado de personal contra la empresa INGOPRINT DIVERSIFICACION S.L., debo ABSOLVER y ABSUELVO a la empresa demandada de todas las pretensiones efectuadas en su contra. "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

  1. - El conflicto planteado afecta al colectivo de trabajadores de la plantilla de INGOPRINTDIVERSIFICACION S.L., compuesta aproximadamente por unos 19 trabajadores/as.

  2. - La relación laboral entre las partes se regula por el Convenio Colectivo Estatal de artes gráficas, manipulados de papel, manipulados de cartón, editoriales e industrias auxiliares para los años 2007-2011..

  3. - Los trabajadores afectados han venido percibiendo como concesión unilateral de la empresa una "Retribución Voluntaria" de importe diferente para cada uno de los trabajadores y que consta en sus respectivas hojas de salario, cuya retribución no se ha incrementado, a excepción de en dos ocasiones, con los incrementos del convenio colectivo. El importe de este complemento a partir de las nóminas del año 2011 se ha reducido en el mismo porcentaje que el incremento salarial pactado por convenio para todos los trabajadores,

    si bien la retribución salarial sigue estando por encima del convenio del sector.

  4. - El referido Convenio Colectivo dispuso en su artículo 3.2 . que: "Las condiciones pactadas son compensables en su totalidad con las que anteriormente rigieran, por mejora pactada o unilateralmente concedida por la empresa (mediante mejora voluntaria de sueldos o salarios, mediante primas o pluses variables, gratificaciones y beneficios voluntarios o mediante conceptos equivalentes o análogos), imperativo legal, jurisprudencial, contencioso o administrativo, Convenio colectivo de trabajo, pacto de cualquier clase, contrato individual, usos y costumbres locales, comarcales o regionales, o por cualquier otra causa" y en el artículo 3.4. que: "Habida cuenta de la naturaleza del Convenio, las disposiciones legales futuras, que impliquen variación económica en todos o en alguno de los conceptos retributivos, únicamente tendrán eficacia práctica si, globalmente consideradas y sumadas a las vigentes con anterioridad al Convenio, superan el nivel total de éste. En caso contrario, se considerarán absorbidas por las mejoras pactadas". En el último párrafo de la Disposición Transitoria Segunda del referido convenio se indica que: "Los incrementos salariales que se pudieran derivar de la aplicación de este sistema podrán ser absorbidos de todos aquellos conceptos retributivos absorbibles y que estuviera percibiendo el trabajador con anterioridad a la entrada en vigor del nuevo sistema".

  5. - El artículo 7.3.1 del Convenio Colectivo del sector referido al Salario Base establece para el año 2011 que, a partir del 1 de enero de dicho año, el salario Base del Convenio vigente a 31 de diciembre de 2010 se incrementará en un porcentaje equivalente al IPC real del año 2010 (3%) más 0,25 puntos. De igual modo se incrementará el Complemento Lineal del Convenio de conformidad con el artículo 7.3.2 del mismo.

  6. - Presentada la papeleta de conciliación ante el órgano competente se celebró el correspondiente acto con el resultado de "sin avenencia" el día 27-4-2011 en el expediente nº NUM000 .

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandant va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària i no el va impugnar . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs del representant dels treballadors afectats pel conflicte col lectiu contra la sentència que desestima la pretensió de no absorció ni compensació del augment salarial del conveni amb el plus voluntari personal unilateral, és per revisar els fets provats i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l' article 193, b ) i c) de la Llei 36/2011 Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE de 11 d'octubre).

Segon

Postulen en primer lloc la modificació del fet provat quart en el qual es transcriu l'article núm.

  1. apartats 2 i 4 del Conveni col lectiu estatal d'Arts Gràfiques, manipulats de paper i de cartró, editorials i indústries auxiliars per als anys 2007- 2011, així com el últim paràgraf de la Disposició Transitòria 2ª del Conveni. Proposen que en el fet provat s'addicioni l'apartat núm. 5 de l'article núm. 3 del Conveni referit a la " Garantia personal", que transcriuen, i també l'últim paràgraf de la Disposició Transitòria 2ª del Conveni. Es basen òbviament en el Conveni sectorial estatal d'aplicació, i consideren que és procedent l'addició per contraposar la normativa transcrita en la relació fàctica sobre l'absorció i compensació amb la no absorció ni compensació dels complements personals i condicions mes beneficioses que contempla la garantia 'ad personam' del conveni.

La modificació de fets provats únicament pot ser conseqüència d'un error de fet evident i ha de derivar de la prova pericial o documental eficaç i eficient, sense haver de recórrer a deduccions lògiques o raonables atès el caràcter extraordinari del recurs de suplicació i del fet que no es tracta d'una segona instància, raó que impedeix dur a terme una anàlisi de la prova practicada amb una valoració nova de la totalitat dels elements de prova emprats ( Sentència de la Sala de lo Social del Tribunal Suprem de 18 de novembre de 1.999 ), perquè això suposaria la substitució del criteri objectiu del jutge d'instància que, com s'ha dit, aprecia els elements de convicció segons l' article 97.2 de la Llei de Procediment Laboral, que és un concepte més extens que el de mitjans de prova, ja que compren tan els mitjans de prova que enumera l'article 299 de la Llei d'Enjudiciament Civil com el comportament de les parts en el transcurs del procés i també les seves omissions, davant l'anàlisi de la part, lògicament parcial i interessada, cosa que no es pot acceptar perquè suposa un desplaçament de la funció judicial ordenada per l' article 2.1 de la Llei Orgànica del Poder Judicial i per l'article núm . 117.3 de la Constitució Espanyola de manera exclusiva als jutges i tribunals. La doctrina jurisprudencial pacífica i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 13 de Noviembre de 2013
    • España
    • 13 Noviembre 2013
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 12 de noviembre de 2012, en el recurso de suplicación número 4129/12 , interpuesto por D. Ismael , frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 4 de los de Barcelona de fecha 14 de marzo de 2012 ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR