SAP Barcelona 417/2010, 1 de Diciembre de 2010

PonenteMARTA RALLO AYEZCUREN
ECLIES:APB:2010:10934
Número de Recurso14/2010
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución417/2010
Fecha de Resolución 1 de Diciembre de 2010
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 15ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ 15a

rotlle n. 14/2010- 2a

JUDICI ORDINARI 241/2009

J. MERCANTIL 1 BARCELONA

SENTÈNCIA Núm. 417 /2010

Il·lms. Srs.:

IGNACIO SANCHO GARGALLO

MARTA RALLO AYEZCUREN

LUIS GARRIDO ESPA

Barcelona, u de desembre de dos mil deu.

Vistes en grau d'apel·lació, davant la Secció 15a d'aquesta Audiència Provincial, les actuacions de judici ordinari número

241/2009, d'impugnació d'acords socials, seguides davant el Jutjat Mercantil número 1 de Barcelona, a instància de NOMBRE 10

SL, representada per la procuradora Sra. Alicia Barbany Cairó i defensada pel lletrat Sr. Jordi Saperas Vergara, contra

RONSANA SLEEVES SL, representada per la procuradora Sra. María José Blanchar García i defensada pel lletrat Sr. Joan

Casadevall Canals. Aquest tribunal coneix de les actuacions en virtut del recurs d'apel·lació interposat per NOMBRE 10 SL

contra la sentència de 14 d'octubre de 2009 .

ANTECEDENTS DE FET

  1. En la demanda de judici ordinari es demanava la declaració de nul·litat de tots els acords socials adoptats en la Junta general de RONSANA SLEEVES SL de 4 de febrer de 2009, per privació al soci actor del dret d'informació. La part demandada no va contestar en temps la demanda i va ser declarada en rebel·lia.

  2. Seguit el judici, el Jutjat va dictar sentència, la part dispositiva de la qual diu:

    " Que desestimando íntegramente la demanda,

  3. - absuelvo a la demandada de todas las pretensiones contra ella deducidas;

  4. - impongo las costas a la actora." 3. NOMBRE 10 SL va interposar recurs d'apel·lació contra la sentència. Admès en ambdós efectes i citades a termini les parts, les actuacions es van remetre a aquesta Sala. Compareguts els litigants, es van seguir els tràmits legals i es va assenyalar per a votació i decisió el dia 22 de setembre de 2010.

    Ponent: la magistrada Sra. MARTA RALLO AYEZCUREN.

    FONAMENTS DE DRET

  5. La part demandant, NOMBRE 10 SL, sòcia -amb un 27, 27% del capital social- de RONSANA SLEEVES SL, apel·la contra la sentència del Jutjat Mercantil que desestima la demanda d'impugnació dels acords adoptats en la Junta general de la societat demandada, de 4 de febrer de 2009.

  6. La impugnació de NOMBRE 10 SL s'ha basat en la infracció del dret a la informació del soci, regulat en els articles 56 i 86 de la Llei de societats de responsabilitat limitada (LSRL ), en relació amb els articles 115 i següents de la Llei de societats anònimes (LSA).

  7. La sentència impugnada, al fonament de dret 2.2. examina les infraccions al·legades i les sistematitza en dos grups, relatius a:

    1)La sol·licitud d'informació que NOMBRE 10 SL va adreçar per escrit a l'administrador de RONSANA SLEEVES SL, amb anterioritat al dia assenyalat per la Junta

    2)La sol·licitud d'informació que NOMBRE 10 SL va efectuar en l'acte de la Junta.

  8. Al recurs d'apel·lació de NOMBRE 10 SL s'al·lega:

    -Com a primer motiu, la valoració errònia de la prova de part del jutge, tant pel que fa a la documentació sol·licitada abans de la junta, com per la demandada a la mateixa junta.

    -Com a segon motiu del recurs, la inadequació a dret de la sentència quant a la consideració d'extemporània de la petició de determinats documents.

    En l'examen del recurs, seguirem el mateix ordre de la sentència impugnada, que analitza la controvèrsia amb una sistemàtica impecable i distingeix entre la informació sol·licitada abans de la junta i la sol·licitada a la mateixa junta.

  9. Prèviament, convé exposar que la societat actora, NOMBRE 10 SL, havia demanat, el 29 de setembre de 2008, la convocatòria judicial de junta general ordinària de la societat demandada, RONSANA SLEEVES SL, que va ser acordada pel Sr. Jutge del Jutjat Mercantil número 4 de Barcelona, en interlocutòria de 4 de desembre de 2008 . La junta va ser assenyalada per al dia 4 de febrer de 2009, amb el següent ordre del dia:

    1)Censurar la gestió social de l'exercici 2007

    2)Aprovar, en el seu cas, els comptes de l'exercici 2007

    3)Resoldre sobre l'aplicació del resultat econòmic obtingut per la societat.

  10. Documentació sol·licitada abans de la junta . En aquest litigi d'impugnació dels acords, la sentència del Jutjat considera provat que la societat actora va sol·licitar, amb anterioritat a la junta, els documents dels comptes anuals de RONSANA SLEEVES SL (balanç, compte de pèrdues i guanys i memòria) i els documents que en són antecedents i suport. Aquest fet no ha estat qüestionat en segona instància i, en qualsevol cas, queda acreditat mitjançant la carta, de 27 de gener de 2009, incorporada a l'acta notarial de la Junta, f. 57, dors, en la qual l'administrador únic de RONSANA SLEEVES SL, dona resposta a la petició del soci i fa constar " li envio els documents sol·licitats dels Comptes Anuals (Balanç, Compte de Pèrdues i Guanys i Memòria), per correu certificat, donat el volum dels mateixos, si bé també els tindrà a la seva disposició en el domicili social el dia proposat per Vostè (2 de febrer de 2009 a les 10 hores) juntament amb els documents que serveixen de suport i antecedents als mateixos per tal que els pugui revisar amb el seu expert comptable ."

  11. La part actora sosté que no hauria rebut la informació interessada en la sol·licitud anterior a la junta. Concretament, diu que quan l'administrador de l'actora es va personar, el dia 2 de febrer de 2009, al domicili social, per tal d'examinar la documentació, l'administrador de la societat demandada només li va deixar llegir els estats comptables, sense facilitar els aclariments interessats i sense deixar verificar el suport comptable ni documents de suport (fet 3.4 de la demanda).

  12. La falta de contestació en temps hàbil de la part demandada, RONSANA SLEEVES SL, que sí va estar compareguda en el judici des de l'audiència prèvia, ha impedit comptar amb la seva versió sobre les rellevants imputacions de la part demandant relatives a l'obstrucció del dret d'informació del soci. És sabut que la rebel·lia no significa acceptació dels fets de la demanda i, en tot cas, el Sr. Magistrat aprecia una contradicció entre la narració de la part actora (no haver rebut la informació demanada per escrit abans de la junta) i la del testimoni Sr. Eladio, auditor de la societat demandada. Segons el jutge, aquest testimoni hauria declarat que va preparar tots els suports documentals sol·licitats i que el Sr. Ismael (administrador de l'actora) va anar a l'empresa i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR