STSJ Islas Baleares 471/2011, 17 de Junio de 2011

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Islas Baleares, sala Contencioso Administrativo
Fecha17 Junio 2011
Número de resolución471/2011

SENTÈNCIA núm. 471

Il·lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

Palma, a 17 de juny de l'any dos mil onze

-------------------------VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears les actuacions número

1291 de 2004, dimanants del recurs contenciós administratiu seguit entre parts, d'una, com a demandant, l'entitat mercantil

Iniciatives Portuàries Mirall de Mar Mallorca SL ., representada per la procuradora dels Tribunals Sra. Salom Santana i assistit per

l'advocat Sr. Peñaranda Ramos, i, d'altra, com a Administració demandada, la de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears,

representada i assistida pel seu advocat . En la qualitat de part codemandada han intervingut el "Club de Vela Puerto de

Andratx", representada pel procurador dels Tribunals Sr. Aguiló de Cáceres i assistida per l'advocat Sr. Rafael Palmer, i l'entitat mercantil OCIBAR SA . representada pel procurador Sr. Ruíz Galmés i defensada per la lletrada Sra. Catalina de Ferrater .

L'objecte del recurs són tres acords administratius, a saber:

1r.- La desestimació tàcita, per la ficció legal del silenci administratiu, per part de la Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Transports del Govern Balear, de l'oferta presentada per l'entitat mercantil Iniciatives portuàries mirall de mar Mallorca SL. per a l'adjudicació de la concessió administrativa per a l'ocupació i explotació de la instal·lació nàutica esportiva per a l'amarratge d'embarcacions esportives i d'esbarjo, construïda al port d'Andratx (Mallorca), convocada per resolució de la Conselleria de Medi Ambient el dia 30 d'octubre de 2002 i publicada en el BOIB núm. 134 ext. de 8 de novembre.

2n.- La resolució de la Conselleria de Medi Ambient del dia 29 de desembre de 2005, mitjançant la qual s'autoritzava la devolució dels resguards acreditatius de les fiances números 001844/2002 per import de 10.000 # i 001849/2002, per import de 60.102 #, acompanyades amb l'oferta presentada per la mercantil Iniciatives portuàries mirall de mar Mallorca SL. en el concurs referit a l'anterior paràgraf, i 3r.- L'acord del Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, dictat el dia 26 de novembre de 2006 pel qual s'atorga la concessió administrativa per un termini de 30 anys, al Club de Vela Puerto de Andratx, per a la realització d'obres i explotació de la instal·lació nàutica denominada Club de Vela Puerto de AndratxMallorca, per adaptació a la Llei 10/2005, de 21 de juny, de Ports de les Illes Balears .

La quantia es fixà en indeterminada, superior a 150.253,03 #.

El procediment seguit ha estat el del tràmit previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998 .

L'Il·lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila, President de la Sala, en qualitat de magistrat ponent, expressa el parer del Tribunal.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu i anunciar la seva incoació.

2n.- Rebut l'expedient administratiu es posà de manifest en Secretaria a la part recurrent perquè formalitzés la demanda. La referida demanda fou deduïda dins el termini legal al·legant-se en ella els fets i fonaments de dret que s'estimaren necessaris en ordre a les seves pretensions i interessant de la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda, de forma successiva, a les representacions de l'Administració demandada i de les codemandades perquè la contestessin, així ho varen fer en temps i forma, amb l'excepció de la segona de les codemandades ressenyades al primer paràgraf de l'encapçalament, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència confirmatòria dels actes administratius recorreguts.

Posteriorment, es produïren, de forma expressa, els dos acords de 29 de desembre de 2005 i 26 de novembre de 2006, els quals foren recorreguts i interessada l'ampliació. Acceptada, després d'algun incident processal, es va acordar la redacció d'unes noves demanda i contestació per les parts litigants.

4r.- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre els punts de fet interessats per les parts. Proposta i admesa que fou en forma, es practicà amb el resultat que és de veure en les actuacions.

5è.- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així varen fer, i s'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 10 de maig de 2011, no respectant-se, per raons de distribució de treball i el número d'actuacions pendents, el termini per dictar la sentència.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de tres acords administratius; a saber:

1r.- La desestimació tàcita, per la ficció legal del silenci administratiu, per part de la Conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Transports del Govern Balear, de l'oferta presentada per l'entitat mercantil Iniciatives portuàries mirall de mar Mallorca SL. per a l'adjudicació de la concessió administrativa per a l'ocupació i explotació de la instal·lació nàutica esportiva per a l'amarratge d'embarcacions esportives i d'esbarjo, construïda al port d'Andratx (Mallorca), convocada per resolució de la Conselleria de Medi Ambient el dia 30 d'octubre de 2002 i publicada en el BOIB núm. 134 ext. de 8 de novembre.

2n.- La resolució de la Conselleria de Medi Ambient del dia 29 de desembre de 2005, mitjançant la qual s'autoritzava la devolució dels resguards acreditatius de les fiances números 001844/2002 per import de 10.000 # i 001849/2002, per import de 60.102 #, acompanyades amb l'oferta presentada per la mercantil Iniciatives portuàries mirall de mar Mallorca SL. en el concurs referit a l'anterior paràgraf, i

3r.- L'acord del Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, dictat el dia 26 de novembre de 2006 pel qual s'atorga la concessió administrativa per un termini de 30 anys, al Club de Vela Puerto de Andratx, per a la realització d'obres i explotació de la instal·lació nàutica denominada Club de Vela Puerto de AndratxMallorca, per adaptació a la Llei 10/2005, de 21 de juny, de Ports de les Illes Balears .

A la pètita de la demanda, la part actora formula una doble petició, principal i subsidiària, a saber, primer, que s'anul·li la desestimació presumpta de l'oferta per ella presentada i se'l reconegui el seu dret a l'adjudicació de la concessió des del dia 1 de gener de 2003 per un termini de 14 anys, comptadors des de l'execució de la sentència - òbviament això arrossegarà a la declaració d'anul·lació del segon acord administratiu impugnat -, i, segona, i pel cas de no considerar-se d'aplicació l' article 44.1 de la Llei 30/1992 per entendre's, en canvi, que ho és la 19ena. Disposició addicional de la Llei autonòmica 8/2004, es promogui, per part del Tribunal, i conforme al que es preveu a l' article 163 de la Constitució i 35 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional

, plantejament d'inconstitucionalitat de la referida 19ena. Disposició addicional .

Pel que fa al tercer dels acords impugnats, en relació causa a efecte amb els primer i segon, s'afirma que participa dels mateixos vicis invalidants. "El concurso convocado no quedó privado de efectos y, consiguientemente, no resultaba de aplicación la prórroga de la concesión". Entén aquí, que no era d'aplicació la Disposició Transitòria 4ta. de la Llei 10/2005 de Ports de les Illes Balears, en tant que. ".... para ello resulta

imprescindible que no se haya convocado ya un concurso para renovar el título concesional, o que si se convocó haya podido quedar sin efecto, sin que ningún aspirante tenga derecho alguno a su adjudicación o compensación".

Afirmarà la defensa de la recurrent que els actes posteriors al que inicialment fou recorregut suposa que aquest "comunica su invalidez (quod nullum est, nullum effectum producit).............".

SEGON

La part demandada, en el tràmit de conclusions escrites, va argüir l'existència en el cas d'una causa d'inadmissibilitat, a saber, la falta de la deguda acreditació de la voluntat de recórrer de la part actora. Causa que troba el seu empara normatiu en l' article 45.2.d) de la Llei reguladora de la jurisdicció, però que, en el present cas, no és d'aplicació en la mesura que els possibles defectes que inicialment presentava el recurs contenciós administratiu, per la mancança de l'acord corporatiu i els estatuts vigents de l'entitat mercantil recurrent, han estat degudament esmenats abans que se'l hagués concedit un termini per fer-ho. Situació, en conseqüència, que fa decaure aquest causa d'inadmissibilitat.

TERCER

Són dades fàctiques a prendre en consideració, les següents:

1r.- El dia 8 de novembre de 2002 es va publicar en el BOIB núm. 134 ext. la resolució de la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear, per la qual es convocava concurs públic, procediment obert, administratiu per a ocupació i explotació d'instal·lació nàutica esportiva, per a l'amarratge d'embarcacions esportives i d'esbarjo, construïda al port d'Andratx (Mallorca). En el plec de condicions s'estipulaven 14 bases.

2n.- En la referida resolució, es deixava constància que el dia 27 de juny anterior s'havia aprovat l'acta de reversió a l'Administració, formalitzada que havia estat entre aquesta i el representant del Club de vela del port d'Andratx ja que el dia 8 de juny de 2002, precisament, havia vençut la concessió.

3r.- El concurs es va desenvolupar conforme a les bases: primer, amb les ofertes de les entitats licitadores; segon, l'obertura pública; tercer, l'admissió de totes les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS 671/2017, 18 de Abril de 2017
    • España
    • Tribunal Supremo, sala tercera, (Contencioso Administrativo)
    • 18 Abril 2017
    ...de 2011 por la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares, recaída en el recurso nº 1291/2004, sobre los siguientes actos - Desestimación tácita, por silencio administrativo, por parte de la Consejería de Obras Públicas, Vivienda y Transpor......
  • ATS, 3 de Diciembre de 2014
    • España
    • 3 Diciembre 2014
    ...de 2011 por la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares, recaída en el recurso nº 1291/2004 , sobre los siguientes actos - Desestimación tácita, por silencio administrativo, por parte de la Consejería de Obras Públicas, Vivienda y Transpo......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR