SAP Lleida 347/2012, 26 de Septiembre de 2012

PonenteANGEL MIGUEL COSIALLS UBACH
ECLIES:APL:2012:641
Número de Recurso83/2011
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución347/2012
Fecha de Resolución26 de Septiembre de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 83/2011

Procediment ordinari núm. 379/2006

Jutjat Primera Instància 6 Lleida

SENTÈNCIA núm. 347/2012

President/a:

En ALBERT MONTELL GARCIA

Magistrats/ades jutges/esses:

Na ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

En ANDRES MIGUEL COSIALLS UBACH

Lleida, vint-i-sis de setembre de dos mil dotze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 379/2006, del Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Lleida, en virtut del recurs interposat pels demandants, ATLANTIC FOOD, S.L, Bartolomé, Fulgencio i Norberto, representats per la procuradora Mª CARMEN RULL CASTELLO i assistits pel lletrat JOSE MGUEL MORAGUES MARTINEZ contra sentència de data vint-i-cinc d'octubre de dos mil deu dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 83/2011. La part demandada, FUNDACIÓN PRIVADA "PILAR FELIP I GALICIA", representada per la procuradora PAULINA ROURE VALLES i assistida per la lletrada ANNA JOVE RIS, i la part demandada TEIXIDO S.A, representada per la procuradora Mª ANGELS PONS PORTA i assistida pel lletrat JOSE LUIS RODRIGUEZ ROS impugnen l'apel·lació. És ponent d'aquesta resolució el magistrat suplent ANDRES MIGUEL COSIALLS UBACH.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la Sentencia dictada pel Jutjat de Primera Instància num. 6 de Lleida en data 25 d'octubre de 2010, és la següent: "FALLO

ESTIMO parcialmente la demanda presentada por ATLANTIC FOOD, SL; Bartolomé, Fulgencio y Norberto ; contra FUNDACIÓN PRIVADA PILAR FELIP I GALICIA y TEIXIDO, S.A., y en consecuencia:

  1. declaro extinguidos los contratos de arrendamiento que vincula a los actores con la demandada Fundación Privada "PILAR FELIP I GALÍCIA", por la pérdida y destrucción de los locales objeto de arrendamiento. 2.declaro a los codemandados TEIXIDÓ SA y Fundación Privada "PILAR FELIP I GALÍCIA", responsables civilmente de los daños derivados de la destrucción de los locales objeto de arrendamiento.

  2. absuelvo a los codemandados TEIXIDÓ SA y Fundación Privada "PILAR FELIP I GALÍCIA" de las peticiones formuladas contra ellos en reclamación de daño emergente.

  3. absuelvo a los codemandados TEIXIDÓ SA y Fundación Privada "PILAR FELIP I GALÍCIA" de las peticiones formuladas contra ellos en reclamación de lucro cesante.

  4. NO hago especial condena en costas de forma que cada parte abonará las costas causadas a su instancia y las comunes por mitades. [...]".

SEGON

Contra l'anterior sentència, la representació processal de ATLANTIC FOOD, SL; Bartolomé, Fulgencio y Norberto va interposar un recurs d'apel·lació que el Jutjat va admetre i, seguits els tràmits pertinents, va remetre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotllo i designar magistrat ponent a qui es van lliurar les actuacions per a que, una vegada deliberada, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 23 de juliol de 2012 per la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS JURÍDICS

Fonament Jurídic Primer

Qüestió relativa a l'excessiva dilació del procés i la valoració de la prova.

La part recurrent presenta en el seu escrit de recurs d'apel·lació una al·legació prèvia fent esment a que "tal indebida dilación del proceso ha producido que la sentencia contenga graves incorrecciones en cuanto a la valoración de la prueba e incluso omisión de pruebas practicadas, con grave perjuicio para mis representados" (fol. 1068v). A continuació, l'escrit inclou fins sis motius, que la part actora, ara apel·lant, considera com greus incorreccions: la utilització de la paraula "altillo" per referir-se a les golfes, o la confusió de paraules, o afirmacions que després no tenen cap transcendència a la decisió judicial (com, per exemple, que sí existeix dany emergent o lucre cessant).

No podem considerar que aquestes errades, menors, puguin tenir res a veure amb la excessiva dilació com afirma la part recurrent. Per una banda, com afirma l'escrit d'oposició presentat per la representació processal de la Fundació Pilar Felip i Galícia (fol. 1134), la utilització del vocable "altillo" en res afecta a la decisió judicial, doncs, consta acreditat documentalment, fins i tot, amb fotografies, que l'assumpte pivotava respecte a l'entramat de bigues de la coberta, fent referència a "altillo" per denominar les golfes. El Diccionari de la Real Acadèmia Espanyola defineix, com a segona accepció, "altillo" com aquella "Habitación situada en la parte más alta de la casa, y por lo general aislada". No hi ha, doncs, cap errada en aquest sentit. La gravetat respecte de la utilització del canvi entre el Sr. Bartolomé i el Sr. Eutimio, tampoc resulta acceptable, doncs, no es fonamenta la decisió judicial en base a aquesta errada.

Així mateix, que el jutge "a quo" hagi pogut manifestar que existia dany emergent o lucre cessant, i, després no ha acordat res en particular, o s'ha omès certa prova a l'hora de raonar la decisió, serà analitzat en els posteriors fonaments jurídics d'aquesta sentència.

Per tal cosa, cal desestimar qualsevol pretensió que formula la part recurrent relativa a la vinculació entre la excessiva dilació del procediment i l'omissió o la valoració de la prova.

Fonament Jurídic Segon

Qüestió relativa a la falta de valoració de la prova documental i testifical referent a la relació arrendatària.

La part recurrent postula en la seva al·legació primera que ha existit una carència de la valoració de la prova documental, concretament, de les fotocòpies del llibres d'actes de la Fundació Privada Pilar Felir i Galícia dels anys 1974, 1975, 1980; als efectes de provar que els locals de l'edifici arruïnat estaven llogats en aquelles dates. Així s'afirma que "constando expresamente en esta última, de 12 de diciembre de 1980 la existencia de arrendatarios en todos los inmuebles titularidad de la indicada Fundación Privada, incluido el que entonces ocupaba la Sra. Estibaliz y que luego sería traspasado a mi mandante" (fol. 1071v). De la mateixa manera, argumenta que "también omite la sentencia" (fol. 1072) altres elements de prova, referint-se a les testificals dels senyors Simón i Abelardo . Aquests dos testimonis eren comerciants del Carrer Major durant la segona meitat del segle XX. Però, pel que ens interessa en aquest procediment, a banda de poder afirmar que aquells locals estaven ocupants per determinades persones, ells no havien vist ni tenien coneixement de les condicions contractuals ni de la data dels contractes d'arrendament dels locals de l'edifici situat al carrer Major, 37 de Lleida, ni tan sols si és tractava en el supòsit del Sr. Fulgencio d'un arrendament de local de negoci o de magatzem (cal tenir en compte que el rebut de lloguer girat en 1986 és en concepte de "alquiler almacén" (fol. 34 i fol. 353)). Així, el Sr. Simón va afirmar "no había visto los documentos que acreditaban los contratos de arrendamiento" (minut 12:15, CD 1 del Judici de 20 de desembre de 2006), en referència al local regentat per Doña. Estibaliz, sota el rètol "Confecciones Amigó" i que en el moment de la ruïna hi estava situat el comerç dels Srs. Bartolomé . Idèntica resposta va oferir respecte de la relació contractual i de la data del contracte del local regentat pels Srs. Fulgencio, sota el rètol "Impremta Sol" (minut 13:49, CD1 del Judici de 20 de desembre de 2006). El testimoni, Sr. Abelardo, va incidir en aquest fet, tot i afirmar que sí que li constava el traspàs entre "Confecciones Amigo" (minut 15:35, CD 1 del Judici de 20 de desembre de 2006), no "vió ningún documento sobre los contratos" (minut 18:06, CD 1 del Judici de 20 de desembre de 2006), "no sabía que hubiera ningún contrato posterior a 1985" (minut 18:26, CD 1 del Judici de 20 de desembre de 2006), i que tampoc "sabía si el arrendamiento de los Srs. Fulgencio Norberto era para local de negocio o era para almacén" (minut 18:33, CD 1 del Judici de 20 de desembre de 2006). Per tant, de l'anàlisi probatori d'aquest dos testimonis es pot afirmar que, efectivament, els locals de l'immoble arruïnat estaven destinats durant la segona meitat del segle XX a locals de negoci i/o comerços; però que no pot provar-se la data dels contractes d'arrendament d'aquells, i, si eren posteriors o no al 1985, i, per tant, si l'hi eren aplicables les normes de pròrroga forçosa.

El mateix extrem podem deduir de la cita a la que fa referència la part actora respecte del llibre d'actes. Doncs, la referència exclusivament de que aquelles finques estaven llogades, no implica conèixer les condicions contractuals concretes o si es va formalitzar un nou contracte, sota unes noves clàusules o autoritzant una nova i diversa activitat comercial.

Idèntica conclusió s'ha d'arribar respecte a la cita literal que realitza del Sr. Adriano que l'interessava que els lloguers arribessin fins l'any 2015. No indica la data de realització del contracte, doncs, el termini contractual es un pacte lliure entre les parts, i, per altra, com es va deixar entreveure al judici, de no estar llogats els locals, s'hauria de fer càrrec de la diferència ell mateix (minut 30:35, CD 2 del Judici de 20 de desembre de 2006).

Respecte de les diverses manifestacions que realitza (fol. 1072v, fol. 1073, fol. 1073v), la part recorrent respecte de que es pot deduir una relació contractual arrendatària de l'escriptura pública i dels diversos procediments de desnonament per impagament de quotes o rendes o de ruïna, tampoc ens aporta els elements necessaris per poder provar quines eren les condicions contractuals i la data concreta dels contractes de lloguer.

D'aquí, que el Jutge no introduís aquest raonament a la sentència, doncs, es lliure el Jutge "a quo" a referir-se o no a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR