STSJ Cataluña 16/2007, 24 de Mayo de 2007

PonenteMARIA EUGENIA ALEGRET BURGUES
ECLIES:TSJCAT:2007:2268
Número de Recurso130/2006
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución16/2007
Fecha de Resolución24 de Mayo de 2007
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 130/06

SENTÈNCIA NÚM. 16

Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugenia Alegret Burgues

Magistrats:

Sra. Nuria Bassols Muntada

Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, 24 de maig de 2007

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el

recurs de cassació 130/06 interposat per Eugenia i Arturo, representats davant d'aquest

tribunal per la procuradora Sra. Blanca Soria Crespo i dirigits per l'advocat Pablo Simarro Dorado, contra la Sentència dictada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida el 25 de juliol de 2006 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra

la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Lleida el 26 de gener de 2006 en el procediment ordinari núm. 360/05. La Sra. Laura, aquí part contra la qual es recorre, ha estat representada en aquest tribunal pel

procurador Sr. Ivo Ranera Cahis i dirigida per l'advocat Sr. Lluis Aldomá Estany.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La procuradora Sra. Mª José Altisent Camarasa, en representació de la Sra. Eugenia i Don. Arturo, va formular demanda de judici ordinari núm. 360/05 davant el Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Lleida. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 26 de gener de 2006, la part dispositiva de la qual diu el següent:

ESTIMO la demanda presentada per Eugenia I Arturo, contra Laura, i en conseqüencia, declaro que l'actora té dret a:

retirar els totxos que van tancar les finestres del menjador de l'habitatge dels actors, que van ser tancades en compliment de la sentència dictada en procediment núm. 281/98 dret que neix ara tota vegada que s'ha establert una androna aïllada d'un metre de separació.

s'autoritzi als actors a tenir finestres practicables des de el menjador del seu habitatge a l'androna.

obrir una finestra lateral des de la cuina de l'habitatge esmentat a l'androna, i a substituir els totxos que van condemnar la finestra inicial de l'esmentada cuina per elements de vidre translúcids.

tot això sense fer especial condemna en costes, de forma que cada part abonarà las costes causades a la seva instància i les comunes per meitats.

Segon

Contra aquesta Sentència, la part contra la qual es recorre va interposar un recurs d'apel·lació, que es va admetre i es va substanciar a la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, la qual va dictar Sentència amb data 25 de juliol de 2006, amb la següent part dispositiva:

"Estimar el recurs d'apel·lació interposat per la representació processal d' Laura, contra la sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Lleida, en procediment de judici ordinari núm. 360/05, que revoquem en els seus pronunciaments números 1, 2 i 3, els quals deixem sense efecte amb desestimació de la demanda. No escau efectuar condemna pel que fa a les costes d'aquesta alçada."

Tercer

Contra la Sentència anterior, Don. Arturo i la Sra. Eugenia van interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria d'11 de gener de 2007, aquest tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 19 d'abril de 2007, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Mª Eugenia Alegret Burgues.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Per resoldre millor el recurs de cassació que s'interposa contra la Sentència dictada el dia 25 de juliol de 2006 per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, cal fixar els següents fets que resulten acreditats a les actuacions:

Ambdues parts i una tercera van mantenir un litigi anterior en el qual en Sentència de 15 de setembre de 1999 que va esdevenir ferma es declarà la llibertat de domini de la finca número NUM000 del DIRECCION000 de Lleida propietat de la Sra. Laura i, per consegüent, la inexistència de qualsevol dret o servitud, en particular la de llums i vistes, de la finca contigua situada en el DIRECCION001 número NUM001 de Lleida, la NUM002 de la qual és propietat de l'ara recurrent Sra. Eugenia. La Sentència va condemnar la Sra. Eugenia i una altra: a tapar las ventanas mediante las que se han atribuido ilegitimamente dicha servidumbre y a que se abstenga de nuevas perturbaciones en el futuro.

Tapats en execució de sentència els forats existents en la paret de tancament del solar i de l'edifici contigu al pati de la Sra. Laura, la Sra. Eugenia, juntament ara amb el seu espòs, presenten la demanda que origina el present plet contra la Sra. Laura sol·licitant a la lletra:

que se declare el derecho de mis mandantes a retirar los ladrillos que clausuraron las ventanas del comedor de la vivienda de mis representados que le fueron cerradas en cumplimiento de la sentencia de autos 281/98 derecho que nace ahora al haberse establecido una androna aislada de un metro de separación.

Se autorice a mis mandantes a tener ventas practicables desde el comedor de su vivienda que den a dicha androna.

El derecho a abrir un ventana lateral desde la cocina de la vivienda de mi principal a la repetida androna y también a sustituir los ladrillos que condenaron a la ventana inicial de dicha cocina sustituyéndolos por elementos de vidrio translucido, condenando a la demandada a estar y pasar por dichas declaraciones.

La suposada variació de circumstàncies respecte de la situació física i material del plet anterior era la nova construcció dintre del menjador de l'habitatge propietat de la Sra. Eugenia, en substitució de la porta o obertura existent anteriorment (que donava a un espai tancat que acabava en la paret de tancament de l'edifici en la qual hi havia les finestres que es van obligar a tancar) d'un mur i unes finestres que impedirien tenir vistes directes a la finca propietat de la Sra. Laura.

La Sentència dictada en primera instància, després de negar que es produís cosa jutjada en la interlocutòria de data 7 d'octubre de 2005, que no va ser objecte de recurs per cap de les parts, va estimar la demanda en entendre que la construcció del mur i de les finestres dintre del menjador de la Sra. Eugenia comportava la construcció d'una androna d'un metre prevista en l' article 40 de la Llei 13/1990, atès que no constava que hi hagués cap normativa urbanística que assenyalés una amplada de l'androna superior al metre.

Impugnada la Sentència anterior per la Sra. Laura, l'Audiència de Lleida va estimar el recurs i va desestimar la demanda presentada per la Sra. Eugenia i el seu marit, tot declarant que encara que no constés en la normativa municipal una mida concreta de l'androna sí que apareixia a les actuacions que la profunditat edificable en la parcel·la de la finca del DIRECCION001 núm. NUM001 era de 17,50 metres "quan aquí s'ha sobrepassat fins als 19,50 m", raó per la qual "cal entendre que el punt de partida per a comptar l'androna ha de ser aquest màxim de 17,50 m. i no els 19,50 metres constituïts o amb més precisió, els 18,50 m. si descomptem l'espai d'un metre que pretenen haver deixat els demandants" (fonament primer de la Sentència de l'Audiència in fine).

Contra la Sentència esmentada la part actora interposa un recurs de cassació per interès cassacional adduint la infracció de l' article 40 de la Llei 13/1990 per la Sentència, atès que no hi ha cap ordenança municipal que estableixi les mides de l'androna ni tampoc disposa res el Pla general...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Lleida 612/2019, 23 de Diciembre de 2019
    • España
    • 23 Diciembre 2019
    ...admitirse que se ha prescrito el derecho a obtener dichas vistas directas. En este ámbito, debemos mencionar la STSJ Catalunya nº 16 de 24 de mayo de 2007 (rec. 130/2006), que explicaba en su Fundamento jurídico Segundo que " L'antic dret català sobre servituds de llums i vistes (Ordinacion......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR