STSJ Cataluña 6770/2012, 11 de Octubre de 2012

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2012:10818
Número de Recurso7214/2011
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6770/2012
Fecha de Resolución11 de Octubre de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

MR

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 11 d'octubre de 2012

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6770/2012

En el recurs de suplicació interposat per Juan Francisco a la sentència del Jutjat Social 2 Lleida de data 28 de juliol de 2011 dictada en el procediment núm. 741/2010, en el qual s'ha recorregut contra la part INSS (Lleida) i T.G.S.S. (Lleida), ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 21 De setembre de 2010 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 28 de juliol de 2011, que contenia la decisió següent:

"Desestimo íntegrament la demanda instada per Juan Francisco i absolc l'INSS i la TGSS de la demanda instada en contra seva, confirmant la resolució recorreguda".

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

  1. L'actor, nascut el NUM000 .71, consta afiliada al Règim General de la Seguretat Social amb el núm. NUM001 i reuneix els períodes de cotització legal des de la seva alta en la Seguretat Social. L'actor va ser venedor de cupons de l'ONCE. La seva base reguladora per a gran invalidesa, comptabilitzant el període de venedor de l'ONCE es de 1.522,51 euros i la data d'efectes 23.06.10 (doc. actora).

  2. El 15.08.10 l'INSS va emetre resolució desestimant la reclamació prèvia de l'actora contra la Resolució de l'organisme de data 28.06.10 que el declarava afectat d'invalidesa permanent absoluta per a la seva professió habitual de peó industrial, derivada de malaltia comuna. La seva base reguladora era de 462,84 euros (doc. actora). 3. Com a dictamen proposta l'ICAM, emet informe que serveix de base a la CAI per a la seva proposta i determina el següent quadre residual: "Retinosis pigmentària i intervenció cataractes bilateral amb agudesa visual 0.2 en ambdós ulls i visió tubular central (10º). Trastorn adaptatiu reactiu mixt".

  3. Segons informe Dr. Constantino l'actor pateix ceguera, trastorn adaptatiu mixt, Shock posttraumàtic tardà, cervicopatia C6- C7 i ulcus duodenal. El quadre psiquiàtric que pateix, unit a la resta de patologies, pot indicar una situació de gran invalidesa.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora Juan Francisco va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària i no va impugnar . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs del demandant contra la Sentència que desestima reconèixer la situació d'incapacitat permanent de Gran Invalidesa derivada de malaltia comuna, és revisar els fets provat i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l' article 191, b ) i c) de la Llei de Procediment Laboral .

Segon

Postula la modificació del quart fet provat de la sentència que es refereix a les lesions, seqüeles i limitacions que pateix, i proposa un text alternatiu que digui que presenta: " Ceguesa, a l'exploració de la capacitat visual els valors obtinguts amb correcció és d'una agudesa visual bilateral del 0,2 al UD i UE. Visió tubular amb un angle inferior a10º, ceguesa total per combinació del 99%. Trastorn adaptatiu mixt i shock postraumàtic retardat. Cervicopatia C6-C7. Ulcus duodenal. Degut a les patologies referides el treballador paties una situació de Gran Invalidesa atès que necessita l'ajuda de tercers per a les activitats bàsiques de la vida diària com vestir-se, desplaçar-se i tenir cura de la medicació. Situació irreversible i no susceptible de millora." Basa la modificació en les proves mèdiques que cita.

Aquesta Sala ha vingut assenyalant, en aplicació de constant doctrina jurisprudencial de la Sala Social del Tribunal Suprem de 12 de març, 3, 17 i 31 de maig, 21 i 25 de juny i 10 i l7 de desembre de 1.990, i 24 de gener de 1.991, entre moltes d'altres, que davant dictàmens mèdics contradictoris, si no concorren especials circumstancies, s'ha d'estar a la valoració realitzada pel Magistrat o la Magistrada d' instància, ateses les facultats que li atorga l' article 97.2 de la Llei processal laboral y l'article 348 de la Llei d'Enjudiciament Civil, i la part recurrent no pot pretendre seleccionar y extreure dels diferents informes mèdics aquelles apreciacions que li interessen per a construir un quadre clínic residual adaptat al seu criteri parcial i subjectiu. També la doctrina jurisprudencial pacífica dels Tribunals laborals i d'aquesta Sala, manté que únicament de manera excepcional els Tribunals superiors poden fer ús de la facultat de modificar i fiscalitzar la valoració de les proves feta pel jutge de la instància, ja que aquesta facultat els hi està atribuïda únicament per a supòsits en què els elements esmentats com a revisors, ofereixin una força de convicció molt gran que a judici de la Sala manifestin un error de fet clar del jutge en l'apreciació de la prova.

En aplicació d'aquesta doctrina, desestimem aquest objecte del recurs, tota vegada que els informes mèdics citats van ser valorats judicialment en la facultat que confereix l'article 97.2 ja esmentat juntament amb la resta d'elements de convicció aportats per les parts a la vista oral, devent el magistrat de la instància les conclusions mèdiques a què arriba segons la valoració que faci de les proves. Per altra banda el segon paràgraf del text fàctic proposat és clarament predeterminant de la decisió judicial perquè indica la conclusió a la que porta la valoració de la prova per la part recurrent.

tercer

En el segon objecte del recurs, denuncia la infracció de l'article núm. 136 i 137.6 de la Llei General de la Seguretat Social que defineix la Gran Invalidesa per a les tasques de venedor de cupons de la ONCE.. Resumidament argumenta que dels informes mèdics es desprenen les patologies que pateix, les quals s'han de valorar conjuntament amb la ceguesa total, que és determinant per requerir l'ajuda de terceres persones per poder dur a cap els actes essencials de la vida. El Institut Nacional de la Seguretat Social ha reconegut en la seva resolució impugnada judicialment el grau d'incapacitat absoluta perquè queda evidenciat que no es pot dedicar a cap activitat laboral amb rendibilitat i eficàcia pròpia del mercat de treball, i cita doctrina jurisprudencial sobre el concepte i requisits de la incapacitat permanent absoluta. Manté que l'agreujament del dèficit visual binocular, ara tan sever que constitueix una ceguesa total, l'impedeix dur a cap les tasques de venedor de cupons que ha vingut desplegant des de 1994, segons prova documental que consta en el procediment, perque actualment requereix l'auxili de tercera persona per poder dur a cap els actes essencials de la vida com vestir-se, rentar-se, menjar, pendre medicaments que no pot reconèixer, etc.. Conclou que la incapacitat permanent absoluta reconeguda i la Gran Invalidesa pretesa s'ha de referir a la tasca de venedor de cupons que tampoc pot desplegar des del moment que requereix l'auxili de tercers . Denuncia també la infraccó dels articles núm. 141 i 143 de la Llei General de la Seguretat Social en connexió amb l'articler núm. 140 de la mateixa norma. Fa notar que la sentència no fa cap referència a la base reguladora postulada pel...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR