STSJ Cataluña 8359/2010, 22 de Diciembre de 2010

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2010:10980
Número de Recurso4407/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución8359/2010
Fecha de Resolución22 de Diciembre de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 22 de desembre de 2010

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 8359/2010

En el recurs de suplicació interposat per Melchor a la sentència del Jutjat Social 17 Barcelona de data 29 de març de 2010 dictada en el procediment núm. 26/2010 en el qual s'ha recorregut contra la part Organismo de Trabajo y

Prestaciones Penitenciarias, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 13 de gener de 2010 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Acomiadament disciplinari, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 29 de març de 2010, que contenia la decisió següent:

"Estimando la excepción de falta de legitimación pasiva alegada, desestimando al mismo tiempo por motivos de fondo del asunto la demanda interpuesta por Melchor frente al CENTRE d'INICIATIVES PER A LA REINSERCIO (CIRE), debo absolver y absuelvo a dicha entidad demandada de la reclamación formulada en su contra"

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMERO

Melchor, interno del Centro Penitenciario de Quatre Camins, constaba adscrito por la Junta de Tratamiento del referido centro a los talleres del CIRE -empresa pública tutelada por la Generalitat de Catalunya-. Por su vinculación a la prestación de servicios que resulta objeto de controversia, sección Cahors, relacionada con el montaje de componentes eléctricos, el mismo ostenta una antigüedad desde 1.07.08 y venía percibiendo una remuneración media mensual de 419,92 EUR/mes por todos los conceptos, prorrata incluida, equivalente a 13,90 EUR/dia (certificación sucesivas prestaciones de servicios llevadas a cabo por el actor, folio 59; notificaciones de retribución, folios 65 y ss.)

SEGUNDO

En fecha 19.11.09 el actor mostró una actitud de rechazo al trabajo, que mantuvo desde el inicio de la jornada tras resultar rechazada su solicitud de cambio de sección por otra donde pudiera obtener un mayor volumen de ingresos. Finalmente, por los técnicos responsables de la actividad se procedió a adoptar la medida de hacerle abandonar el taller, formulando seguidamente el CIRE propuesta de baja relativa al mismo, por incumplimiento de los deberes laborales básicos (folio 62 y prueba testifical).

TERCERO

Evaluados los hechos en Junta de Tratamiento penitenciario, por resolución del Director de la Prisión se procedió a dar de baja al actor en la prestación de servicios por cuenta del CIRE, constatándose la baja con efectos desde 19.11.09 (resolución TGSS, folio 64).

CUARTO

Consta que desde el 13.01.2010 el actor ha resultado asignado a un nuevo puesto de trabajo en los servicios auxiliares del centro penitenciario.

QUINTO

Consta aportada a las presentes actuaciones copia de reclamación previa de fecha 24.11.09, si bien carece de sello de recepción.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que el va impugnar en forma. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs del treballador és reposar el procediment en el moment anterior a infringir normes del procediment que causen indefensió i a revisar els fets declarats provats en la Sentència en empara en l' article 191 a) i b) de la vigent Llei de Procediment Laboral, el Text Refós de la qual va ser aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/1995 de 7 d'abril, encara que els exposi de forma inversa.

Segon

El primer objecte de suplicació és per denunciar la vulneració de l' article núm. 9,2 d) del R Decret 782/2001 que es refereix a la suspensió de la relació laboral especial dels penats que realitzen activitats laborals en tallers penitenciaris. Raona que la decisió d'extinció de la relació laboral és desproporcionada ja que existeix la sanció de suspensió per raons de disciplina. La decisió no va tenir en compte els 13 anys de prestació de serveis als tallers que sense cap amonestació ni sanció ha desplegat el recurrent. Denuncia la vulneració dels principis informadors del procediment sancionador respecte de la tramitació de les sancions que preveu l' article núm. 4 del mateix R. Decret que estableix la finalitat de la relació laboral, atesa la història laboral de quasi quinze anys del recurrent en els tallers productius per a la seva futura incorporació laboral en el mercat de treball quan accedeixi a la llibertat. Igualment invoca la vulneració de l' article núm. 2 que estableix els subjectes de la relació laboral, i manté que qui l'ha acomiadat no és l'empresa ocupadora CIRE. contràriament al que considera segons la documentació que cita i conclou que CIRE i la Institució Penitenciària son els subjectes passius legítims de la relació contractual., i que la manca de tramitació prèvia administrativa de l'acomiadament amb participació per proposar prova li han causat indefensió, de manera que s'han de reposar les actuacions al moment d'haver-se infringit les normes del procediment denunciades.

Tercer

En el segon motiu de fixació de fets provats que han de portar a la motivació de la conclusió judicial, planteja la modificació del fet provat segon, que es refereix a que en data de 19 de novembre de 2009 va mostrar una actitud de rebuig al treball que va mantenir des del inici de la jornada després de no admetre el canvi de secció en la qual obtenir majors ingressos. Els tècnics responsables de l'activitat van decidir que abandonés el taller i van formular la proposta de baixa a l'ocupadora per incompliment dels deures bàsics laborals. Proposa un text alternatiu que digui: "Que ha treballat per als tallers del CIRE des del 15 d'abril de 1997, i en aquest últim taller des del dia 1 de juliol de 2008 fins el 19 de novembre de 2009. Que ha desplegat en tots els treballs, tasques de manipulació i muntatges diversos. Durant el temps que ha treballat en els tallers, ha sigut un bon treballador i no ha tingut cap expedient disciplinari ni ha sigut sancionat." Basa la modificació en la certificació expedida pel CIRE i es remet també a la prova testimonial del Cap de taller.

Postula també la modificació del fet provat tercer sobre l'avaluació dels fets per la Junta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR