STSJ Cataluña 480/2012, 23 de Enero de 2012

PonenteAMADOR GARCIA ROS
ECLIES:TSJCAT:2012:1556
Número de Recurso6034/2011
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución480/2012
Fecha de Resolución23 de Enero de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2011 - 8007672

mm

ILMO. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

ILMO. SR. AMADOR GARCIA ROS

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 23 de enero de 2012

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 480/2012

En el recurso de suplicación interpuesto por Grupo Healthsystem, S.L.U. frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 14 de junio de 2011 dictada en el procedimiento Demandas nº 135/2011 y siendo recurrido/a Fondo de Garantia Salarial y Lidia . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. AMADOR GARCIA ROS .

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Extinción a instància del trabajador, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 14 de junio de 2011 que contenía el siguiente Fallo:

"ESTIMAR la demanda interposada per la demandant Lidia, i dirigida contra l'empresa "GRUPO HEALTHSYSTEM, SLU" i contra el FOGASA, DECLARANT EXTINGIDA per via de l'article 50 ET la relació laboral entre treballadora i empresa des de la data de la present resolució, 14 de juny de 2011, CONDEMNANT a l'empresa demandada a satisfer a la treballadora demandant una indemnització de 7.107,56 euros; i CONDEMNANT a l'empresa a satisfer a la treballadora demandant la quantia de 4.357'96 euros per deutes salarials, més interessos del 10%.

Respecte del FOGASA procedeix la seva absolució sense perjudici de les responsabilitats legals que li corresponguin, en el seu cas."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes: "

PRIMER

La Sra. Lidia es va donar d'alta en el Règim de Treballadors Autònoms el dia 1 de juliol de 2007.

SEGON

L'empresa "GRUPO HEALTHSYSTEM, SLU" va iniciar les seves operacions el dia 16 de novembre de 2007, i té per activitat constitutiva del seu objecte social la prestació de serveis sanitaris de fisioteràpia a desenvolupar per la societat en règim d'intermediació entre el client i el professional.

TERCER

El client satisfà un preu a l'empresa demandada per la seva intermediació, però no és el client qui directament satisfà el preu dels serveis de fisioteràpia rebuts a l'especialista que els prestés, sinó que la pròpia empresa satisfà al fisioterapeuta el preu dels seus serveis prestats a aquell client.

QUART

En l'exercici d'aquesta activitat i amb aquest sistema de facturació, l'empresa "GRUPO HEALTHSYSTEM, SLU" ha emprat dos fisioterapeutes en els darrers anys, la demandant Lidia i el Sr. Bernabe .

CINQUÈ

El més antic contacte entre l'empresa "HEALTHSYSTEM" i la fisioterapeuta Lidia es remunta al dia 12 de desembre de 2008.

SISÈ

Un cop iniciada la relació antre ambdós, l'empresa enviava per mail, ja fos a través del seu administrador Gines o a través de l'esposa d'aquest, Lierni, successius horaris de treball a la Sra. Lidia, i que incloïen serveis de fisioteràpia en general a les piscines de Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i Canet de Mar, en jornades de 8 hores de matí i tarda, i que eren els horaris previstos prèviament per les piscines referides.

SETÈ

Durant els anys 2009 i 2010, la Sra. Lidia va prestar serveis en aquestes tres piscines, tot i que les relacions entre la piscina de Canet de Mar i l'empresa van finalitzar en data 30 de setembre de 2009, i les relacions entre la piscina de Cabrera de Mar i l'empresa van finalitzar el mes de desembre de 2009.

VUITÈ

A pesar de les previsions horàries amb jornades de 8 hores de matí i tarda, finalment, durant l'any 2010, la Sra. Lidia va prestar serveis en la piscina de Vilassar de Mar per un total de 782'75 hores.

NOVÈ

L'administrador informa a la Sra. Lidia que, a partir del mes d'abril de 2009, a totes les persones que rebin fisioteràpia se'ls farà signar un document de "consentiment informat" sobre el tractament de fisioteràpia a aplicar i els seus riscos; document de "consentiment informat" en el que es fa constar el logotip de l'empresa i que la persona que hagi de rebre el tractament "ha demanat assistència al fisioterapeuta (espai en blanc per a omplir amb el nom del fisioterapeuta), de l'empresa GRUPO HEALTHSYSTEM, SLU", qui li ha proposat, segons el seu legal saber, el tractament adient per a la seva patologia".

DESÈ

L'administrador de l'empresa també va comunicar a la demandant que a partir del mes d'abril calia fer informes de tots els pacients.

ONZÈ

Per part de l'administrador de l'empresa s'indica a la Sra. Lidia la roba que cal portar a les piscines durant la prestació de serveis, afegint que en cas de no disposar la fisioterapeuta d'una samarreta en concret, la de Vilassar, la demani a l'empresa, constant, d'altra banda, en la roba que es duia en la piscina de Vilassar de Mar, el nom de l'empresa demandada.

DOTZÈ

L'empresa va determinar a la Sra. Lidia els objectius que calia assolir a partir del mes de setembre de 2009, incloent referències expresses a les feines a dur a terme per la demandant Sra. Lidia .

TRETZÈ

En un correu electrònic de data 2 d'octubre de 2009 que l'administrador envia a la demandant, explícitament es diu per l'administrador que un determinat servei no es farà fins que per una piscina concreta no es fixin unes condicions concretes.

CATORZÈ

En aquest mateix mail s'inclou també una indicació per part de l'administrador al respecte del comportament que pugui tenir la Sra. Lidia en la prestació dels serveis de fisioteràpia, indicant clarament que no ha de perdre el temps parlant amb altres professionals, com la socorrista.

QUINZÈ

L'administrador de l'empresa va donar el seu consentiment a què la Sra. Lidia filmi als pacients durant la prestació de serveis de fisoteràpia.

SETZÈ

En un mail del mes de febrer de 2010, la Sra. Lidia avisa a l'administrador que li ha ingressat un "sou" superior al que corresponia, i que l'administrador contesta que és un "plus que m'he permès posarte per la bona feina que estàs fent".

DISSETÈ

El Sr. Gines admet que en determinades ocasions les factures no eren elaborades per la Sra. Lidia, sinó per la seva esposa, Lierni, i en un altre mail, de data 16 de març de 2010, es parla de la nova forma de facturar que es durà a terme, però sent la Sra. Lidia qui demana informació al Sr. Gines, en el sentit de què ell li digui els preus a incloure en la factura.

DIVUITÈ

En els horaris anteriorment referits es fa constar un dia en el que la fisioterapeuta estarà a la consulta de Vilassar; admetent-se per l'empresa que es cedia un espai en el centre de l'empresa a Vilassar per a què la demandant pogués prestar serveis, tant si eren clients propis com si eren clients de l'empresa.

DINOVÈ

En un mail de data 10 de desembre de 2010, l'administrador de l'empresa, assabentat de què la Sra. Lidia muntava un centre de fisioteràpia propi, diu que "em va fer entendre que en breu ens deixaries i no podia permetre'm fer fora a una persona que ha estat des dels inicis amb nosaltres ( Bernabe ) i que tu, d'aquí a dos dies, em demanessis marxar...".

VINTÈ

Des del mes d'octubre de 2010, la Sra. Lidia regenta un centre de fisioteràpia propi, anomenat "GLOBAL THERAPY".

VINT-I-UNÈ.- A partir del gener de 2011, l'empresa "HEALTHSYSTEM" redueix l'horari de la Sra. Lidia a dues tardes a la setmana, dilluns i dimecres.

VINT-I-DOSÈ.- En les factures de la Sra. Lidia es detallen els serveis de fisioteràpia prestats per ella mensualment, i a partir del seu nombre i el seu tipus concret, massatges, consulta, teràpia, entrenaments, es van aplicant uns preus que, sumats, fixen el preu final a ingressar per la Sra. Lidia .

VINT-I-TRESÈ.- Durant l'any 2010 es factura per la Sra. Lidia amb unes quanties variables, a raó de 1.000 euros el mes de gener, 1.068 euros el mes de febrer, 1568 euros el mes de març1.460 euros el mes d'abril, 1.716 euros el mes de maig, 1.258 euros el mes de juny, 1.244'40 euros el mes de juliol, 624 i 530'40 euros el mes d'agost, 1.346'40 euros el mes de setembre, 860'20 euros el mes d'octubre, 1.149'20 euros el mes de novembre i 564'40 euros el mes de desembre, i en canvi durant l'any 2009 la facturació va ser exactament sempre la mateixa: 1.000 euros mensuals.

VINT-I-QUATRÈ.- En atenció a aquestes tasques de fisioterapeuta, a la demandant li seria aplicable el conveni col.lectiu de treball per al sector d'establiments sanitaris d'hospitalització, assistència, consulta i laboratoris d'anàlisis clíniques, i que fixa el salari mensual de la treballadora amb categoria de fisioterapeuta en1.627'86 euros, sense prorrata de pagues extres inclosa.

VINT-I-CINQUÈ.- Segons la demanda, i segons les explicacions efectuades a l'inici del judici, si anualment, doncs, tenint en compte aquest salari mensual de 1.627'86 euros, més 1.583'88 euros per paga extra de juny de 2010, per paga extra de Gines de 2010 i per vacances de 2010, la treballadora havia de rebre la quantia total de 24.285'96 euros, ha rebut, entre els pagaments ja admesos en demanda i els efectuats posteriorment per l'empresa, la quantia total, durant l'any 2010, de 19.928 euros, amb la qual cosa, la diferència, entre salaris i pagues, és de 4.357'96 euros impagats per l'empresa.

VINT-I-SISÈ.- El pagament d'aquelles factures del 2010 es va fer en els dies que consten en el foli 247 de la causa, el contingut del qual es dóna totalment per reproduït, i en el que consta que la factura del mes de gener...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR