STSJ Cataluña 1117/2012, 10 de Febrero de 2012

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2012:2268
Número de Recurso2666/2011
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1117/2012
Fecha de Resolución10 de Febrero de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

ECR

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 10 de febrer de 2012

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1117/2012

En el recurs de suplicació interposat per Antonio a la sentència del Jutjat Social 29 Barcelona de data 20 de desembre de 2010 dictada en el procediment núm. 819/2010, en el qual s'ha recorregut contra la part -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 28 de setembre de 2010 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa grau, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 20 de desembre de 2010, que contenia la decició següent:

"Que desestimando la demanda interpuesta por Antonio en reclamación de invalidez contra el Instituto Nacional de la Seguridad Social, debo absolver y absuelvo a la Entidad demandada de los pedimentos deducidos en su contra."

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

La parte actora, cuyas circunstancias personales constan en autos, nacida el 20.3.1956, se encuentra afiliada a la Seguridad Social, Régimen General, núm. NUM000, en alta asimilado al alta.

SEGUNDO

Su profesión habitual es la de Oficial 1ª calderero.

TERCERO

A resultas del expediente administrativo instruido, la Uvami emitió dictamen en fecha

9.4.2010. Mediante resolución de 23.4.2010 el INSS declaró a la parte actora no afecta de incapacidad permanente en ningún grado de invalidez permanente, derivada de enfermedad común. La propuesta de la Comisión de Evaluación de Incapacidades contenía el siguiente cuadro residual: artropatía degenerativa generalizada cronofisiológica de predominio en raquis, codos y rodillas.

CUARTO

Interpuesta reclamación previa, fue desestimada mediante resolución expresa, notificada el

22.6.2010. La demanda es de 3.9.2010.

QUINTO

La base reguladora de la pensión asciende a 1741,83 euros para la total y 2986,20 euros para la parcial. La fecha de efectos de la total es 9.4.2010.

SEXTO

La parte actora está afecta de las siguientes lesiones: artropatía degenerativa generalizada cronofisiológica de predominio en raquis, codos (marcada, con moderada limitación funcional) y rodillas (moderada gonartrosis), moderada limitación funcional por fractura de 5º MTC de la mano derecha, artrosis nodular en IFP e IFD, lumbopatía sin afectación radicular.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora Antonio va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs del treballador demandant contra la Sentència que desestima declarar la situació d'incapacitat permanent derivada de malaltia comuna per les funcions habituals d'oficial 1ª calderer, és revisar els fets provats i examinar la infracció de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l' article 191, b ) i c) de la Llei de Procediment Laboral, el Text Refós del qual va ser aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/1995 de 7 d'abril.

Segon

Postula la modificació del primer a les circumstàncies personals i d'afiliació al sistema de la Seguretat Social i proposa que s'afegeixi el text que proposa, en el qual descriu que "Les tasques habituals del seu lloc de treball d'oficial 1ª calderer són: construir figures geomètriques (cilindres, cons i ranures) per elaborar les estructures metàl liques, conductes i recipients, tallar xapes, perfils i tubs amb l'equip adequat prèviament seleccionat, soldar elements de xapa, perfils i tubs tenint em compte els factors que determinen la soldadura (material, espessor, possibles deformacions), interpretar i realitzar planells i croquis utilitzant tècniques de traçat, desplegament i tall." Basa l'addició en el conveni col lectiu d'aplicació que descriu les tasques d'oficial de 1ª calderer, fet que no ha set controvertit.

També postula la modificació del fet provat sisè de la sentència, que es refereix a les lesions que pateix, i proposa un text alternatiu que digui que pateix "artropatia degenerativa generalitzada crono fisiològica de predomini en raquis (mobilitat limitada a la flexo extensió per dolor) colzes (marcada en el colze dret per antecedent de ruptura tendinosa del tríceps amb limitació funcional flexo extensora moderada en els dos colzes per dolor amb exacerbació a mínims esforços) i genolls (gonartrosi moderada), moderada limitació funcional per fractura de 5 MTC de la mà dreta, artrosi nodular amb dificultats per als moviments de pressió tan fins com de potència". Basa la modificació en els documents mèdics que cita.

La doctrina jurisprudencial dels Tribunals laborals i d'aquesta Sala manté que únicament de manera excepcional els Tribunals superiors poden fer ús de la facultat de modificar i fiscalitzar la valoració de les proves feta pel jutge de la instància, ja que aquesta facultat els hi està atribuïda únicament per a supòsits en què els elements esmentats com a revisors ofereixin una força de convicció molt gran que a judici de la Sala manifestin un error de fet clar del jutge en l'apreciació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR