STSJ Cataluña 4213/2012, 6 de Junio de 2012

PonenteGREGORIO RUIZ RUIZ
ECLIES:TSJCAT:2012:6757
Número de Recurso5186/2011
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4213/2012
Fecha de Resolución 6 de Junio de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2009 - 0032145

MM

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 6 de junio de 2012

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4213/2012

En el recurso de suplicación interpuesto por Schlecker, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 21/03/2011 dictada en el procedimiento Demandas nº 1283/2009 y siendo recurrido/ a -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), Salvadora, Mutua Universal Mugenat y -T.G.S.S.-(Tesorería Gral. Seguridad Social). Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. GREGORIO RUIZ RUIZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 28/12/2009 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 21/03/2011 que contenía el siguiente Fallo:

" En la demanda interposada per Schlecker, S.A. contra Institut Nacional De La Seguretat Social, Salvadora, Mútua Universal-Mugenat, i Tresoreria General de la Seguretat Social; accepto l'excepció de manca de legitimació passiva de la Mutua demanda, a qui absolc en la instancia, i refuso la demanda interposada, per tant, tot conformant la resolució administrativa impugnada, declaro absolts els demandats de les pretensions aquí reclamades. "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

La treballadora demandada Salvadora, prestava serveis per a l'empresa demandant Schlecker, S.A., en la botiga que aquesta te al carrer Rubén Dario, 40 de Barcelona quant el dia 10/4/2007 estant la demandant exercint funcions d'encarregada de l'establiment amb presencia d'un altra dependenta (Belen), varen entrar tres atracadors a la botiga i la varen comminar amb violència a lliurar-los els diners de la caixa, i com sigui que les claus eren a l'oficina, va estar retinguda per un atracador amenaçant-la amb arma blanca mentre els altes atracadors acompanyaven a l'altra dependenta a les oficines a cercar les claus de la caixa, i un cop obtingudes es va efectuar l'atracament.

Segon

Com a conseqüència d'aquest episodi la demandant va patir d'immediat un fort atac d'ansietat del que va esser assistida en el mateix establiment pels serveis d'emergències mediques, i que ha derivat en un procés depressiu posttraumàtic, iniciant baixa per incapacitat temporal des del dia següent a l'atracament, mantenint el maig de 2009 patologia activa i inactivitat professional.

Tercer

El 13/7/2007 mantenint-se la treballadora en situació d'incapacitat temporal, l'empresa va acomiadar-la reconeixent la improcedència de l'acomiadament.

Quart

En el moment de l'atracament l'empresa comptava amb un sistema de miralls per visualitzar determinades zones i passadissos des de la caixa, així com un sistema intern de videovigilancia dotat de cinc càmeres enfocades a les gòndoles i prestatgeries de productes amb dos monitors de control un a les oficines i l'altre accessible des de la caixa, i un seqüenciador. Es un sistema de l'any 2000 o 2001 que cal engegar i aturar manualment i sense possibilitat d'enregistrament d'imatges, sols de control directe.

Cinquè

L'empresa aporta fotocopia de factura de desembre de 2001 de la instal·lació de càmeres de vigilància a la botiga en qüestió, mentre que l'informe d'avaluació de riscs elaborat el 1/7/2005 recomana instal·lar a la botiga en qüestió i en un termini de tres mesos un sistema de càmeres i monitor digitals, i l'informe de l'accident elaborat pel servei de prevenció fa referència a que el vídeo es va instal·lar a finals de l'any 2006.

Sisè

L'empresa compta amb un procediment d'avaluació de riscs que no consta quant es va realitzar, i de caràcter absolutament sedentaritzat que es limita a marcar amb una creu una enumeració de riscs laborals identificats amb 43 codis, dels quals se n'identifica 18 a la botiga en qüestió i per a qualsevol dels empleats de la botiga, entre els quals hi ha en el codi 23 "accidentes causados por seres vivos". En un altre apartat de l'avaluació elaborat el 1/7/2005 el risc d'agressió per essers vius (atracaments) es defineix amb una probabilitat mitjana, una severitat greu i una gravetat moderada. Quant a les mesures correctores especifica: A) Mai oferir resistència en un atracament: prioritat alta. B) avisar immediatament al superior del succés i seguir protocol establert per l'empresa: prioritat alta, termini immediat. C) no tancar mai les ports de la botiga quan hi hagi gent dins: prioritat mitjana. D) en cas d'agressió física acudir immediatament al centre d'assistència mes proper: prioritat mitjana, termini immediat. E) Instal·lació de sistema de càmeres i monitor digital: prioritat alta, termini 3 mesos. F) formació i formació [sic] al personal de la botiga protocol actuació robatori amb intimidació o força física: prioritat alta, termini 2 dies.

Setè

No consta que l'empresa facilites a la demandant formació especifica en matèria de risc laborals i mesures de seguretat, ni que li facilites informació adient sobre cap tipus de riscs ni en concret sobre el risc d'atracament identificat en l'avaluació de riscs laborals.

Vuitè

Iniciat per l'Entitat Gestora expedient per a valorar l'existència o no de responsabilitat empresarial, el 16/9/2009 es va dictar resolució per la que efectivament declara l'existència de responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat en l'accident de 10/4/2007 patit per la treballadora demandada, i imposa a l'empresa demandant un recàrrec del 30% de les prestacions derivades. Disconforme l'empresa interposà reclamació prèvia, que fou desestimada per nova resolució de 14/12/2009.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 19 de Febrero de 2014
    • España
    • 19 Febrero 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 6 de junio de 2012, en el recurso de suplicación número 5186/11 , interpuesto por ENTIDAD SCHLECKER, S.A., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 21 de los de Barcelona de fecha 21 de marzo......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR