SAP Barcelona 22/2011, 20 de Enero de 2011

PonenteFRANCISCO ABELLANET GUILLOT
ECLIES:APB:2011:1566
Número de Recurso28/2010
ProcedimientoPROCEDIMIENTO ABREVIADO
Número de Resolución22/2011
Fecha de Resolución20 de Enero de 2011
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 22ª

Audiència Provincial de Barcelona

Secció Vint-i-dosena

Rotlle procediment abreujat núm. 28/2010

Referència de procedència:

JUTJAT INSTRUCCIÓ 15 BARCELONA

Diligències Previes núm. 1266/2008

SENTÈNCIA NÚM. 22/2011

Magistrats/da:

Joan Francesc Uría Martínez

Francesc Abellanet Guillot

Patricia Martínez Madero

Barcelona, vint de gener de dos mil onze.

Vista, en audiència pública celebrada els dies 21 de desembre de 2010 i 11 de gener de 2011, la causa penal seguida amb el

nombre de PA 28/2010 del Jutjat d'Instrucció n º 15 de Barcelona, en virtut de denúncia criminal interposada contra els acusats

Pedro Miguel, amb DNI núm. NUM000, major d'edat, nascut a Medellín (Colombia) el 21/03/1963, fill de

Oscar i Estrella, amb domicili a cr. DIRECCION000 NUM001 torre, de Sant Vicenç de Montalt; i Erica, amb DNI

núm. NUM002, major d'edat, nascuda a Barcelona el 28/07/1960, filla d'Andrés i Teresa, amb domicili a cr. DIRECCION000 NUM001

torre, de Sant Vicenç de Montalt (Barcelona).

Han intervingut com a acusació pública el Ministeri Fiscal i com a acusació particular la representació de Juan i l'INSTITUT NEUROLÓGIC DE Barcelona, SL, representats per la procuradora Roser Castelló Lasauca i

defensats pel lletrat Javier Moreno Mur i per defensa dels acusats el lletrat Andrés Lluis Berruga Garcia i representació el

procurador José Castro Carnero, essent ponent de la mateixa Francesc Abellanet Guillot que expressa l' opinió del Tribunal,

apareixen els següents:

Antecedents de fet

Primer

Que pel jutjat d'Instrucció n º 15 de Barcelona es va iniciar el present procediment i es dictà el corresponent acte d'obertura de judici oral contra els acusats pel presumpte delicte d'estafa.

Segon

El Ministeri Fiscal va formular escrit demanant l'absolució dels acusats i en l'acte del judici oral en les seves conclusions definitives va reiterar aquesta petició.

Per la seva banda l'acusació particular també va elevar les conclusions provisionals a definitives demanant la condemna dels acusats com autors d'un delicte de estafa del art. 248 del Cp penat en el art. 250.1.6ª i 7ª del text legal, subsidiàriament va qualificar els fets com a constitutius d'un delicte d'apropiació indeguda del art. 252 en relació al 250.1.6ª i 7ª del CP . Va demanar l'imposició als acusats de la pena de TRES ANYS DE PRESÓ I MULTA DE NOU MESOS amb una quota diària de vint euros, accessòries legals i costes, incloses las de l'acusació particular. Com a responsabilitat civil els acusats pagaran als denunciants la quantitat de SETANTA CINC MIL EUROS més l'interés legal incrementat en dos punts, més el perjudicis per no haver pogut disposar el Institut Neurològic de Barcelona SL del vehicle que deurà quantificar-se en execució de sentència. Va demanar la responsabilitat civil subsidiària de l'entitat HERUBEY COMERCIAL, SL.

La defensa dels dos 'acusats en el mateix tràmit de conclusions definitives va negar els fets i va demanar la lliure absolució.

Evacuats els informes en suport de les seves respectives pretensions es va concedir l'ultima paraula als acusats, i es declara el judici vist per sentència.

Tercer

Que en la tramitació de les presents actuacions s'han seguit les prescripcions legals.

Fets provats

Es considera provat i així es declara:

L'acusat, Pedro Miguel, major d'edat, del que no consten antecedents penals, actuant com administrador de l'entitat HERUBEY COMERCIAL, SL dedicada a la compraventa i lloguer de vehicles, el mes de desembre de 2007 es va posar en contacte amb Don. Juan, metge neuròleg que va actuar com a legal representant del "INSTITUT NEUROLÓGIC DE BARCELONA, SL per tal de que aquest adquirís dos vehicles d'importació des d'Alemanya, marques "Mercedes Benz" model A220 CDI i un "Land Rover" model Range Rover Vogue. Desprès d'insistir en la operació de compra, l'acusat, amb la idea preconcebuda de que no realitzaria la operació d'importació dels vehicles, finalment, tot i la manca de confiança mostrada pel Sr. Juan cap a l'acusat, li va entregar la suma de 65000 Euros que l'acusat va rebre en dos xecs nominatius lliurats a HERUBEY COMERCIAL, SL pel dit import, signant l'acusat el corresponent rebut a Mataró el dia 10 de desembre de 2007, en concepte de pagament del preu dels vehicles referits, sense que consti la signatura de cap mena de contracte de compraventa de vehicles ni la identificació tècnica dels mateixos.

Els vehicles devien ser entregats al Sr. Juan en el termini de trenta dies a partir de la entrega dels diners, segons van pactar ambdues parts. L'acusat va cobrar per finestreta l'import dels dos xecs.

Una vegada va percebre l'import referit, l'acusat no va fer cap mena de tràmit ni de gestió per l'adquisició de cap dels vehicles d'importació a que s'havia compromès.

Arribat el termini pactat per l'entrega dels vehicles aquesta no es produí, per la qual cosa el Sr. Juan va reclamar a l'acusat els vehicles, posant aquest tota mena d'excuses i dilacions, dient-li, inclús, que ja estaven a Barcelona però que faltaven certs tràmits del exportador la qual cosa no era certa, ja que ni tan sols l'acusat va iniciar cap tramitació per la importació i adquisició de cap vehicle.

Per tal de distreure al Sr. Juan l'acusat, en data 30 de gener de 2008, va fer enviar un fax a la seva dona, l'acusada Erica, major d'edat, sense antecedents, fax en el que es deia que les operacions de compra dels vehicles estaven confirmades la qual cosa era totalment incerta ja que només es va adjuntar al fax fulles d'informació d'un dels vehicles.

Fetes les oportunes comprovacions per part del Sr. Juan i els seus assessors es va poder comprovar que l'acusat no va fer cap mena de gestió per l'adquisició dels vehicles i per això el Sr. Juan a través del seu advocat li van reclamar l'import dels diners que li havien entregat i que havia rebut per la adquisició del vehicles, essent que l'acusat va fer seus els diners rebuts destinant- los a altres finalitats diferents de la pactada, dientlos que no podia tornar els diners ja que havia tingut problemes deguts a un suposat desfalc per part d'un soci seu en una operació de compraventa de vehicles feta a l'Argentina la qual cosa no ha estat acreditada.

Aquest procés judicial s'inicià el mes d'abril de l'any 2008, es dictà interlocutòria d'obertura del judici oral en data quatre de maig de 2009 i no s'enjudiciaren els fets fins el mes de gener de 2011.

Fonaments de dret

Primer

Els fets que s'han constatat en el relat fàctic de la sentència han quedat acreditats per les proves que s'han practicat en el curs de l'acte de judici oral i en les actuacions, consistents en les manifestacions dels dos acusats, essent que l'acusat va reconèixer els fets però va dir que ell havia fet les gestions oportunes per l'adquisició i importació del vehicles per que per problemes tècnics no es van poder portar a terme i que no va poder retornar els diners al denunciant per culpa d'un desfalc per un soci que va patir la seva empresa en una operació de venta de cotxes. La de la acusada que va sostenir que ella es va limitar a enviar per fax al Sr. Juan tal i com li va dir el seu marit però que no va tenir cap participació en el fets. Les testificals de l'acusació particular i defensa. El testimoni Baltlle Estruc, corredor d'assegurances que treballava pel denunciant, va dir que com a assessor del Sr. Juan i del Institut Neurològic va fer gestions per aconseguir la entrega del vehicle però que no ho va aconseguir, essent que l'acusat tampoc va retornar els diners rebuts. El testimoni Carles Sauret va manifestar que no hi va haver cap contracte per la importació ni d'adquisició del vehicles a Alemanya; que va parlar amb el concessionari alemany que li va dir que els cotxes no els havien pagat, només havien demanat informació i que sense senyal de pagament ni factura no fan mai entrega dels vehicles. que sempre en aquestes operacions s'exigeix contracte amb el concessionari i factura. El testimoni de la defensa Alfons Valencia que sembla que va ser empleat de l'acusat, va dir que hi havia hagut un desfalc a l'empresa d'un tal Lucas. La declaració del denunciant Sr. Juan que va relatar els fets dient que l'acusat el va enganyar ja que mai va fer res, per tancar la importació i que li va donar multitud d'excuses; que en el moment de realitzar la operació no tenia plena confiança amb l'acusat perquè a l'any 2004 havia fet una altra operació de intercanvi de vehicles amb ell i no va quedar satisfet de com es va portar. Que va reclamar directament i a traves dels seus assessors la entrega dels vehicles i desprès dels diners que li havia entregat a l'acusat, i que es va sentir enganyat, i que van reclamar l'import del diners entregats però l'acusat no va voler fer-ho. La prova documental designada per les parts que obre a les actuacions per la que s'acredita la entrega i recepció dels dos xecs a l'acusat per part del denunciant la informació relativa a un dels vehicles.

Segon

El delicte d'estafa requereix, com s'ha dit en multitud de sentencies, la concurrència, entre d'altres, de un engany suficient i capaç de produir error i moure la voluntat del subjecte passiu del delicte que l'indueixi a fer un desplaçament patrimonial en el seu perjudici i amb benefici del subjecte actiu del delicte o de tercer.

En el nostre cas es pot afirmar que ha existit un comportament enganyós per part de l'acusat ja que actuant amb la idea preconcebuda de que no acompliria el compromís donat al denunciant de aconseguir l'adquisició de dos vehicles d'importació a que falsament es va...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 1269/2011, 14 de Noviembre de 2011
    • España
    • 14 Noviembre 2011
    ...del acusado Indalecio al que se adhirió la Acusación Particular D. Pedro y el INSTITUTO NEUROLOGIC DE BARCELONA, SL, contra Sentencia núm. 22/2011, de 20 de enero de 2011 de la Sección 22ª de la Audiencia Provincial de Barcelona, dictada en el Rollo de Sala núm. 28/2010 , dimanante de las D......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR