SAP Barcelona 445/2010, 13 de Diciembre de 2010

PonenteMARTA RALLO AYEZCUREN
ECLIES:APB:2010:10937
Número de Recurso202/2010
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución445/2010
Fecha de Resolución13 de Diciembre de 2010
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 15ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ 15a

rotlle 0n. 202/2010- 30a

JUDICI ORDINARI 290/2008

J. MERCANTIL 6 BARCELONA

SENTÈNCIA Núm. 445/2010

Il·lms. Srs.:

D. IGNACIO SANCHO GARGALLO

Dª. MARTA RALLO AYEZCUREN

D. LUIS GARRIDO ESPA

Barcelona, tretze de desembre de 2010.

Vistes en grau d'apel·lació, davant la Secció 15a d'aquesta Audiència Provincial, les actuacions de judici ordinari número

290/2008, d'impugnació d'acords socials, seguides davant el Jutjat Mercantil número 6 de Barcelona, a instància del Sr.

Pedro Antonio, representat per la procuradora Sra. Carmen Rami Villar i defensat per la lletrada Sra.

Mireia Largo Codorniu, contra APJU SL, representada pel procurador Sr. Carlos Turrado Martín-Mora i defensada pel lletrat Sr.

Enrique Luque Muñoz. Aquest tribunal coneix de les actuacions en virtut del recurs d'apel·lació interposat pel Don. Pedro Antonio contra la sentència de 30 de novembre de 2009 .

ANTECEDENTS DE FET

  1. En la demanda de judici ordinari es demanava la declaració de nul·litat de l'acord únic adoptat en la Junta general d'APJU SL de 26 de març de 2008, d'aprovació dels comptes anuals de l'exercici 2006, per privació al soci actor del dret d'informació. La part demandada va oposar-se a la demanda.

  2. Seguit el judici, el Jutjat va dictar sentència, la part dispositiva de la qual diu:

    " Desestimo íntegramente la demanda formulada por Pedro Antonio contra APJU SL absolviendo a ésta de todos los pedimentos formulados en su contra. Se imponen las costas de este juicio a la actora."

  3. Don. Pedro Antonio va interposar recurs d'apel·lació contra la sentència. Admès en ambdós efectes i citades a termini les parts, les actuacions es van remetre a aquesta Sala. Compareguts els litigants, es van seguir els tràmits legals i es va assenyalar per a votació i decisió el dia 3 de novembre de 2010.

    Ponent: la Magistrada Sra. MARTA RALLO AYEZCUREN. FONAMENTS DE DRET

  4. Segons resulta de les al·legacions coincidents de la demanda i la contestació, el demandant, Don. Pedro Antonio, és soci, amb 125 participacions, de la societat demandada, APJU SL, constituïda l'any 1992. L'altre soci d'APJU, amb 375 participacions, és l'actual administradora, Sra. Evangelina . Ambdós havien estat administradors solidaris de la societat, des de 1997, fins al dia 6 de juny de 2006, en què el Sr. Pedro Antonio va renunciar al càrrec i va quedar la Sra. Evangelina com a administradora única.

    El dia 27 de febrer de 2008, el Jutjat Mercantil número 3 de Barcelona, a instàncies del Sr. Pedro Antonio, va convocar junta general de la societat APJU SL, per aprovar els comptes anuals de l'exercici 2006. La junta va tenir lloc el 26 de març de 2008 i es van aprovar els comptes, amb el vot favorable de la sòcia majoritària i el vot en contra de l'altre soci.

    El Sr. Pedro Antonio va impugnar judicialment l'acord de la junta, per infracció de l' article 51 de la LSRL, en relació amb l' article 86 de la mateixa llei, que regulen els drets d'informació del soci i d'examen de la comptabilitat, respectivament. Al·legava, en concret, que, malgrat la sol·licitud expressa, no havia rebut amb anterioritat a la junta la memòria integrant dels comptes anuals i tampoc havia pogut examinar la documentació suport dels comptes anuals, per falta d'aportació.

    Ara, el demandant apel·la contra la sentència del Jutjat Mercantil que va desestimar la demanda d'impugnació.

  5. Els motius del recurs són els següents:

    1)Error en l'apreciació de la prova per considerar que no es va requerir l'entrega de la memòria amb anterioritat a la junta.

    2)Infracció de l' article 86 de la Llei de societats de responsabilitat limitada (LSRL ), per haver considerat que es va complir el deure de lliurament de la documentació en temps i forma.

    3)Infracció de l' article 86 LSRL, per haver considerat que es va complir el deure d'exhibició de la documentació en temps i forma.

  6. En l'examen del primer motiu, s'ha de constatar que la sentència del Jutjat (fonament de dret segon) exposa que, segons resulta de l'acta notarial de requeriment aportada com a document número 4 de la demanda, la memòria no va ser un dels documents reclamats per l'actor per tal de preparar la junta de la societat. El Sr. Magistrat considera que, conformement a l' article 86 de la LSRL, corresponia al soci demanarho, si hi estava interessat.

    Estem d'acord amb el vessant normatiu de la resposta, però no amb el vessant fàctic .

    Com indica el jutge, l' article 86.1 de la LSRL, sota la rúbrica "Dret d'examen de la comptabilitat", estableix que, a partir de la convocatòria de la junta general, qualsevol soci podrà obtenir de la societat, de forma immediata i gratuïta, els documents que han de ser sotmesos a l'aprovació de la Junta, així com l'informe de gestió i, si s'escau, l'informe dels auditors de comptes. Atesa la rellevància d'aquesta previsió per al adequat exercici dels drets del soci, la norma afegeix que, a la convocatòria de la junta, es farà esment d'aquest dret.

    El dia 27 de febrer de 2008 havia estat convocada la junta -com s'ha dit, judicialment, a instàncies del Sr. Pedro Antonio - i el dia 12 de març de 2008, l'avui actor va remetre, per via notarial, a l'administradora d'APJU SL, un requeriment que, després de dues diligències infructuoses, la Sra. Evangelina va rebre el dia 17 de març i va contestar el dia 19.

    Segons resulta del document 4 de la demanda, acta notarial, el Sr. Pedro Antonio, invocant la condició de soci d'APJU SL, amb una participació en el capital social superior al 5%, requeria l'administradora Sra. Evangelina per tal que fixés dia i hora per, entre d'altres coses, la " retirada de la documentación que se ha de someter a aprobación en la junta del 26/3/08 a las 10 h, en la notaría de Carlos Vázquez Atkinson de Martorell ".

    Tot i que el requirent no feia referència específica a la memòria, sembla forçós entendre-la inclosa en la petició, ja que el que s'havia de sotmetre a aprovació de la junta eren els comptes anuals i aquests, com és sabut, comprenen - article 172.1 de la Llei de societats anònimes (LSA ), per remissió de l' article 84 de la LSRL - el balanç, el compte de pèrdues i guanys, un estat que reflecteixi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR