SAP Girona 260/2011, 8 de Junio de 2011

PonenteJOAQUIN MIGUEL FERNANDEZ FONT
ECLIES:APGI:2011:1102
Número de Recurso191/2011
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución260/2011
Fecha de Resolución 8 de Junio de 2011
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 2ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE GIRONA

SECCIÓ SEGONA

Rotlle d'apel·lació civil: 191-2.011

Prové: JUTJAT PRIMERA INSTÀNCIA 1 PUIGCERDÀ

Procediment núm. 370/2009

Classe: Judici ordinari.

SENTENCIA 260/2011

Il·lms. Srs:

PRESIDENT

Sr. JOSÉ ISIDRO REY HUIDOBRO

MAGISTRATS

Sr. JOAQUIM FERNANDEZ FONT

Sr. JAUME MASFARRÉ COLL

Girona, 8 de juny de dos mil onze

En aquesta segona instància ha comparegut com a part apel·lant SOLANGEL, S.L., representada per la procuradora EDURNE DIAZ TARRAGÓ, i defensada pel lletrat MIQUEL REUS MENDEZ, i com a parts contra les quals s'apel·la RESTAURANTS DE LA CERDANYA, S.L. i TORRE REMEY, S.A., representades per la procuradora CARME PEIX ESPIGOL, i defensades pel lletrat ALBERT CARRILLO CARRILLO.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Aquest procés es va iniciar arran de la demanda presentada en nom de SOLANGEL, S.L. contra RESTAURANTS DE LA CERDANYA, S.L. i contra TORRE REMEY, S.A.

SEGON

La decisió de la Sentència que va posar fi a la primera instància diu així:

"FALLO

Que DESESTIMANDO íntegramente la demanda interpuesta por el Procurador de los Tribunales Dña. Mireia Comellas Sole, en nombre y representación de SOLANGEL, S.L, debo absolver y absuelvo a RESTAURANTS DE LA CERDANYA, S.L y TORRE DEL REMEY, S.A de los pedimentos solicitados de contrario.

Que ESTIMANDO la demanda reconvencional interpuesta por el Procurador de los tribunales D. Eduard

Rudé Brosa, en nombre y representación de RESTAURANTS DE LA CERDANYA, S.L y TORRE DEL REMEY,

S.A, contra SOLÁNGEL, S.L, declaro válida y eficaz la resolución contractual efectuada por RESTAURANTS DE LA CERDANYA, S.L mediante carta de 30 de octubre de 2008, con todos los efectos legales derivados de este pronunciamiento. Se condena a SOLANGEL, S.L al pago de QUINCE MIL SEISCIENTOS VENTISÉIS EUROS CON TREINTA Y DOS CÉNTIMOS (15.626, 32 euros), más los intereses legales desde la interposición de la demanda, a RESTAURANTS DE LA CERDANYA, S.L.

Se condena a SOLANGEL, S.L a abonar a RESTAURANTS DE LA CERDANYA, S.L la cantidad de UN MILLON DIECINUEVE MIL OCHOCIENTOS SESENTA EUROS CON TREINTA Y DOS CÉNTIMOS

(1.019.860, 32 euros), más los intereses legales desde la interposición de la demanda,

Que DESESTIMANDO la demanda interpuesta por el Procurador de los Tribunales Dña. Mireia Comellas Sole, en nombre y representación de SOLANGEL, S.L, debo absolver y absuelvo a RESTAURANTS DE LA CERDANYA, S.L y TORRE DEL REMEY, S.A a efectuar el deslinde en los términos solicitados de contrario.

Se imponen las costas del presente procedimiento a SOLÁNGEL, S.L.".

TERCER

En aplicació de les normes de repartiment vigents en aquesta Audiència Provincial, aprovades per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha correspost el coneixement d'aquest recurs a la Secció Segona.

QUART

En la seva tramitació s'han observat les normes processals aplicables a aquesta classe de recurs, les parts han efectuat les al·legacions que es poden veure en els respectius escrits presentats en aquesta segona instància, als quals es respon en els fonaments jurídics següents. Per a la deliberació i votació del recurs, s'assenyala el dia 6 de juny de dos mil onze.

CINQUÈ

Conforme al que estableixen les normes de repartiment indicades, es va designar com a ponent d'aquest recurs l'Il·lm. Sr. JOAQUIM FERNANDEZ FONT, qui expressa en aquesta Sentència el criteri unànim de la Sala.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Pretensions de les parts.

La societat "Solangel SL", el dia 18 d'abril de 2.001, va llogar a la societat "Restaurants de la Cerdanya SL" un immoble amb la finalitat que aquesta darrera el destinés a la seva activitat de negoci d'hostaleria com a complement o ampliació d'aquest.

El lliurament de la possessió de l'immoble llogat i l'efectiu començament del lloguer es van produir al mes d'octubre de 2.003.

La finca on es situa l'immoble llogat és propietat de la primera de les citades societats i limita per l'est amb la finca on es troben els demés immobles i instal·lacions de l'activitat d'hostaleria. Aquesta darrera finca és propietat de "Torre del Remei SA".

En el contracte de lloguer també va intervenir "Torre del Remei SA", assumint de manera solidària les obligacions contractuals corresponents a "Restaurants de la Cerdanya SL".

El dia 30 d'octubre de 2.008 la societat arrendatària va comunicar a l'arrendadora la seva voluntat de resoldre el contracte de lloguer perquè l'edifici llogat no acomplia amb els requisits mínims necessaris per poder destinar-lo a la finalitat per la que es va llogar.

Aquest procés es va iniciar arran de la demanda presentada per "Solangel SL" contra les dues societats citades. Reclamava que es declarés que la resolució del contracte de lloguer era improcedent i que les dues demandades li havien de pagar la quantitat estipulada contractualment pel cas de d'incompliment d'una de les parts. Un cop deduïda la quantitat rebuda en concepte de fiança, interessava la condemna solidària de les demandades a pagar-li 1.004.234,50 euros.

També sol·licitava que es delimités, d'acord amb la pericial que va presentar, el límit entre la seva finca i la de "Torre del Remei SA".

Les dues demandades van contestar a la demanda al·legant que qui havia incomplert el contracte era l'arrendadora, ja que l'immoble llogat presentava tantes deficiències que era inhàbil per a la seva finalitat.

Com a conseqüència d'això, va presentar una demanda reconvencional on sol·licitava que es declarés la validesa de la resolució contractual, que aquesta li pagués la quantitat prevista en el contracte pel cas de resolució per incompliment d'una de les parts (1.019860,90 euros), i que li retornés la fiança constituïda. No es va oposar a la delimitació de finques, però va defensar que el llindar est no passava per on deia l'informe pericial de l'altra part sinó per on deia el seu.

SEGON

Sentència de primera instància.

Ha considerat provat que la manca de compliment del contracte és imputable a "Solangel SL", perquè l'edifici llogat presenta tants defectes que no pot fer-se servir per a la finalitat prevista en el contracte.

Com a conseqüència, condemna a la demandant principal a pagar la quantitat reclamada a la demanda reconvencional, així com a retornar la fiança.

Pel que fa a la delimitació de les dues finques, condemna desestima la proposada per la demanda principal.

TERCER

Recurs.

"Solangel SL" no està d'acord amb aquestes decisions.

En el seu recurs argumenta d'una manera molt extensa els seus motius d'oposició a la citada resolució, que esquemàticament podem resumir així:

Primer, a la sentència de primera instància no s'ha valorat correctament la prova pel que fa als defectes de l'immoble. La jutgessa no els ha estudiat un per un de manera individual, mirant de determinar la seva causa i la transcendència que té a l'hora de resoldre el contracte. Els defectes descrits per les demandades principals o bé no existeixen, o són causats per una manca de manteniment suficient, o tenen tant poca transcendència que en cap cas poden justificar una resolució contractual.

Segon, al contracte de lloguer no quedaven inclosos ni la part semi subterrània de l'edifici, a sota de les habitacions, ni l'ascensor.

Tercer, la sentència de primera instància no aplica el principi de conservació dels contractes.

Quart, l'arrendatària tenia l'obligació de fer les tasques necessàries de manteniment i reparació de la cosa llogada, i no ho ha fet.

Cinquè, de manera subsidiària als anterior motius del recurs, i pel cas que es consideri provat que ha incomplert les seves obligacions contractuals, interessa la moderació de la clàusula penal que fonamenta la quantitat demanada a la demanda reconvencional perquè és totalment exagerada. També diu que aquesta clàusula es va introduir en el contracte només en interès de l'arrendadora.

Sisè, la delimitació de les dues finques s'ha de fer d'acord amb els límits que consten en el Registre de la Propietat, com ha fet la seva pericial, i no tenint en compte només la superfície de la seva finca, com fa la pericial de les demandades principals.

QUART

Resolució del contracte per incompliment.

Les dues parts consideren que ha estat l'altra qui ha incomplert el contracte.

Per situar correctament la qüestió des d'una perspectiva jurídica, ateses les respectives al·legacions de les parts, escau recordar la jurisprudència sobre la resolució dels contractes per incompliment i els seus requisits.

La sentència del Tribunal Suprem de 19 de febrer de 2010, argumenta : "El incumplimiento resolutorio es aquél que alcanza entidad suficiente para impedir la satisfacción económica de una de las partes en el contrato, de modo que queda frustrada la finalidad perseguida por el mismo. Como establece la sentencia de esta Sala núm. 955/2006, de 11 octubre, la resolución por incumplimiento de la parte contraria no requiere «una voluntad decididamente rebelde, que sería tanto como exigir dolo ( SSTS de 18 de noviembre de 1983 y 18 de marzo de 1991 ), sino la concurrencia de una situación de frustración del contrato, sin que el posible incumplidor aporte explicación o justificación razonable alguna de su postura ( SSTS de 5 de septiembre y 18 de diciembre de 1991 ), por lo que basta que se dé una conducta no sanada por justa causa, obstativa al cumplimiento del contrato en los términos que se pactó ( SSTS de 14 de febrero y 16 de mayo de 1991, y 17 mayo y 2 de julio de 1994, entre otras muy numerosas )".

La de 28 de gener de 2.010 explica: "únicamente puede exigir la resolución aquel sujeto que ha cumplido su obligación o, con mayor precisión, aquel sujeto que, a su vez, no haya incurrido en incumplimiento de su respectiva obligación; y sólo puede exigirse la resolución a aquel sujeto que, respecto a su propia obligación recíproca (en el caso del artículo 1504, el comprador respecto al pago...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 23 de Octubre de 2012
    • España
    • 23 Octubre 2012
    ...la Sentencia dictada, con fecha 8 de junio de 2011, por la Audiencia Provincial de Gerona (Sección Segunda), en el rollo de apelación nº 191/2011 , dimanante de los autos de juicio ordinario número 370/2009 del Juzgado de Primera Instancia nº 1 de - Mediante diligencia de ordenación de 5 de......
  • ATSJ Cataluña , 28 de Noviembre de 2011
    • España
    • 28 Noviembre 2011
    ...contra la Sentencia de fecha 8 de junio de 2011 dictada por la Sección 2ª de la Audiencia Provincial de Girona en el rollo de apelación núm. 191/11 . Por providencia de fecha 2 de noviembre pasado se dio traslado sobre la posible incompetencia de esta Sala para conocer del recurso interpues......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR