SAP Barcelona 71/2011, 18 de Febrero de 2011

JurisdicciónEspaña
Fecha18 Febrero 2011
Número de resolución71/2011

SENTÈNCIA N.71/2011

Barcelona, divuit de febrer dos mil onze

Audiència Provincial de Barcelona, Secció Catorze

Magistrats:

Francisco Javier Pereda Gámez (Ponent)

Maria Dolors Montolio Serra

Marta Font Marquina

Rotlle n.:590/2010

Judici verbal possessori n.: 959/2009

Procedència: Jutjat de Primera Instància n. 1 d'Arenys de Mar

Objecte del judici: acció interdictal per a recobrar la possessió d'una porció de terreny ( art. 250.4 LEC)

Motiu del recurs: falta de legitimació activa, errònia valoració de la prova i incongruència extra petitum

Apel·lant: Teodosio

Advocat: C. Calvo García

Procurador: J. Guillem Rodríguez

Parts contra les que apel·la: Adrian i Adelaida

Advocat: J. Doy Gorina, del primer

Procuradora: Mª.J. Blanchar García, del primer

ANTECEDENTS DE FET

  1. RESUM DEL PLET DE PRIMERA INSTÀNCIA

    El dia 21 de setembre de 2009 la part actora va presentar demanda en la que sol·licitava que es declari haver lloc a l'acció de recobrar la possessió promoguda, ordenant al demandat que immediatament es reposi als actors en la possessió de la part de la finca (registral n. NUM000 ) que han vist pertorbada i a tals efectes es condemni Teodosio a reposar el terreny ocupat, segons l'aixecament planimètric aportat de l'enginyer Gerardo o aquell que consideri oportú el Jutjat. Demana que es condemni el demandat a retirar el mur de blocs de formigó i el filat metàl·lic que ha situat sobre la finca dels actors i quants altres elements constructius existeixin, reposi el safareig a l'estat anterior al seu trencament i, en definitiva, deixi la finca en el seu estat anterior a la pertorbació, amb l'advertiment que de no efectuar-lo en el termini que estimi el jutjat podrà executar-lo la part actora per compte i càrrec del demandant, tot això amb imposició de les costes processals al demandat. Destaca que el demandat ha iniciat la construcció d'un mur sobre el seu terreny, trencant l'antic safareig. El dia del judici, la part demandada va contestar a la demanda i oposa manca de legitimació activa, manca de prova de la qualitat de posseïdors i bona fe i just títol en el demandat (diu que el Sr. Adrian coneixia i va acceptar la ocupació).

    La sentència recorreguda, de data 23 de març de 2010, destaca el sentit del judici possessori i considera provats els requisits per la l'acció interdictal. La jutgessa entén que els actors estan legitimats com a posseïdors, considera provada la pertorbació i estima íntegrament la demanda. Declara que la porció de 38,45 metros quadrats que resulta marcada al plànol adjunt a l'informe pericial no pertany al demanda i sí és propietat del Sr. Jose Francisco, essent posseïdors els seus fills Adelaida i Adrian i condemna Teodosio a estar i passar per aquesta declaració i a retirar, desfer o enderrocar la tanca de la seva propietat en la part que entra en la finca dels actors, amb la advertència de que de no fer-ho en 10 dies podrà fer-ho l'actora a costa seva i amb expressa imposició de les costes al demandat. També el condemna (segons interlocutòria d'aclariment) a restituir el mur de totxos i la tanca metàl·lica en el lloc on estaven dividides les finques inicialment, amb la mateixa advertència.

  2. QÜESTIONS PLANTEJADES EN EL RECURS D'APEL·LACIÓ

    La part recorrent argumenta la manca de legitimació activa dels actors (diu que el seu pare no és incapaç i podia comparèixer per ell mateix) i la manca de prova de ser fills i de la situació possessòria (seria insuficient presentar una instància a l'ajuntament). Afegeix que la qüestió es complexa i no es pot dirimir en aquest procés (diu que s'ha limitat a fer un tancament amb tanca metàl·lica de la seva finca, que llinda amb la del Sr. Adrian

    , terreny en desús i desocupat). Diu que sense la cunya discutida el seu terreny tindria només 30 m2 davant els 89 que diuen les escriptures i conclou que és incongruent pronunciar-se ("declarar") la propietat de la finca i que no se li poden imposar les costes (perquè es reclamaven 3.000 euros que no procedien en aquest tipus de procediment).

    Els germans apel·lats s'oposen i diuen que el seu pare ha consentit la presentació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR