SAP Lleida 34/2012, 26 de Enero de 2012

PonenteALBERTO GUILAÑA FOIX
ECLIES:APL:2012:50
Número de Recurso77/2011
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución34/2012
Fecha de Resolución26 de Enero de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Lleida, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 77/2011

Jutjat Mercantil de Lleida

procediment ordinari 411/2009

SENTÈNCIA núm. 34/2012

PRESIDENT

IL·LM. SR. ALBERT GUILANYA FOIX

MAGISTRATS

IL·LM. SR. ALBERT MONTELL GARCIA

IL·LMA. SRA. ANA CRISTINA SAINZ PEREDA

Lleida, vint-i-sis de gener de dos mil dotze

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 411/2009, del Jutjat Mercantil de Lleida, en virtut del recurs interposat per Donato, representat per la procuradora Susana Bellosta Lacambra i assistit pel lletrat Xavier Fabian Ballabriga contra la sentència de data 22 de novembre de 2010 dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 77/2011. La part apel·lada és Almudena i Florentino, representats per la procuradora Macarena Ollé Corbella i assistits pel lletrat Julio Olano Moreno . També és part JOAQUIN Y SANJUAN, S.L. incompareguda i declarada en situació de rebel·lia processal . És ponent d'aquesta resolució l'IL·LM. SR. ALBERT GUILANYA FOIX Magistrat President d'aquesta Audiència Provincial.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data 22 de novembre de 2010, és la següent: "DECISIÓ.- FALLO :ESTIMO la demanda presentada por Almudena y Florentino ; contra Donato y JOAQUIN Y SNJUAN S.L., y en consecuencia, condeno a la demandada a pagar a la parte actora, conjunta y solidariamente la suma de 12.387,79 #, más los intereses legales desde la interposición de la demanda, y ordenando en su caso, la retroacción de las operaciones de liquidación de la sociedad demandada; todo ello con más la expresa imposición a la parte demanda de las costas procesales causadas en el curso de este procedimiento. .[...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, Donato va interposar recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i al que es va oposar la part contrària; un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona. TERCER. La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 26 de gener de 2012 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part codemandada Sr Donato, recorre contra la sentència de primera instància i ho fa al·legant que no hi ha responsabilitat per la seva part atès que si no va pagar a la part actora ni va guardar o provisionar res per aquell pagament és per la raó de que un cop liquidada la societat solament va quedar passiu i res per repartir. El poc remanent es va destinar al pagament d'impostos i despeses de liquidació. Per altra banda, no cal oblidar que abans de la liquidació es va oferir una quantitat a l'actor i aquest la va rebutjar. No va ser fins un cop feta la liquidació que es rep novament reclamació de la part actora, però aleshores l'actor ja havia liquidat la societat conforme a llei, el que fa que no hi hagi cap responsabilitat. Pel que fa al deute reclamat el jutge acull erròniament la pericial de part enlloc de la del perit insaculat que entén que la reclamació és excessiva sent que el jutge es confon quan desestima la valoració per entendre que té en compte els preu d'obra nova quan en realitat no és així, com resulta del punt 7è del seu informe en que aquell fa avinent que s'empren preus de referència d'edificació i rehabilitació del ITEC de 2010. En definitiva demana la revocació de la sentència i subsidiàriament que es redueixi la condemna als 5686 # fixats pel perit o en tot cas als 7849 # IVA i benefici industrial inclòs.

La part actora s'oposa la recurs i demana la íntegra confirmació de la sentència de primera instància.

SEGON

Pel que fa a la responsabilitat dels administradors liquidadors de les societats de responsabilitat limitada fa la SAP de Madrid de 13 de juliol de 2004:

"...dentro del Capítulo X de la Ley de Sociedades de Responsabilidad Limitada, bajo la rúbrica "de la disolución y liquidación", el artículo 123.2 establece que los antiguos socios responderán solidariamente de las deudas sociales no satisfechas hasta el límite de lo que hubieran recibido como cuota de liquidación, sin perjuicio de la responsabilidad de los liquidadores en caso de dolo o culpa, por otro lado, el artículo 114 de dicha Ley y dentro del mismo Capítulo determina que serán de aplicación a los liquidadores las normas establecidas para los administradores que no se opongan a lo dispuesto en esta Sección 2ª, que en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR