SAP Barcelona 111/2011, 14 de Marzo de 2011

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2011:2684
Número de Recurso380/2010
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución111/2011
Fecha de Resolución14 de Marzo de 2011
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ CATORZENA

Rotlle 380/10

Judici ordinari 212/2009

Jutjat de 1a. Instància núm. 46 de Barcelona

S E N T È N C I A N. 111/2011

Magistrat/ades:

Il·lm. Sr. FRANCISCO JAVIER PEREDA GÀMEZ

Il·lma. Sra. MARTA FONT MARQUINA

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Barcelona, catorze de març dos mil onze

La Secció Catorzena de l' Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació les actuacions número 212/2009, seguides

pels tràmits del judici ordinari en el Jutjat de 1a Instància núm. 46 de Barcelona a instàncies de Ediciones Conde Nast, S.A.

contra Almudena que estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat per la demandada

contra la sentència dictada el dia 24 de novembre de 2009 pel Jutjat de 1a. Instància.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Que, con estimación de la demanda presentada por Ediciones Conde Nast SA, debo condenar y condeno a Almudena al pago de tres mil novecientos veintitrés euros con cuarenta céntimos (3.923,40#) con más sus intereses legales y sin que proceda emitir especial pronunciamiento en costas."

SEGON

La demandada apel·là contra la sentència dictada pel Jutjat de 1a Instància núm. 46 de Barcelona en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 24 de febrer d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Ediciones Conde Nast SA reclama a Doña. Almudena 5.095,40# per la inserció publicitària en premsa especialitzada que li havia contractat. La demandada es va oposar al·legant que el contracte és nul per vici en el consentiment i subsidiàriament, pluspetició.

La sentència no aprecia el vici en el consentiment. Estima, per contra, pluspetició i redueix a 3.923,40 # la quantitat a abonar perquè no s'ha acreditat que la demandada hagués contractat la publicació a la revista Sposabella d'abril del 2007.

Contra l'anterior resolució, recorre la demandada que insisteix en la nul·litat del contracte Subsidiàriament,sosté que la demanda hauria de ser totalment desestimada perquè no s'ha acreditat que s'hagin publicat els anuncies per les que es reclama, ni tan sols a la revista Sposabella perquè la revista ha estat aportada extemporàniament i per tant el document no pot ser valorat. I en el cas que no es considerés així, no es podria reclamar més de 585,80 # per aquest anunci.

SEGON

El consentiment, junt amb l'objecte i la causa, és un dels requisits essencials del contracte. No hi ha contractes si no concorren tots tres ( article 1261 CC ). El consentiment prestat no és més que la conseqüència de la voluntat contractual de la part que el dóna. Per tant, no hi ha consentiment quan no hi ha hagut voluntat contractual i s'haurà prestat de forma viciada si aquella voluntat contractual s'ha format de forma defectuosa, sigui amb error, violència, intimidació o dol (vicis del consentiment). La falta de consentiment determina la inexistència o nul·litat absoluta del contracte ( STS de 5 de juny del 2000 ) mentre que el vici en el consentiment determina la seva anul·labilitat o nul·litat relativa ( articles 1265 i 1301 CC ). En aquest darrer cas, el contracte inicialment és vàlid i eficaç però pot ser impugnat per part d'aquell contractant el consentiment del qual s'ha prestat de forma viciada. Conseqüentment la nul·litat relativa o anul·labilitat del contracte necessita que aquell que vol impugnar un contracte per la concurrència d'una causa que pugui determinar la seva anul·lació, com és l'existència d'un vici en el consentiment, ho demani.

Amb l'anterior legislació processal un important sector de la doctrina mantenia que es podia pretendre l'anul·labilitat del contracte per la via de l'excepció com a defensa davant de la reclamació de compliment contractual. Aquesta possibilitat, que un altre sector doctrinal no admetia, queda descartada amb l'actual legislació que limita l'ampliació de l'objecte del procés per la via de la simple oposició a la demanda a la invocació de la nul·litat absoluta del negoci jurídic ( article 408.2 LEC ). Per tant, la nul·litat absoluta es pot oposar en contestar la demanda...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR