SAP Barcelona 758/2010, 22 de Diciembre de 2010

PonenteFRANCISCO JAVIER PEREDA GAMEZ
ECLIES:APB:2010:9826
Número de Recurso414/2010
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución758/2010
Fecha de Resolución22 de Diciembre de 2010
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA N.758/2010

Barcelona, vint-i-dos de desembre dos mil deu

Audiència Provincial de Barcelona, Secció Catorze

Magistrats:

Francisco Javier Pereda Gámez (Ponent)

Mª del Carmen Vidal Martínez

Maria Dolors Montolio Serra

Rotlle n.: 414/2010

Judici Ordinari n.: 1010/2009

Procedència: Jutjat de Primera Instància n. 5 de Badalona

Objecte del judici: reclamació del reintegrament de la quantitat abonada als perjudicats per accident de trànsit (acció de repetició de l'art. 10.a LRCSCVM)

Motiu del recurs: error en la valoració de la prova i inexistència de dol o mala fe

Apel·lant: Victor Manuel

Advocat: R. Ruiz Porcell

Procuradora: C. Torres Codina

Persona contra la que apel·la: Zurich

Advocat: C. Vivar Martínez

Procurador: L. García Martínez

ANTECEDENTS DE FET

  1. RESUM DEL PLET DE PRIMERA INSTÀNCIA

    El dia 3 de juliol de 2009 la part actora va presentar demanda en la que sol·licitava que es condemni Victor Manuel a pagar-li 7.900 euros, més els interessos previstos en la LEC des de la data de pagament de les distintes quantitats i més les costes. Relata que el 15 de maig de 2004 el demandat conduïa un vehicle assegurat per Zurich i, sota la influència de begudes alcohòliques, va col·lidir contra un tercer, que l'actora va haver d'indemnitzar. Acciona en repetició conforme a l'article 10.a LRCSCVM.

    La part demandada va contestar a la demanda i diu que no se li va informar de les conseqüències de manca de cobertura en cas de conduir sota la influència de l'alcohol, que no es diu res a la pòlissa i que desconeixia les conseqüències dels seus actes.

    La sentència recorreguda, de data 16 de febrer de 2010, invoca doctrina jurisprudencial sobre el caràcter dolós i, per tant, contrari a la bona fe contractual, del delicte previst a l'article 379 del Codi penal . La jutgessa aprecia que el risc es va crear voluntàriament pel demandat i diu que no es tractava de cap clàusula limitadora de drets sinó d'un supòsit de inasegurabilitat del risc. Per això, estima la demanda i condemna Victor Manuel a que pagui a l'actora 7.900 euros, més l' interès legal incrementat en dos punts a partir de la data de la resolució, amb imposició de costes al demandat.

  2. QÜESTIONS PLANTEJADES EN EL RECURS D'APEL·LACIÓ

    La part recorrent reitera que desconeixia la manca de cobertura de la pòlissa, invoca la legislació de consumidors i diu que li era impossible conèixer la graduació d'impregnació alcohòlica.

    La part apel·lada s'oposa i diu que el demandat podia conèixer l'àmbit de cobertura. Destaca l'alt grau d'alcohol (1,11 mg i 0,93 mg.). Diu que va haver consentiment en signar el contracte i invoca la nostra SAP Barcelona, Sec.14ª, 22 d'octubre de 2007 .

  3. TRÀMITS EN LA SALA

    L'assumpte s'ha registrat a la Secció el 13 de maig de 2010. No s'ha resolt sobre prova i no s'ha assenyalat vista pública. La deliberació de la Sala ha tingut lloc el dia 2 de desembre de 2010. Aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal ( art. 465.1 LEC ), degut a causes estructurals, el que es fa constar als efectes de l'article 211.2 LEC .

    FONAMENTS DE DRET

  4. L'ACCIÓ DE REPETICIÓ EN L'ÀMBIT DE L'ASSEGURANÇA OBLIGATÒRIA

    L'article 10 a LRCSCVM regula, en l'àmbit de l'assegurança obligatòria, una facultat de repetició a favor de l'assegurador, un cop ha pagar la indemnització, contra el conductor, el propietari del vehicle causant i l'assegurat, "si el daño causado fuera debido a la conducta dolosa de cualquiera de ellos o a la conducción bajo la influencia de bebidas alcohólicas o de drogas tóxicas, estupefacientes o sustancias psicotrópicas".

    Aquesta facultat deriva de la pròpia estructura de l'assegurança obligatòria (no de la voluntària, que té altres paràmetres) i quan a la conducció sota la influència de begudes alcohòliques, l'asseguradora ha de provar la relació causal entre la conducció "influïda" (amb l'atipicitat de la conducció amb alcohol en determinades proporcions,"no influïda) i el dany.

    Com diuen les SSTS de 7 de juliol de 2006 i 13 de novembre de 2008, no es pot considerar que aquest tipus de conductes, per ser doloses, no poden ser objecte d'assegurament. "L'exclusió en els supòsits de mala fe de l'assegurat respon a raons de moralitat del contracte lligades a la licitud de la seva causa, el que no és compatible, des del punt de vista lògic -formal, amb el principi de lliure autonomia de la voluntat que regeix en la matèria contractual i des d'una perspectiva lògica -material, no suporta una verificació de l'argument quan es contrasta amb les seves conseqüències desproporcionades i contradictòries en relació amb l'àmbit usual del contracte d'assegurança i amb el contingut que li assigna la llei en diverses modalitats obligatòries relacionades amb activitats susceptibles de causar accidents."

    Per altra part, la declaració de fets provats de la sentència penal (f.14) admet la reducció de capacitats psicofísiques, però no diu que el dany fos produït per la lentitud de reflexes i la reducció del camp visual, sinó que ho atribueix al fet de saltar-se un "stop", el que respon a l'estructura del tipus penal ( art. 379 C.P .), de forma que la responsabilitat pel dany és purament civil i no ex...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR