SAP Tarragona 414/2007, 5 de Diciembre de 2007

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2007:2013
Número de Recurso167/2007
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución414/2007
Fecha de Resolución 5 de Diciembre de 2007
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3ª

Apel·lació 167/07

Ordinari 459/05 del Jutjat de 1ª Instància 3 de Reus

S E N T È N C I A

PRESIDENT

Il·lma. Sra. Mª ANGELES GARCIA MEDINA

MAGISTRATS

Il·lma. Sra. Mª PILAR AGUILAR VALLINO

Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU MOYA

Tarragona, 5 de desembre de 2007.

Vist en aquesta Secció 3ª de la Audiència Provincial recurs d'apel·lació interposat per Guillermo,

representat en aquesta instància pel Procurador Sra. Amela Rafales i defensat pel Lletrat Sr. Marias i Sales; i per PROCIRE S.L.

representada en aquesta instància pel Procurador Sr. Farré Lerín i defensada pel Lletrat Sr. Prat Altarriba, contra Sentència del Jutjat de 1ª Instància 3 de Reus de data 25-5-2006, en procediment Ordinari 459/05, en el que figura com a demandant Guillermo, i com a demandats PROCIRE S.L. i Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La Sentència d'instància disposa: "Estimo la falta de legitimació passiva de Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L., absolc a aquesta societat de la demanda interposada contra ella per Guillermo, amb tots els pronunciaments favorables i amb imposició de les costes a la part actora.

Estimo la demanda interposada per Guillermo contra PROCIRE S.L., declaro resolts els contractes subscrits entre les parts en data 2-8-2001 (doc. núm. 8 i 9 de la demanda), i condemno a PROCIRE S.L. a indemnitzar a l'actora la quantitat de 190.000 euros, amb imposició de les costes del procés a la condemnada PROCIRE S.L.".

SEGON

En data 21-7-2006 es va presentar per Guillermo recurs d'apel·lació contra la Sentència d'instància.

En data 13-7-2006 es va presentar per PROCIRE S.L. recurs d'apel·lació contra la Sentència d'instància.

TERCER

Guillermo en data 8-11-2006 va oposar-se al recurs de PROCIRE S.L.

QUART

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

VIST i sent el Ponent el Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU MOYA,

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

RECURS DE Guillermo

Interposa recurs demanant la no imposició de les costes per l'absolució de la codemandada Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L. per falta de legitimació passiva, al·legant que hi havien dubtes de fet i de dret creades per les codemandades, doncs: tots els documents de la relació contractual es feien en paper a la capçalera del qual figurava Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L. (docs. 1, 2, 6, 7, 8 i 9 de la demanda); el domicili i el número de telèfon de PROCIRE S.L. era el mateix que un dels dos domicilis i que el telèfon de Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L.; li van donar al actor quan contractava una targeta on solament consta Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L. (doc. 23 de la demanda); quan va requerir als demandats per a l'entrega dels pisos, va rebre un burofax que deia "en relación con los documentos suscritos entre Ud. y nuestra representada, la entidad mercantil Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L., el pasado 2-2-2001, por la reserva de las viviendas y plazas de aparcamiento sitas en la c/ Girona de Reus, pisos 3º y 4º, puertas 2ª de la segunda fase, y parkings nº 38 y 39, le indicamos que es totalmente inviable concertar los contratos privados de compraventa en los términos inicialmente proyectados en su día..." (doc. 15 de la demanda); que posteriorment va remetre a ambdues demandades escrits sobre el mateix sense rebre cap contestació; que a les fotos que hi havia a l'obra (doc. 12 de la demanda) apareixien les dues societats; que ambdues societats, a més de tenir el mateix domicili, telèfon, personal i objecte social, tenen el mateix administrador, el Sr. Jaldo Vega (docs. 21 i 22); en conclusió, que l'actor va confiar en l'aparença generada per les codemandades, i derivades dels seus actes, d'actuar conjuntament en el tràfic econòmic, amb una total vinculació, com una unitat d'empresa.

Quan un demanda ha de tenir molta cura respecte a qui demanda, sent del tot injustificable la falta de diligència al respecte.

A la demanda es sol·licitava l'eficàcia de dos contractes de compravenda de data 2-8-2001 signats entre l'actor i PROCIRE S.L. (docs. 8 i 9 de la demanda), sent cert però que a la capçalera del paper on es varen fer els contractes apareixia el nom de "Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L.". Igualment succeïa amb els rebuts de les diferents quantitats entregades a compte de la compra (docs. 1, 2, 6 i 7 de la demanda). També l'actor va procedir a fer investigacions sobre la vinculació entre les dues societats i els immobles adquirits, comprovant que, si bé, segons el Registre de la Propietat, constava que la única titular dels terrenys on s'havien de construir els pisos era PROCIRE S.L. (doc. 10 de la demanda), i que l'Ajuntament (doc. 20) el va informar que era PROCIRE S.L. la titular de la llicència d'obres, ambdues societats, que òbviament tenen personalitat jurídica diferent, coincidien en domicili, telèfon, personal, objecte social i administrador, estant les dues vinculades a l'obra, el que genera una raonable confusió sobre qui era la obligada amb l'actor, més encara quan les pròpies codemandades han contribuït a la confusió al remetre al actor un burofax dient que "los documentos suscritos entre Ud. y nuestra representada, la entidad mercantil Construcciones y rehabilitaciones Jaldo S.L., el pasado 2-2-2001, por la reserva de las viviendas y plazas de aparcamiento...".

Procedeix, per tant, estimar el recurs, doncs s'aprecien, conforme l' art. 394-1 LEC, dubtes de fet i de dret en relació a la vinculació entre les dues societats codemandades i els immobles adquirits pel actor, dubtes que han generat en bona part les pròpies codemandades, i sense que pugui retreure's al actor no haver actuat diligentment a l'hora d'esbrinar a qui havia de demandar.

SEGON

RECURS DE PROCIRE S.L.

En el present plet, es va interposar demanda el dia 15-7-2005 per Guillermo contra PROCIRE S.L. demanant que es declarés que els documents signats en data 2-8-2001 són dos contractes de compravenda perfeccionats entre les parts; que es condemnés a la demandada a atorgar escriptura pública de les vendes; i, subsidiàriament, "en defecto de lo anterior, para el eventual supuesto de que no fueses jurídica y/o registralmente posible otorgar las citadas escrituras públicas de compraventa, se declaren resueltos dichos contratos, condenando a las demandas a indemnizar los daños y perjuicios irrogados en la suma que resulte por la diferencia entre el precio de compra acordado en los contratos de fecha 2-8-2001 y el que en fecha en que dicha imposibilidad se constate corresponda a otras viviendas y plazas...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS 1/2000, 15 de Septiembre de 2009
    • España
    • 15 d2 Setembro d2 2009
    ...la Sentencia dictada, con fecha 5 de diciembre de 2007 por la Audiencia Provincial de Tarragona (Sección Tercera) en el rollo de apelación nº 167/07, dimanante de los autos de Juicio Ordinario 459/2005 del Juzgado de Primera Instancia nº 3 de - Mediante providencia de 24 de abril de 2008 se......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR