STSJ Cataluña 910/2011, 4 de Febrero de 2011

PonenteMARIA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA
ECLIES:TSJCAT:2011:1408
Número de Recurso6818/2009
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución910/2011
Fecha de Resolución 4 de Febrero de 2011
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2008 - 0012683

RM

ILMA. SRA. MA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMA. SRA. M. MAR GAN BUSTO

En Barcelona a 4 de febrero de 2011

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 910/2011

En el recurso de suplicación interpuesto por Ute Esplugues II (Urbaser, S.A. i Concesionaria Barcelonesa, S.A.) frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 30 de junio de 2009 dictada en el procedimiento Demandas nº 228/2008 y siendo recurridos Ángel Jesús, -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social), -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social) y Compañia Española de Servicios Públicos, S.A. (CESPA). Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. MA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 12 de marzo de 2008 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de junio de 2009 que contenía el siguiente Fallo:

"En les demandes acumulades per Ángel Jesús i UTE Esplugues II (Urbaser, S.A. i Concesionaria Barcelonesa, S.A.), contra el respectiu codemandant i tambe contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, i Compañía Española de Servicios Publicos, S.A. (CESPA), accepto en part la demanda interposada per Ángel Jesús i refuso la interposada per UTE Esplugues II, per tant, declaro l'existència de responsabilitat empresarial per infracció i manca de mesures de protecció de la salut del treballador demandant en l'adquisició de la hipoacúsia d'origen professional que pateix, amb dret a un recàrrec del 45% de les prestacions de seguretat social derivades, condemno a la codemandada UTE Esplugues II (Urbaser, S.A. i Concesionaria Barcelonesa, S.A.) a atenir-se a l'anterior declaració i a abonar l'import del recàrrec establert en els prestacions actuals i futures derivades de l'esmentada malaltia professional, sens perjudici de les obligacions legals de les Entitats de la Seguretat Social codemandades, i absolc al la demandada Compañía Española de Servicios Publicos, S.A.(CESPA) de les pretensions de la demanda" SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- El demandant Ángel Jesús, nascut el 26/9/1961, prestava serveis actualment per la demandada empresa UTE Esplugues II, i en el servei municipal de neteja urbana d'Esplugues de Llobregat des del 10/1/1984, primer com a peó viari fins el 30/6/1990 per Companyia Catalana de Servicios, després es subrogat per Concesionaria Barcelonesa, S.A. i comença a conduir maquina escombradora viaria, continuant en aquesta activitat fins al 2006 en que es van succeint i subrogant les empreses Companyia Española de Servicios Publicos, S.A. (CESPA) el 1/1/1990, UTE Esplugues constituïda per Urbaser, S.A. i Concesionaria Barcelonesa, S.A. el 1/1/2003, i UTE Esplugues II, constituïda per les mateixes empreses Urbaser, S.A. i Concesionaria Barcelonesa, S.A. des de 1/3/2007.

Segon

Des de 1998 en que la va adquirir l'empresa concessionària i que s'ha anat transferint a la resta de següents concessionaris del servei, el demandant condueix una maquina escombradora viaria marca BUCHER CityCat 2000, matricula K-....-KU pel cas urbà d'Esplugues durant unes cinc hores diàries mes un hora mes en tasques de manteniment de la maquina .

Tercer

Des de maig de 2002 el demandant te diagnosticada una hipoacúsia precoç, de caràcter neurosensorial amb major incidència a l'oïda dreta amb pèrdua auditiva del 40% i amb recomanació de protecció acústica. En l'informe del reconeixement mèdic d'empresa efectuat el 17/9/2002 per Cyclops es detecta una notable afectació auditiva i es recomana que utilitzi protecció auditiva per treballar en ambients sorollosos. Un informe d'octubre de 2004 de Remel, servei de prevenció extern de l'empresa concessionària, declara apte al demandant sense efectuar cap mitització, però un posterior informe del 2005 del mateix servei de vigilància de la salut determina l'existència de hipoacúsia neurosensorial severa a l'oïda dreta i presbiacúsia de moderada a severa a l'oïda esquerra. El 22/2/2006 el servei mèdic d'empresa el declara apte per al lloc de treball habitual (amb correcció de agudesa visual), però tres mesos després el mateix servei de prevenció Remelcat en base a l'examen de 22 de febrer en que el declarava apte sense cap referència a la qüestió auditiva, informa a l'empresa que s'ha detectat en el demandant hipoacúsia bilateral amb possible relació amb l'entorn laboral recomanant que sigui valorat pel departament de malalties professionals de la Mútua. La Mútua Asepeyo en informe del maig de 2006 indica a l'empresa que el demandant ha d'apartar-se d'ambients o treballs sorollosos i evitar medicació ototoxica, i en base a aquest informe l'empresa decideix assignar-li un nou lloc de treball que es de peó de neteja viaria fet efectiu el febrer de 2007 quan el demandant s'incorpora a la feina després d'un llarg procés d'incapacitat temporal.

Quart

El 2006 la Guardia Urbana juntament amb la Diputació Provincial varen emprendre una campanya de control del soroll produït per vehicles a motor, i el 26/4/2006 varen mesurar a la via publica el vehicle que conduïa el demandant matricula K-....-KU amb un resultat de 99, 104, i 94 decibels els tes mesuraments de nivell sonor del vehicle i de 84,2 decibels el nivell de soroll ambient. El 25/4/2006 varen mesurar un altra escombradora municipal matricula E- 8821-BBY amb nivells sonors del vehicle de 108, 110,6, i 110 decibels els tres mesuraments efectuats. L'entitat Prevenció Catalana de Riscos Laborals va efectuar mesuraments de soroll de les escombradores Bucher Citty 2000 de l'empresa, i concretament el 12/5/2006 va mesurar la que conduïa el demandant durant les 6 hores de treball d'aquest, entre les 7:00 i les 13:02 hores amb resultat de 86 decibels de soroll...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 22 de Noviembre de 2011
    • España
    • 22 Noviembre 2011
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 4 de febrero de 2011, en el recurso de suplicación número 6818/2009, interpuesto por UTE ESPLUGUES II (URBASER S.A. I CONCESIONARIA BARCELONESA S.A.), frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR