Convenio colectivo - Indústries del Pa, Gerona

Inicio de Vigencia 1 de Febrero de 2003
Fin de Vigencia31 de Julio de 2007
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4012 de 18/11/2003

RESOLUCIÓ TIC/3434/2003, de 3 d'octubre, per la qual s'ordena la inscripció, el dipòsit i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de les indústries del pa de la província de Girona per al període de l'1.2. 2003 al 31.1.2007 (codi de conveni núm. 1700235).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de les indústries del pa de la província de Girona, subscrit, d'una part per Grearpta, Asempa i el Gremi d'industrials forners i, de l'altra, per CCOO i UGT el dia 28 de maig de 2003, i d'acord amb el que estableixen els articles 90. 2 i 90. 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el text refós de l'Estatut dels treballadors; el Decret 326/1998, de 24 de desembre; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes concordants,

Resolc:

.1 Ordenar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de les indústries del pa de la província de Girona per al període de l'1.2. 2003 al 31.1.2007 (codi de conveni núm. 1700235), al Registre de convenis de la Subdirecció General d'Afers Laborals i d'Ocupació a Girona.

.2 Ordenar-ne el dipòsit a l'oficina corresponent d'aquesta Subdirecció.

.3 Disposar que el Conveni esmentat es publiqui al DOGC.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Girona, 3 d'octubre de 2003

Montserrat González i Falcó

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'Ocupació a Girona

Transcripció del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector indústries del pa de la província de Girona per al període de l'1.2. 2003 al 31.1.2007

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Àmbit funcional i territorial

El present Conveni afecta totes les empreses que tinguin per activitat principal la fabricació i venda de productes de forneria i brioixeria ordinària, sempre que aquesta es desenvolupi dintre de les dependències de la mateixa empresa en l'àmbit territorial de les comarques de Girona. Afecta d'igual manera tots els centres de treball, sucursals i punts de venda d'empreses amb domicili social de fora de les nostres contrades.

Així com també la totalitat de personal, tant de fabricació, comercial, administratiu i de serveis complementaris.

Article 2

Àmbit temporal

Aquest Conveni entra en vigor el dia 1 de febrer de 2003 i la seva vigència és de 5 anys, comptats des de l'esmentada data, excepte les taules salarials, la part econòmica en general, i aquelles altres modificacions que vinguin imposades per la necessària adaptació a la legislació que es vagi publicant i els sigui aplicable.

En cas de no existir denúncia prèvia per cap de les parts, el Conveni es considera prorrogat de manera automàtica, i s'ha d'aplicar, com a augment salarial, l'IPC real, segons certificació de l'INE (Institut Nacional d'Estadística).

Article 3

Rescissió i revisió

La denúncia proposant la revisió del Conveni l'ha de formular i presentar la part denunciant davant de l'altra, i l'ha de portar a l'autoritat competent a fi i efecte que sigui enregistrada, amb una antelació com a mínim d'1 mes i com a màxim de 3 mesos abans de la data del final de la seva vigència o de qualsevol de les seves pròrrogues.

Article 4

Vigència de la totalitat

Les disposicions del present Conveni constitueixen un conjunt orgànic i indivisible i, en cas que l'autoritat laboral, en el tràmit d'homologació, no aprovés alguna clàusula, resultaria totalment nul i sense cap mena d'efecte vinculant, i aquesta situació obligaria a reconsiderar-ne totalment l'articulat.

Article 5

Declaració antidiscriminatòria

El present Conveni s'ha de regir per la no discriminació per raó de sexe, religió, color, raça, ideologia política o sindical, estat civil, etc. En cap aspecte de la relació laboral, com salaris, llocs de treball, categoria o qualsevol altre concepte, tant en aquest Conveni com en la normativa general, amb la lògica excepció pel sexe femení respecte dels drets inherents a la maternitat i la lactància.

Article 6

Comissió Paritària

Com a òrgan d'interpretació de les clàusules de conciliació, arbitratge i vigilància del compliment del present Conveni, es crea una comissió paritària composta, indistintament, per la part patronal, per 3 membres de cadascuna de les diferents associacions empresarials: Gremi de Flequers de les Comarques Gironines, ASEMPA i GREARTPA, i per la part social, per 6 membres d'UGT i per 3 membres de CCOO.

Són funcions de la Comissió Paritària:

La mediació, arbitratge i conciliació en els conflictes col·lectius que li siguin consultats.

  1. Les interpretacions i aplicació del pactat, així com el seguiment del conjunt d'acords.

  2. Els acords a què arribi la Comissió Paritària en matèria d'interès general han de tenir la mateixa consideració d'eficàcia obligatòria que el text del Conveni, i han de ser lliurats a l'autoritat laboral perquè procedeixi al seu enregistrament.

  3. Per qualsevol circumstància de no entesa en l'aplicació del present Conveni, les parts es comprometen a no fer ús de cap acció de força sense prèviament haver-se sotmès al dictamen de la Comissió Paritària, la qual ha d'emetre un informe en el termini màxim de 15 dies.

    Solament en el cas que els bons oficis de la Comissió no portessin a una solució negociada, s'hauria de recórrer al Tribunal Laboral de Catalunya i, en última instància, a les vies ordinàries del conflicte col·lectiu.

  4. El dictamen previ de la Comissió Paritària és obligatori per iniciar qualsevol via contenciosa, tant de caire laboral com econòmic, en tot allò que estigui regulat pel present Conveni.

  5. La Comissió Paritària s'ha de regir per un reglament de règim intern, que s'ha de negociar entre les parts.

    La Comissió Paritària s'entén vàlidament constituïda quan, degudament convocada, hi assisteixin almenys, presents i/o per delegació, 3 dels components de cada part, i hi siguin representats cadascun dels diferents sindicats o associacions empresarials integrants de la Comissió. S'entendria també vàlidament constituïda, i amb el quòrum suficient, quan algun dels seus integrants no assistís a la convocatòria però constés degudament convocat.

    Així mateix, els acords que es prenguin requereixen, almenys, la votació favorable de la majoria simple de cadascuna de les parts.

    El domicili de la Comissió Paritària s'estableix, a efectes de notificació, en el domicili de la central sindical UGT, situat en l'adreça següent: C/ Miquel Blay núm. 1, 3ª planta, de Girona.

    Article 7

    Garantia personal

    Es respecten les condicions econòmiques derivades de les actuals categories que, amb caràcter global, excedeixin o superin les pactades en aquest Conveni i que, per tant, siguin més beneficioses que aquestes darreres, les quals es mantenen estrictament com a garantia personal.

    La interpretació del que disposa el paràgraf anterior és de competència de la Comissió Paritària, sense perjudici del que sobre aquesta matèria correspon als òrgans administratius o contenciosos.

    Article 8

    Manipulador d'aliments

    El personal afectat per aquest Conveni, i que les seves funcions tinguin una relació directa o indirecta amb els productes, des del començament fins a la fi del procés de producció, l'empresa té l'obligació de sotmetre's a la normativa vigent. RD 2002/2000.

    Capítol 2

    Retribucions

    Article 9

    Salari base

    El salari mínim garantit, convingut per a cada categoria professional, és el que figura en la taula de retribucions dels annexos:

    El salari s'ha d'abonar en 12 mensualitats.

  6. S'han de pagar 3 gratificacions extraordinàries a l'any.

  7. Les 3 pagues s'han d'abonar, respectivament, els mesos de maig (dia 16), juliol (dia 31) i desembre (dia 22).

    Per mutu acord entre empresa i treballadors es pot prorratejar la paga de Sant Honorat. En els contractes de durada inferior a 1 any s'han de prorratejar les 3.

    Article 10

    Plus conveni

    S'estableix un plus de Conveni, abonable per dies naturals, en la forma que reflecteixen les taules annexes.

    Article 11

    Plus nocturn

    El personal d'obrador, pel fet de realitzar la seva jornada de treball en hores nocturnes, ha de rebre, per jornada treballada, una compensació fixada en els annexos. S'entén per hores nocturnes des de les 22 hores fins a les 6 hores de la matinada.

    Article 12

    Plus de reforç

    En qualsevol cas, el personal que, per necessitats organitzatives de l'empresa, només hagi d'avançar o retardar la seva jornada fins a un màxim de 2 hores, ha de tenir la retribució que, per hores, es fixa en els annexos, encara que aquestes estiguin compreses dintre de l'horari nocturn a què s'ha fet referència en l'article anterior.

    Article 13

    Gratificacions extraordinàries

    Les gratificacions extraordinàries de Sant Honorat (16 de maig), juliol i Nadal, s'han d'abonar a raó de 30 dies de salari base, incloses l'antiguitat consolidada (ara PAC) i el plus de conveni, així com el plus de nocturnitat per a aquells treballadors que facin la seva jornada laboral en hores nocturnes.

    S'han de respectar les condicions més beneficioses que les empreses ja concedeixen als seus treballadors.

    Article 14

    Retribucions en espècie

    Independentment de les retribucions en metàl·lic pactades en aquest Conveni, s'estableix que el personal d'obrador, distribució i comercialització de panaderia té dret a 1 quilo de pa per dia treballat, que ha de ser qualsevol de les peces comercials que l'empresa fabrica, i que no pot ser en cap cas elaborat especialment amb aquesta finalitat per als treballadors. El valor d'aquestes peces de pa no es pot computar pel càlcul de l'import de les gratificacions extraordinàries, beneficis, plusos ni augments periòdics per anys de servei.

    A partir del proper dia 01.02. 2004, aquesta retribució s'ha de substituir pel seu valor i s'ha de pagar en efectiu, calculat segons criteri de cost directe de fabricació estàndard, mantenint-se el actual pagament per dia treballat; es reflecteix el seu import en l'Annex I del Conveni i beneficia la totalitat dels treballadors d'aquest Conveni.

    Article 15

    Antiguitat (PAC)

    A...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR