SAP Barcelona 80/2009, 5 de Febrero de 2009

PonenteFRANCISCO JAVIER PEREDA GAMEZ
ECLIES:APB:2009:1536
Número de Recurso346/2008
Número de Resolución80/2009
Fecha de Resolución 5 de Febrero de 2009
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA N. 80/2009

Barcelona, cinc de febrer de dos mil nou

Audiència Provincial de Barcelona, Secció Catorze

Magistrats:

Francisco Javier Pereda Gámez (Ponent)

Mª Carmen Vidal Martínez

Rosa Maria Agulló Berenguer

Rotlle n.: 346/2008

Judici Ordinari n.: 391/2007

Procedència: Jutjat de Primera Instància n. 29 de Barcelona

Objecte del judici: reclamació d'indemnització amb càrrec a l'assegurança obligatòria de viatgers (SOVI); sentència

desestimatòria, per incompatibilitat amb el SOA

Motius del recurs: error d'interpretació de l' art. 21 de la Llei d'Ordenació de Transports Terrestres i inexistència de pluspetició

Apel·lant: Raquel

Advocada: Mª. Riera Pla

Procuradora: M. Serna Sierra

Persona contra la que s'apel·la: FIATC, Mutua de Seguros y Reaseguros a Prima Fija

Advocat: A. Fernández Bardón

Procurador: J.Mª. Fernández-Aramburu Torres

ANTECEDENTS DE FET

  1. RESUM DEL PLET DE PRIMERA INSTÀNCIA

    El dia 26 d'abril de 2007 la part actora va presentar demanda en la que sol·licitava que es condemni Catalana Occidente, S.A. a abonar-li 5.841,72 euros, més l'interès legal del diner incrementat en un 50%, des de la data de l'accident i es condemni Fiatc a satisfer-li 1.202,02 euros, més els interessos legals i que se els imposin les costes del judici. Reclama per les lesions sofertes el dia 23 de febrer de 2006, en caure en l'autobús de la línia 47 de la entitat T.M.B., com a conseqüència d'una frenada brusca. Acciona contra la companyia del vehicle causant, així com contra Fiatc, atès que l'assegurança SOVI estava contractada per aquesta última asseguradora. Fiatc va contestar a la demanda i diu que no s'ha produït xoc, bolcada, encalç, etc., com exigeix l' article 7 del Reglament del SOVI, que la reclamació és incompatible amb l'acció emparada en l'assegurança obligatòria de l'automòbil i que hi ha pluspetició perquè, cobertes només les seqüeles, no està previst en el sistema SOVI la compensació per pèrdua d'incisiu ni per àlgies.

    L'acció contra Catalana va ser desistida, per haver arribat a un acord extrajudicial d'indemnització per

    5.136,41 euros (f.61). A l'acte de l'audiència prèvia la jutgessa va plantejar una possible manca de jurisdicció, que fou ratificada per interlocutòria de 13 de desembre de 2007.

    La sentència recorreguda, de data 28 de gener de 2008, considera que, malgrat la possible concurrència d'assegurances (SOA i SOVI), no es pot reclamar pels mateixos conceptes a l'empara dels dos sistemes (i la actora ja ha estat indemnitzada a tenor del SOA). Per això, la jutgessa desestima la demanda i absol la demandada dels pediments que s'efectuen, sense fer expressa imposició de les costes processals, per tractarse d'una interpretació legal dubtosa.

  2. QÜESTIONS PLANTEJADES EN EL RECURS D'APEL·LACIÓ

    La part recorrent argumenta que la modificació de l' article 21 de la Ley de Ordenación de Transporte Terrestre, per llei 14/2002, no ha de significar alterar la doctrina prèvia dominant sobre la compatibilitat d'indemnitzacions, perquè la reforma no modifica l' article 2.2 del R.D. 1575/1989, sobre el SOA, i per tractar-se d'assegurances d'abast diferent (contractual i extracontractual). Afegeix que el traumatisme nasal i la pèrdua d'una dent s'han d'incloure a la categoria 14ª.

    La part apel·lada s'oposa i defensa la sentència i la incompatibilitat entre assegurances. Reitera que les seqüeles no estan descrites a les categories cobertes pel SOVI.

  3. TRÀMITS EN LA SALA

    L'assumpte s'ha registrat en la Secció el 21 d'abril de 2008. No s'ha resolt sobre prova i no s'ha assenyalat vista pública. La deliberació de la Sala ha tingut lloc el dia 8 de gener de 2009. Aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal ( art. 465.1 LEC ), degut a causes estructurals, el que es fa constar als efectes de l' article 211.2 LEC .

    FONAMENTS DE DRET

  4. LA INTERPRETACIÓ DE L' ARTICLE 21.2 DE LA LOTT, SEGONS LA REFORMA PER LLEI 14/2002

    La modificació produïda en aquest precepte subordina el pagament dels danys en l'assegurança de viatgers, en aplicació del sistema de l'assegurança obligatòria, a que "dichos daños no estén indemnizados por el seguro de responsabilidad civil de suscripción obligatoria previsto por la Ley de Responsabilidad Civil y Seguro de Circulación de Vehículos de Motor".

    Un estudi exhaustiu de la jurisprudència d'aquesta Audiència dels últims tres anys reflexa que, desprès d'una llarga època predicant la compatibilitat entre SOA i SOVI, anterior al 2002, arran de la reforma i en una primera aproximació interpretativa, s'ha mantingut la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR