STSJ Cataluña 341/2009, 2 de Abril de 2009

PonenteJORDI MORATO-ARAGONES PAMIES
ECLIES:TSJCAT:2009:6152
Número de Recurso453/2004
ProcedimientoRECURSO ORDINARIO (LEY 1998)
Número de Resolución341/2009
Fecha de Resolución 2 de Abril de 2009
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ SEGONA

Recurs núm. 453/2004

Part recurrent: Porfirio

Procurador: Alfredo Martínez Sánchez

Advocat: Angel Merola Ariño

Part contra la qual es recorre: Jurat d'Expropiació de Catalunya

Procurador: Lletrat de la Generalitat

Advocat: Lletrat de la Generalitat

SENTÈNCIA NÚM. 341

Magistrats:

Emilio Berlanga Ribelles

Javier Aguayo Mejía

Magistrat suplent i ponent:

Jordi Morató Aragonés Pàmies

Barcelona, 2 d'abril de 2009

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador esmentat, en representació de la part actora, va interposar un recurs contenciós administratiu contra l'acord del Jurat de 27 d'abril de 2004 (expedient núm. NUM000 ) que fixava el preu just de la finca número NUM001, situada al polígon NUM002, parcel·la NUM003, afectada pel projecte constructiu de l'estació depuradora d'aigües residuals i col·lector en alta al terme municipal de Vinyols i Els Arcs.

Segon

Acordada la incoació d'aquestes actuacions, se'ls va donar el curs processal previst a la Llei d'aquesta jurisdicció. Les parts van evacuar els tràmits conferits de demanda i contestació, en els quals, en virtut dels fets i fonaments de dret que hi consten, van sol·licitar, respectivament, que s'anul·lessin els actes objecte del recurs i que aquest fos desestimat en els termes que apareixen en els escrits esmentats. Tercer. La interlocutòria de 2 de febrer de 2006 va obrir les actuacions a prova i practicada la que fou admesa i tot seguit es va continuar pel tràmit de conclusions succintes, que les parts van evacuar fent-hi les al·legacions que van considerar i, finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, que va tenir lloc el dia 26 de març de 2009.

FONAMENTS DE DRET

Primer

La representació actora impugna en aquest recurs contenciós administratiu l'acord del Jurat de 27 d'abril de 2004 (expedient núm. NUM000 ) que fixava el preu just de la finca número NUM001, situada al polígon NUM002, parcel·la NUM003, afectada pel projecte constructiu de l'estació depuradora d'aigües residuals i col· lector en alta al terme municipal de Vinyols i Els Arcs. Demana l'anul·lació de l'acord del jurat perquè no s'ha justpreuat la superfície real de la finca expropiada; perquè considera que el sòl s'ha de valorar pel sistema de capitalització de rendes reals o potencials ja que, degut a la destinació dels terrenys expropiats, se'ls ha de reconèixer les expectatives urbanístiques. Addueix que la depuradora és un element dotacional que resulta imprescindible per l'expansió urbana, de tal manera que, la mateixa existència i desenvolupament del sòl urbà depèn d'aquest tipus de dotació, fet que suposa que el sòl afectat te totes les condicions per ésser qualificat com urbanitzable i com a tal, valorat. Per tot això, demana que el preu just sigui fixat en 316.758,75 euros, més els interessos legals de demora i la imposició de les costes a la demandada.

El Lletrat de la Generalitat s'hi oposa al·legant que la superfície computada en la valoració del Jurat es dedueix del cadastre; que no es donen en aquest cas les circumstancies exigides per la jurisprudència per valorar un sòl no urbanitzable com urbanitzable i, que el mètode valoratiu adient per trobar el valor del sòl és el de comparació i no pas el de capitalització de rendes. A banda, recorda la vinculació dels fulls d'apreuament i la presumpció de legalitat i encert de la resolució del Jurat. Per tot això, demana la desestimació de la demanda.

Segon

Cal, en primer lloc, assenyalar que hem d'atendre a la data de fixació definitiva del preu just en via administrativa i referida la valoració del sòl, resulten d'aplicació les disposicions contingudes als títols II i IV de la Llei 6/1998, de 13 d'abril, sobre règim del sòl i valoracions (BOE, de 14 d'abril de 1998 ), tal i com es fa en la resolució impugnada i de conformitat amb allò que preveu la seva disposició transitòria cinquena ("en los expedientes expropiatorios, serán aplicables las disposiciones sobre valoración contenidas en esta ley siempre que no se haya alcanzado la fijación definitiva del justiprecio en vía administrativa"); en el seu article 23.1 ("a los efectos de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR