SAP Lleida 235/2007, 3 de Julio de 2007

JurisdicciónEspaña
Fecha03 Julio 2007
Número de resolución235/2007

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

DE LLEIDA

Secció segona

El Canyaret, s/n

Rotlle núm. 221/2007

Procediment ordinari núm. 28/2006

Jutjat Primera Instància 1 La Seu d'Urgell

SENTÈNCIA núm. 235/2007

PRESIDENT:

En ALBERT GUILANYA I FOIX

MAGISTRATS:

En ALBERT MONTELL GARCIA

En ANTONI VAQUER ALOY (suplent)

Lleida, tres de juliol de dos mil set

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, integrada per les persones que s'esmenten al marge, hem vist, en grau d'apel·lació, les actuacions de procediment ordinari número 28/2006, del Jutjat de Primera Instància núm. 1 de La Seu d'Urgell, en virtut del recurs interposat per l'entitat demandada, DESYLO S.L., representada pel procurador JOSÉ Mª GUARRO CALLIZO i assistida pel lletrat Juan Casals Fradera contra sentència de data set de desembre de dos mil sis dictada en el procediment esmentat, rotlle de sala núm. 221/2007. La part demandant, Ildefonso, representat per la procuradora SAGRARIO FERNANDEZ GRAELL i assistit pel lletrat JORDI ALIS VILA impugna l'apel·lació. És ponent d'aquesta resolució el magistrat ANTONI VAQUER ALOY.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La transcripció literal de la part dispositiva de la sentència dictada en data set de desembre de dos mil sis, és la següent: "FALLO.- ESTIMO la demanda formulada por la Procuradora de los Tribunales D. María Sanz Baraut, en nombre y representación de D. Ildefonso, y en consecuencia:

- Declaro la inexistencia de servidumbre de luces y vistas a favor de Desylo Sociedad Limitada y condeno a Desylo Sociedad Limitada al cierre de la ventana practicada en la fachada oriental de la nueva edificación específicamente al linde este de la finca demandada y oeste de la actora.

- Declaro propiedad de D. Ildefonso y parte integrante de su fundo el muro o pared y vuelo de esta que limita al oeste su finca con la de la demandada en su linde este.

- Condeno a Desylo Sociedad Limitada a reponer la pared de piedra destruida a su ser y estado original en el linde este de la finca propiedad de "Desylo Sociedad Limitada" con el linde oeste de la finca de Don Ildefonso, retirar del vuelo y suelo de la finca de la actora la esquina nororiental y vuelo del tejado del edificio construido por Desylo Sociedad Limitada en la parte que la invaden y retirada del material de obvra y tierras depositadas en la finca de la actora y rellenado con tierra vegetal la extraída en la ejecución obra- cimentación.

Condeno a Desylo Sociedad Limitada al pago de las costas causadas en el presente juicio. [...]"

SEGON

Contra l'anterior sentència, l'entitat demandada, DESYLO S.L. va interposar recurs d'apel·lació, que el Jutjat va admetre, i un cop seguits els tràmits de rigor va trametre les actuacions a aquesta Audiència, Secció Segona.

TERCER

La Sala va decidir formar rotlle i va designar magistrat ponent, al qual es van lliurar les actuacions perquè, després de deliberar, proposés a la Sala la resolució oportuna. Es va assenyalar el dia 18 de juny de 2007 per a la votació i decisió.

QUART

En la tramitació d'aquesta segona instància s'han observat les prescripcions legals essencials del procediment.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Al·lega en el seu primer motiu del recurs la part demandada i ara apel·lant l'excepció de manca de legitimació activa del demandant. Amb aquesta al·legació no fa sinó repetir l'estratègia de la primera instància consistent a invocar no la manca de legitimació processal, sinó la legitimació ad causam, és a dir, la legitimació material que ve determinada per la titularitat que exigeix l'estimació de la seva pretensió. En definitiva, el que pretén l'al·legació es negar la titularitat real del demandant sobre la peça de terra que fonamentaria les pretensions que exerceix -a banda de la condemna a fer-, estimades per la jutgessa a quo, i que són l'acció declarativa de domini i l'acció negatòria, accions reals que pressuposen el domini de l'actor.

Els fets resumits succintament que han donat lloc al present procediment són els següents: el Sr Ildefonso, l'actor, va demandar Desylo SA, una constructora que havia comprat una finca veïna a la seva en la qual va construir uns habitatges unifamiliars. El Sr Ildefonso, al seu torn, havia atorgat una escriptura de permuta amb una altra empresa immobiliària d'una finca que al·legava ser de la seva propietat. Durant els treballs de construcció realitzats per Desylo SA va desaparèixer un bocí d'un mur, la titularitat del qual discuteixen les parts, i que determina si es produeix o no invasió del vol i infracció de les distàncies que han d'existir entre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR