STSJ Cataluña 418/2012, 19 de Enero de 2012

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2012:1062
Número de Recurso2274/2011
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución418/2012
Fecha de Resolución19 de Enero de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 19 de gener de 2012

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 418/2012

En el recurs de suplicació interposat per -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social) a la sentència del Jutjat Social 25 Barcelona de data 20 de gener de 2011 dictada en el procediment núm. 24/2010 en el qual s'ha recorregut contra la part Eufrasia, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 14 de gener de 2010 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Invalidesa general, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 20 de gener de 2011, que contenia la decisió següent:

"Estimo la demanda presentada per Eufrasia, contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social sobre incapacitat permanent, i declaro la part demandant en situació de incapacitat permanent derivada de malaltia comuna en grau de total amb dret a rebre la prestació corresponent en quantia del 75 % de la base reguladora de 583,19 euros mensuals des del 22.09.09, i conseqüentment condemno l'ens gestor a pagar a l'esmentada part actora aquesta prestació amb els mínims, les millores i les revaloritzacions legalment procedents".

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

  1. La part demandant, Eufrasia, nascuda el 11.01.48, amb DNI núm. NUM000 consta afiliada a la Seguretat Social i en situació de assimilada al alta per conveni especial des del 1.03.08, en el regim especial de autònoms (RETA), per a la seva activitat professional de "restaurant".

  2. La demandant va iniciar un procés de incapacitat temporal el 17.01.08 i va esgotar el subsidi el

    16.07.09. Desprès de ser examinada per l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques que va emetre dictamen de data 15.07.09, per resolució de l'INSS de data 21.09.09 es va resoldre que no procedia declarar la demandant

    en cap grau de incapacitat.

    III- Contra aquesta resolució es va interposar una reclamació prèvia a la via jurisdiccional laboral que va ser desestimada per l'entitat gestora, la qual cosa esgota la via administrativa..

  3. Hi ha conformitat de les parts en la base reguladora de la prestació de Incapacitat Permanent que es de 583,19 euros mensuals i la data d'efectes de 22.09.09.

  4. La demandant presenta les següents lesions: "Disnea cardio respiratoria . Estenosis mitral desde 1977 portadora de sustitución de valvula mitral. Reintervenida el 1994 y posterior implantación de marcapasos. Riesgo trombótico notable. Hemorragias frecuentes ante traumatismos mínimos. Trastorno ansioso depresivo moderado. Polio en infancia EID. Espondiloartrosis moderada en raquis, rodillas y hombros con limitación de la funcionalidad de hombro I. Alteración ventilatoria ligera."

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que el va impugnar en forma . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Enfront la sentència d'instància que estimà la petició subsidiària de la demanda interposada pel treballador en reclamació per Incapacitat Permanent Absoluta o, subsidiàriament, Total, s'interposa per l'Institut demandat Recurs de Suplicació, el qual té per objecte revisar els fets declarats provats i denunciar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència que s'hi han comès; L'esmentat recurs ha estat objecte d'impugnació per la part actora.

Com a primer motiu del recurs, amb emparament processal correcte en l'apartat b) de l' article 191 de la Llei de Procediment Laboral, la part recorrent sol.licita la modificació del fet provat cinquè, pel qual proposa la redacció següent, en relació amb les lesions que presenta la demandant: "Estenosis mitral desde 1977 portadora de sustitución de vàlvula mitral. Reintervenida en 1994 y posterior implantación de marcapasos. Trastorno distímico leve. Espondiloartrosis moderada en raquis, rodillas y hombros. Alteración ventilatoria ligera".

Es fonamenta en els documents que esmenta, concretament, pel que fa a la patologia cardíaca en el document nº 13. En relació a la supressió del "Risc trombòtic notable. Hemorràgies freqüents davant de traumatismes mínims i Polio en la infància EID", perquè les citades malalties no van ser al.legades ni en la demanda ni en la reclamació prèvia, per la qual cosa no es poden valorar en la sentència perquè es conculcaria el principi segons el qual les parts no poden introduir en el procés fets diferents dels al.legats en la reclamació prèvia i en la demanda, d'acord amb el que estableixen els articles 71 i 72 . Pel que fa a la patologia psiquiàtrica, en el document 17 i en l'informe de l'ICAM i finalment la supressió de la limitació de la funcionalitat de l'espatlla esquerra, en el document 24 de les actuacions.

SEGON

Aquesta Sala ha posat de relleu, en multitud d'ocasions, les exigències de les revisions fàctiques en suplicació, que es poden resumir en els requisits següents: 1) L'equivocació del jutge s'ha de deduir de forma directa d'un element de prova documental o pericial. 2) S'ha d'assenyalar per la part recurrent el punt específic del contingut de cada document que posa de relleu l'error al.legat, raonant sobre la seva correcció, mitjançant una anàlisi que demostri la correspondència entre la declaració continguda en el document i la rectificació que es proposa, 3) l'error ha de ser evident i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR