STSJ Cataluña 2903/2008, 7 de Abril de 2008

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2008:4335
Número de Recurso8964/2006
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución2903/2008
Fecha de Resolución 7 de Abril de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

MDT

IL·LM. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

IL·LM. SR. EMILIO DE COSSIO BLANCO

Barcelona, 7 d'abril de 2008

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 2903/2008

En el recurs de suplicació interposat per Mutua Asepeyo, Mútua patronal d'accidents de treball i malalties professionals núm 151 a la sentència del Jutjat Social 2 Mataró de data 12 de juliol de 2006 dictada en el procediment núm. 725/2004 en el qual s'ha

recorregut contra la part I.N.S.S., Servei Català de la Salut i Valentina, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 16.11.04 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Reintegrament despeses mediques, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 12 de juliol de 2006, que contenia la decisió següent:

"Que estimando la demanda presentada por Dª. Valentina contra ASEPEYO, Mutua de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales de la Seguridad Social número 151, condeno a la referida demandada a abonar a la actora la cantidad de 1.801,02 euros, sin perjuicio de los intereses que se puedan devengar conforme a lo previsto en el artículo 576 de la Ley de Enjuiciamiento Civil."

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

  1. - Dª. Valentina con DNI número NUM000 nacida el día 26 de marzo de 1942, sufrió un accidente de trabajo el día 10 de julio de 2002, al resbalar mientras se encontraba limpiando la escalera, en el desarrollo de su trabajo, por cuenta de la Comunidad de Propietarios sita en la calle Valencia, números 317-319 de la localidad de Barcelona. (Hechos no controvertidos).

  2. - A consecuencia del accidente la actora inició proceso de incapacidad temporal el día 15 de julio de 2002, extinguiéndose dicha situación el día 24 de julio de 2002 siendo dada de alta por la Mutua ASEPEYO por curación con las siguientes secuelas:

    -Vessament articular i maniobres meniscals negatives.

    -Artrosi femoro-patelar amb borrament d'espines tibials. (Expediente administrativo).

  3. - El día 25 de julio de 2002 la actora inició nuevo proceso de incapacidad temporal por enfermedad común con el diagnóstico de "gonalgia derecha". (Hechos no controvertidos. Expediente administrativo).

  4. - La actora acudió a los centros hospitalarios "Hospital Clinic de Barcelona" y "Hospital Universitari Germans Trias i Pujol" en los que demoraron las visitas e intervención quirúrgica de la actora, por lo que decidió acudir al Centro Médico Delfos en el que fue intervenida quirúgicamente el día 15 de enero de 2003 practicándosele Meniscectomía artroscópica y osteotomía de transposición tibial anterior. (Documentos 5, 6, 7 y 8 de la actora).

  5. - Por sentencia dictada por el Juzgado de lo social número 25 de Barcelona el día 22 de diciembre de 2003 en el procedimiento 584/2003 se declaró que el proceso de incapacidad temporal iniciado por la actora el día 25 de julio de 2002 fue debido a accidente de trabajo. Dicha sentencia ha sido confirmada por la dictada en fase de suplicación por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña con fecha 22 de noviembre de 2005. (Documentos 9 y 10 de la actora).

  6. - Por sentencia dictada por este mismo Juzgado el día 26 de enero de 2006 se declaró a la actora en situación de incapacidad permanente total para su profesión habitual derivada de accidente de trabajo, condenando a la Mutua ASEPEYO al abono a la actora de la correspondiente pensión. (Documento 11 de la parte actora).

  7. - La actora ha abonado en concepto de gastos de naturaleza sanitaria derivados de la intervención quirúrgica la cantidad de 1.801,02 euros. (Documentos 1 a 4 de la actora).

  8. - La empresa se encontraba al corriente en el cumplimiento de sus obligaciones con la Seguridad Social y tenía concertada la cobertura del riesgo derivado de accidentes de trabajo con la Mutua ASEPEYO. (Hechos admitidos).

  9. - Se ha agotado la vía administrativa al presentar reclamación previa contra la desestimación presunta de la petición de reintegro de gastos médicos, mediante escritos que tuvieron entrada el 8 de septiembre de 2004 en el Servei Catala de la Salut, Instituto Nacional de Seguridad Social y Mutua ASEPEYO. (Documental acompañada a la demanda).

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada Mutua Asepeyo va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a les parts sent impugnat per la demandant. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Per la via de l'apartat b) de l'art. 191 LPL, la revisió de fets provats de la sentència, sol licitant-se el canvi en el redactat de l'ordinal quart amb el següent text de modificació i sense cita de cap document o perícia: "La actora acudió a los centros hospitalarios "Hospital Clínic de Barcelona" y "Hospital Universitari Germans Trias i Pujols", para visitarse y ser intervenida quirúrgica y pese a no padecer una patología grave, decidió acudir al Centro Médico Delfos";

Així mateix, respecte l'ordinal setè i amb esment dels documents que consten en els folis 46 a 49 es demana la substitució de l'actual redactat per aquest altre: "La actora ha abonado en concepto de visitas, rehabilitación e intervención quirúrgica la cantidad de 1.801,02 Euros"

Escau tenir present que conforme constant doctrina jurisprudencial per a que prosperi aquesta causa de suplicació, en base al caràcter extraordinari d'aquest recurs, és necessària la concurrència dels següents elements: a) l'existència d'un error en el jutjador en la valoració de la prova, de forma clara i palesa, no basat en conjectures o raonaments; b) que aquest error es basi en documents o perícies que constin en les actuacions que ho posin en evidència; c) que el recurrent assenyali els paràgrafs a modificar, tot proposant una redacció alternativa que concreti la seva pretensió revisòria; d) que els resultats que es postulen, encara que es basin en els dits mitjans de prova, no quedin desvirtuats per altres proves practicades al llarg del judici, atès que en cas de contracció ha de prevaler el criteri del jutge d'instància, en tant que la llei li reserva la funció de valoració de les proves; i e) que les modificacions sol licitades siguin rellevants i transcendents per a la resolució de les qüestions plantejades.

L'aplicació dels dits criteris ha de comportar la desestimació d'aquests motius. En efecte, en relació a la modificació del fet provat quart escau indicar que, a banda que no s'esmenta cap document de suport, el text proposat en realitat no és res més que una valoració jurídica -susceptible, per tant, de ser articulada per la via de l'apartat c)-. D'aquí que la seva inclusió en el relat fàctic té efectes de predeterminació de la part dispositiva, la qual cosa impedeix la seva inclusió. D'altra banda, pel que fa al fet provat setè és evident que el redactat proposat res aporta a l'actual, en ser aquest darrer ominicomprensiu i trobar-se les quantitats finals establertes en la pròpia demanda, pel que, en ser quantitats conformes, res aporta la redacció alternativa proposada al coneixement de la Sala dels motius de fons.

SEGON

A través del segon dels motius del recurs, emparat en l'apartat c) de l'article 191 de la Llei foral es denúncia pel recorrent la infracció de l' art. 5.3 del RD 63/1995.

La tesi del recurs passa en aquest punt per la consideració que les patologies que donaren lloc a la intervenció quirúrgica de la què es deriva de la despesa reclamada n tenien la consideració de caràcter vital, no precisant d'assistència urgent.

Cal començar la nostra anàlisi constatant que la prestació dels serveis mèdics de salut, integrats en el marc de l'assistència sanitària de la LGSS 74, es realitzen, essencialment i bàsica, dins el marc del Sistema Nacional de Salut: és a dir, per la sanitat pública...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR