SAP Barcelona 414/2012, 6 de Julio de 2012

PonenteFRANCISCO JAVIER PEREDA GAMEZ
ECLIES:APB:2012:8460
Número de Recurso898/2011
ProcedimientoVERBAL - COGNICIóN
Número de Resolución414/2012
Fecha de Resolución 6 de Julio de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA N. 414/2012

Barcelona, sis de juliol de dos mil dotze

Audiència Provincial de Barcelona, Secció 14ª

Magistrat Únic:

Francisco Javier Pereda Gámez

Rotlle n. 898/2011

Judici verbal n.: 797/2010

Procedència: Jutjat de Primera Instància n. 3 de Mollet del Vallès

Objecte del judici: reclamació per honoraris professionals de lletrat ( art. 1544 C.c .)

Motius del recurs: errònia valoració de la prova, inaplicació de facultat de moderació i indeguda condemna en costes

Apel·lant: Juan María

Advocat: B. Gutiérrez Molero

Procurador: M.D. Rifá Guillen

Apel·lat: Abelardo

Advocat: S. González Arias

Procurador: J.A. García Tapia

ANTECEDENTS DE FET

  1. RESUM DEL PLET DE PRIMERA INSTÀNCIA

    El dia 16 de febrer de 2010 el Sr. Abelardo va presentar demanda en la que sol·licitava que es requerís de pagament el demandat, la quantitat de 3.015 euros, més les costes i interessos, derivada de la minuta d'honoraris reportada en la seva defensa en un procediment administratiu, i pel cas de que no pagui ni doni raons, es dicti interlocutòria ordenant l'embargament de bens i si s'oposa es convoqui a les parts a judici verbal. Sosté que va tramitar la concessió de la prestació d'incapacitat permanent del demandat, que no li ha pagar els honoraris. El demandat va donar raons (que no havia contractat els serveis) i es va assenyalar dia de judici.

    El dia del judici, la actora es ratifica i el demandat contesta i diu que no hi ha deute perquè no va contractar els serveis. Sosté que els litigants eren amics i l'actor es va prestar a ajudar-lo en qualitat d'amic, però tota la tramitació la va dur a terme el demandat. No nega la redacció d'un escrit d'al·legacions, no preceptiu i extemporani, i demanant un grau d'incapacitació inferior a allò obtingut. Subsidiàriament, sol·licita que es moderi la quantia conforme als criteris del Col·legi d'Advocats de Barcelona a 95,94 euros.

    La sentencia recorreguda, de data 28 de abril de 2011 considera acreditat el deute amb la minuta i el procediment i la resolució administrativa. La jutgessa entèn que la demandada no assumeix la càrrega de les excepcions i valora el interrogatori del demandat. Rebutja la pluspetició, per les visites professionals reconegudes i per respecte al principi de lliure minutació. En suma, la jutgessa estima íntegrament la demanda i condemna Juan María a pagar a Abelardo 3.015,00 euros, més la que resulti d'aplicar a la anterior un interès equivalent a l' interès legal del diner des de la data d'interposició de la demanda fins la de la sentència, i un interès equivalent a l'interés legal del diner incrementat en dos punts i imposa a Juan María les costes processals causades.

  2. QÜESTIONS PLANTEJADES EN EL RECURS

    La part recorrent sosté que hi ha error en la valoració de la prova. Reitera que no hi ha prova de l'encàrrec i demana que es moderi la minuta, conforme a les SSTS 25 de juny de 2005 i 8 de novembre de 2004 i rebutja interessos i costes.

    La part apel·lada s'oposa i defensa la sentència. Diu que no es practica prova sobre pluspetició. Nega la moderabilitat, donat el pacte d'honoraris (invoca l' article 1255 C.c .).

  3. TRÀMITS EN LA SALA

    L'assumpte s'ha registrat en la Secció el 17 de octubre de 2011. No s'ha practicat prova ni s'ha celebrat vista. Les actuacions han quedat a la vista per a sentència el dia 29 de juny de 2012. Aquesta resolució no s'ha dictat en el termini previst en l' article 465.1 de la Ley de Enjuiciamiento civil (LEC ), per causes estructurals, el que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR