STSJ Cataluña 5857/2011, 21 de Septiembre de 2011

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2011:10053
Número de Recurso2737/2011
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5857/2011
Fecha de Resolución21 de Septiembre de 2011
EmisorSala de lo Social

ºRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

AM

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

Barcelona, 21 de setembre de 2011

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 5857/2011

En el recurs de suplicació interposat per Jesús Luis i Benigno a la sentència del Jutjat Social 2 Lleida de data 15-10-2010 dictada en el procediment núm. 332/2010 en el qual s'ha recorregut contra la part Fulgencio, Mario, Tomás, Abel, Constantino, Higinio, Natividad, Plácido, Agueda, Eulalia

, Embotits Rubió, S.L., Juan Francisco i Catalunya Promociones Grup, G-O 2005, S.L.U., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 15-4-2009 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Acomiadament en general, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 15-10-2010, que contenia la decisió següent:

Acullo íntegrament la demanda presentada per Fulgencio, Mario, Tomás, Abel, Higinio, Constantino, Natividad, Plácido, Agueda, i, declarant nul el seu acomiadament, condemno solidàriament les demandades Juan Francisco, Eulalia, CATALUNYA PROMOCIONES GRUP, G-O 2005, S.L.U., Jesús Luis, Benigno I EMBOTITS RUBIÓ, S.L a que readmeti immediatament els treballadors i treballadores en les mateixes condicions que tenien amb anterioritat al seu acomiadament i els hi aboni els salaris que han deixat de percebre des de la data del seu acomiadament fins a la data d'aquesta sentència, mantenint-los d'alta en la Seguretat Social durant aquest termini, amb absolució del FOGASA, sense perjudici de les seves responsabilitats patrimonials que legalment li puguin correspondre.

En data 16-12-2010 el Jutjat de Instància va dictar la Interlocutòria de Aclariment de sentència que contenia la decisió siguent :

"No procedeix l'aclariment demant"

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMER

Els treballadors tenen l'antiguitat, categoria professional i salari que consten en el seu escrit de demanda.

SEGON

Que el dia 1 d'abril de 2010 l'empresa va fer a mans dels treballadors una carta d'acomiadament amb data i efectes de 31 de març de 2010, al.legant motius econòmics, d'organització i de producció, en base a l' article 52 c) de l'Estatut dels Treballadors (ram de prova actora).

TERCER

Que a partir de l'octubre de 2009 Jesús Luis i Benigno, propietaris del cent per cent de les participacions socials d'MEBOTITS RUBIO, S.L. i administradors de l'empresa, posen a la venda l'empresa mitjançant e-mails informàtics (docs. 2 a 6 del ram de prova de Jesús Luis ). Que el 2 de març de 2010 l'empresa EMBOTITS RUBIÓ, S.L., va ser venuda a CATALUNYA PROMOCIONS GRUP G-O 2005, S.L.U., l'administrador únic de la qual es Juan Francisco pel preu de 66.266,67 euros. Tanmateix, Benigno va vendre a Juan Francisco seixanta participacions socials d'Embotits Rubió, SL. pel preu de 3.733,33 euros. La compravenda es va fer mitjançant deu pagarés emesos per Catalunya Promocions Grup G-O 2005, S.L.U. a nom de Jesús Luis (doc. 2 ram de prova de Catalunya Promocions).

QUART

Que el 2 de març de 2010 es va nombrar administradora única d'EMBOTITS RUBIÓ, S.L. a Eulalia . En aquesta mateixa data EMBOTITS RUBIÓ, S.L. va atorgar un contracte d'arrendament de local de negoci amb l'arrendador Jesús Luis, per 2.600 euros mensuals i per termini de 15 anys, la renda dels primers cinc anys del qual es va garantir, mitjançant una hipoteca per l'entitat VAND COSTA DORADA, S.L., la qual va hipotecar les finques urbanes núm. 2073 del Registre de la Propietat núm. 2 de Reus i núm. 28.694 del Registre núm. 1 de Tarragona, hipoteca que també garantia el pagament de nou dels deu pagarés referits en el fet anterior (doc. 3 ram de prova de Catalunya Promocions i doc. 1 ram de prova de Eulalia i doc. 12 del ram de prova de Jesús Luis ).

CINQUÈ

Que el 6 de maig de 2010 Juan Francisco i CATALUNYA PROMOCIONS GRUP G-O 2005, S.L.U. van vendre les participacions socials que tenien de EMBOTITS RUBIÓ, S.L. a Miguel i a Luis María per 70.000 euros, cessant en el càrrec l'administradora Eulalia i nombrant-se administrador únic d'EMBOTITS RUBIÓ, S.L. a Miguel, el qual en la mateixa data revoca els poders que s'havien atorgat el 2 de març de 2010 a Damaso (docs. 4, 5 i 6 ram Eulalia ).

SISÈ

Que a partir de febrer de 2010 es comptabilitzen diversos productes d'EMBOTITS RUBIÓ, S.L. a l'empresa SCHORN, S.L. de la què n'és propietari Juan Francisco, administradora Eulalia i apoderat Damaso i que es troba en liquidació (doc. 9, 37 i 40 del ram de prova de Jesús Luis ).

SETÈ

En acta Notarial de presència d'1 d'abril de 2010 es fa constar les existències i maquinària que hi ha a l'empresa i en data 18 de juliol de 2010 s'evidencia com determinats vehicles furgons i camions son a les instal.lacions de l'empresa a partir de quina data a les naus de l'empresa no hi queda res (docs. 35 i 36 del ram de prova de Jesús Luis i interrogatori actor).

VUITÈ

El 29 de setembre de 2010 Jesús Luis insta execució hipotecària contra CATALUNYA PROMOCIONS GRUP G-O 2005, S.L. i VAND COSTA DORADA, S.L. per import de 81.900 euros, davant el Jutjat de Tarragona (doc. 11 ram Rubió) i el 18 de juny de 2010 insta el desnonament de la finca arrendada (fàbrica) davant el Jutjat de Cervera (docs. 20 a 23 ram Rubió).

NOVÈ

Que mentre l'empresa no es va vendre la situació era normal i cobraven normalment, però una part en blanc i altra en negre. Que l'equipament estava deteriorat, però que mai no van tenir problemes en dotze o tretze anys (interrogatori actor Sr. Abel i testimoni Plácido ).

DESÈ

Que l'empresa EMBOTITS RUBIÓ, S.L. era viable si hi havia noves aportacions de capital, doncs en cas contrari caldria vendre-la. Que l'empresa deia 400.000 euros als socis des de feia molts anys (informe pericial ratificat per Eleuterio ).

ONZÈ

Que la venda es va decidir perquè perdien clients i es va parlar amb diversos possibles compradors, però finalment van pactar amb CATALUNYA PROMOCIONES GRUP, G-O 2005, S.L.U. que, prèviament, havia conegut l'empresa i hi havia fet una matança de prova (interrogatori Srs. Jesús Luis i Juan Francisco ).

DOTZÈ

Que l'empresa SCHORN, que esta en concurs i liquidació, es la propietària de CATALUNYA PROMOCIONES GRUP, G-O 2005, S.L.U. pel que aquesta darrera volia fer servir EMBOTITS RUBIÓ, S.L. per comprar i no haver de pagar al comptat com li exigeixen a SCHORN per la seva situació legal.

TRETZÈ

Que des de l'any 1990 es veterinari a la Segarra i tenia al seu càrrec l'escorxador de Jesús Luis . Que en 2009 la situació sanitària de l'empresa era normal amb les deficiències tècniques normals. Feia inspeccions rutinàries i aixecava les actes corresponents fins que van matar. Tenia unes incidències pròpies de les exigències de la legislació europea en la matèria, bàsicament de manipulació i neteja (testimoni Luis Andrés ).

CATORZÈ

Que es feien controls rutinaris de sanitat i que l'empresa passava els controls, sense que hi hagués defectes importants. Que a finals de 2009 la situació sanitària era normal, amb les deficiències apuntades. Era una empresa apta i registrada per seguir l'activitat. Que van informar ena quest sentit al Sr. Juan Francisco, així com de les deficiències que calia corregir. La testimoni era la responsable dels equips de protecció de la salut (testimoni Micaela ).

QUINZÈ

Que Felicisimo va estar subministrador de porcs de l'empresa fins al febrer de 2010, però no va continuar amb CATALUNYA PROMOCIONES GRUP, G-O 2005, S.L.U. perquè volien més femelles que no mascles i això no els interessava. Que Jesús Luis li havia dit des de feia mesos, l'any 2009, que hauria de vendre l'empresa.

SETZÈ

Que el passat 5 de maig de 2010 es va intentar, sense avinença, la conciliació davant el Departament de Treball.

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària i que el va impugnar . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs que plantegen les dues persones físiques condemnades contra la Sentència que declara la nul litat dels acomiadaments dels nou treballadors que conformen la plantilla de l'ocupadora Embotits Rubió SL demandada, és reposar les acutacions al estat en què es trobaven en el moment d'haver-se infringit normes o garanties del procediment que produeixen indefensió, revisar els fets provats, revisar els fets declarats provats i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l' article 191,a), b) i c) de la vigent Llei de Procediment laboral el Text Refós de la qual va ser aprovat pel R. Decret Legislatiu 2/1995 de 7 d'abril .

Segon

En primer lloc hem de resoldre la objecció dels demandants en l'escrit d'impuganció de inadmisibilitat del recurs de suplicació de les persones físiques condemnades, perquè consideren que per formalitzar el recurs de suplicació no és suficient consignar el import dels salaris de tramitació des de la data de l'acomiadament, el dia 1 d'abril de 2010 fins a la notificació de la sentència. Argumenten que no han sigut readmesos en la mercantil demandada, la propietat de la qual ha tornat als dos propietaris i empresaris reals Srs. Jesús Luis pare i fill, encara que l'empresa segueix tancada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 20 de Diciembre de 2012
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 20 Diciembre 2012
    ...de la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 21 de septiembre de 2011, en el recurso de suplicación nº 2737/11 , interpuesto frente a la sentencia dictada el 15 de octubre de 2010 por el Juzgado de lo Social nº 2 de Lérida , en los autos nº 332/10, seguidos a in......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR