STSJ Cataluña 38/2006, 19 de Octubre de 2006

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2006:8402
Número de Recurso25/2006
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución38/2006
Fecha de Resolución19 de Octubre de 2006
EmisorSala de lo Civil y Penal

MARIA EUGENIA ALEGRET BURGUES NURIA BASSOLS MUNTADA CARLOS RAMOS RUBIO

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 25/2006

SENTÈNCIA NÚM. 38

Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, 19 d'octubre de 2006

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 25/2006 interposat per la Sra. Marí Trini, representada davant aquest Tribunal per la procuradora Sra. Eva Puig Gracia i

dirigida per l'advocat Sr. Jordi Ferri Tomás, contra la Sentència dictada per la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 20.12.2005 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat

contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 1 de l'Hospitalet de Llobregat el 10.12.2004 en el procediment de divorci núm. 428/04. El Sr. Luis Pedro, aquí

part contra la qual es recorre, ha estat representat en aquest Tribunal pel procurador Sr. Angel

Joaniquet Ibarz i dirigit per l'advocat Sr. Ferran Robla Carreiras.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La procuradora Sra. Virginia Capllonch Bujosa, en representació de Doña. Marí Trini, va formular demanda de judici de divorci núm. 428/04 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 1 de l'Hospitalet de Llobregat. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 10 de desembre de 2004, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que estimando en parte la demanda interpuesta por la Procuradora Sra. Capllonch Bujosa, en nombre y representación de DOÑA Marí Trini, contra DON Luis Pedro, representado por la Procuradora Sra. Tamburini Serra, debo declarar y declaro disuelto por divorcio el matrimonio celebrado el día 3 de agosto de 1984, con los efectos legales inherentes a tal declaración, y como pensión compensatoria a favor de la demandante se fija la cantidad de SETECIENTOS CINCUENTA EUROS MENSUALES, que deberá abonar el demandado por meses anticipados, dentro de los cinco primeros días de cada mes, en la cuenta designada por la Sra. Marí Trini. Dicha cantidad será actualizada anualmente de forma automática conforme a las variaciones que experimente el Índice de Precios al Consumo que publique el Instituto Nacional de Estadística o el organismo que en el futuro le sustituya.

Cada parte abonará las costas causadas a su instancia y las comunes por mitad".

SEGON

Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 20 de desembre de 2005, amb la següent part dispositiva:

"ESTIMANDO el recurso de apelación interpuesto por la representación procesal de DON Luis Pedro, contra la Sentencia dictada en fecha 10 de diciembre de 2004 por el Juzgado de Primera Instancia núm. 1 de L'Hospitalet de Llobregat (ant.CI-2), en los autos de los que el presente rollo dimana, debemos revocar y revocamos la misma, en el sentido que debe desestimarse el incremento de la pensión compensatoria solicitada por la actora, debiendo mantener el importe de la pensión compensatoria establecida en la sentencia de separación, más los incrementos que procedan por IPC. Y, sin hacer expresa imposición de las costas causadas en esta alzada".

TERCER

Contra la Sentència anterior, Doña. Marí Trini va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 20 d'abril de 2006, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 22 de juny de 2006, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Com ja és costum en aquest Tribunal Superior de Justícia per tal de facilitar l'enteniment de la contesa i als efectes de determinar la concurrència o no d'interès cassacional en litigis de naturalesa similar al que ara es tracta, escau fixar els següents antecedents d'índole històrica que o bé, es deriven de la sentència dictada en segona instància o bé tenen caràcter incontrovertit:

L'inici de la litis fou provocat per la demanda presentada per la procuradora dels Tribunals senyora Virginia Capllonch Bujosa en nom i representació de la senyora Marí Trini, i dirigida contra el senyor Luis Pedro.

En l'esmentada demanda es feia palès que els litigants havien contret matrimoni el 3 d'agost de 1984 en la localitat d'Esplugues de Llobregat, i també es deixava constància que en aquest matrimoni hi havien quatre fills, a saber: Valentín, Marí Trini, Jordi i Verónica.

Segons la mateixa demanda en Jordi i la Verónica eren fills biològics del matrimoni entre els litigants, en canvi en Valentín i la Marí Trini eren fills d'un anterior matrimoni de l'esposa però havien estat adoptats pel senyor Luis Pedro, en virtut de interlocutòria dictada pel Jutjat de Primera Instància número 3 de Sant Feliu de Llobregat de data 6 de novembre de 1989.

Tal com s'afirmava en la demanda en haver transcorregut més d'un any comptador a partir de la seva presentació, i en no haver estat renovada la convivència conjugal concorria la causa de divorci compresa en el derogat article 86.2 del Codi civil, per la qual cosa se sol·licitava aquesta ruptura definitiva del vincle matrimonial.

Com a mesures inherents al divorci la demandant peticionava la fixació d'una pensió compensatòria en favor de l'esposa en quantia de 150.000 pessetes mensuals, petició que suposava incrementar notablement la fixada en la sentència de separació que importava 25.000 pessetes al mes.

L'increment de la pensió compensatòria el justificava la demandant en el fet que en el moment de la separació el senyor Luis Pedro només percebia un subsidi d'atur (en haver treballat llarg temps a l'empresa IBM, SA cosa que comportà que el matrimoni canviés sovint de domicili, vivint inclòs a l'estranger) de quantia 52.000 pessetes mensuals, i en canvi la seva situació econòmica havia millorat notablement en el moment del divorci per mor de circumstàncies previsibles ja en seu de separació com eren: el cobrament d'un pla de pensions que li havia contractat IBM mentre treballava en la susdita empresa de 1616,48 euros "bruts" mensuals des de l'1 de setembre de 2001 fins el 30 d'agost de 2006, la recepció d'una altra pensió, de caràcter vitalici, derivada de Conveni col·lectiu de quantia 642,13 euros al mes, la percepció des de 20 de novembre de 2002 de la quantitat de 2.063 euros al mes per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR