SAP Tarragona 325/2007, 19 de Septiembre de 2007

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2007:1726
Número de Recurso539/2006
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución325/2007
Fecha de Resolución19 de Septiembre de 2007
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3ª

Apel·lació 539/06

Verbal 160/06 del Jutjat de 1ª Instància de Falset

S E N T È N C I A

PRESIDENT

Il·lma. Sra. Mª ANGELES GARCIA MEDINA

MAGISTRATS

Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU MOYA

Il·lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 19 de setembre de 2007.

Vist en aquesta Secció 3ª de la Audiència Provincial recurs d'apel·lació interposat per Blanca, representada

en aquesta instància pel Procurador Sr. Fabregat Ornaque i defensada pel Lletrat Sr. Corbí Verge, contra Sentència del Jutjat de 1ª Instància de Falset de data 13-9-2006, en procediment Verbal 160/06, en el que figura com a demandant Héctor, i com a demandada la recurrent.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 7-11-2006 es va presentar per Blanca recurs d'apel·lació contra la Sentència d'instància que disposava: "Desestimo la demanda interposada per Héctor contra Blanca, i es reconeix a la finca propietat de la Sra. Blanca el dret d'ús de l'aigua emmagatzemada a la bassa situada a la propietat de l'actor durant dos dies, havent d'utilitzar l'aigua durant aquests dos dies de sol a sol, havent de tancar la sortida de l'aigua de la canonada que es dirigeix a la seva propietat cada ocàs. Així mateix es reconeix al Sr. Héctor el dret a usar durant quatre dies l'aigua emmagatzemada a la bassa, únicament de sol a sol, amb la mateixa obligació de tancar l'aixeta de la bassa cada ocàs. No procedeix condemna en costes".

SEGON

Héctor en data 1-12-2006 es va oposar al recurs.

TERCER

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

VIST i sent el Ponent el Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU MOYA,

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

S'impugna la sentència, en primer lloc, al·legant incongruència ultra petitum de la mateixa, per haver establert a favor de l'actor el dret a usar l'aigua de la bassa durant quatre dies, quan la demanda no sol·licitava tal declaració i pot perjudicar la mateixa els drets de tercers no demandats.

Examinant el iter processal, es va interposar demanda pel Sr. Héctor en que es suplicava que es declarés, amb caràcter principal, que la finca del actor no estava gravada amb cap servitud de treure aigües ni d'aqüeducte a favor de la finca de la demandada, ni que aquesta tingués cap dret sobre l'aigua de la mina situada a la propietat del actor, tenint dret l'actor a utilitzar en exclusiva l'aigua de la mina; i, subsidiàriament, pel cas que la demandada demostrés tenir algun dret sobre l'aigua, que es declarés que aquest dret es limitarà al cabal que surt de la mina (no l'aigua emmagatzemada a la bassa) durant dos dies a la setmana. La demandada es va oposar a la demanda, al considerar que tenia dret des de sempre a utilitzar l'aigua de la bassa durant dos dies a la setmana. La sentència desestima totalment la demanda, però fa unes declaracions sobre l'ús de l'aigua per part de l'actor i de la demandada ("es reconeix a la finca propietat de la Sra. Blanca el dret d'ús de l'aigua emmagatzemada a la bassa situada a la propietat de l'actor durant dos dies, havent d'utilitzar l'aigua durant aquests dos dies de sol a sol, havent de tancar la sortida de l'aigua de la canonada que es dirigeix a la seva propietat cada ocàs. Així mateix es reconeix al Sr. Héctor el dret a usar durant quatre dies l'aigua emmagatzemada a la bassa, únicament de sol a sol, amb la mateixa obligació de tancar l'aixeta de la bassa cada ocàs").

SEGON

S'ha de partir, certament, que la sentència d'instància és incorrecta, doncs desestimant totalment la demanda cap mena de declaració es pot fer, ni procedeix fer, diferent a la desestimatòria, en la part dispositiva de la mateixa.

Ara bé, procedeix examinar primer si el recurrent -demandat en el plet- té legitimació, com a perjudicat per la sentència, per a poder recorre en apel·lació la mateixa.

Com diu la SAP Tarragona, sec. 1ª, S 10-2-2005, nº 81/2005, "tal y como ya declaramos en la sentencia de 2 de febrero de 2004, el gravamen es lo que legitima al apelante, debiendo tomar como referencia la parte dispositiva de la sentencia, y por ello únicamente están legitimados...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR