SAP Barcelona 72/2009, 5 de Febrero de 2009

PonenteFRANCISCO JAVIER PEREDA GAMEZ
ECLIES:APB:2009:1528
Número de Recurso434/2008
Número de Resolución72/2009
Fecha de Resolución 5 de Febrero de 2009
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

SENTÈNCIA N. 72/2009

Barcelona, cinc de febrer de dos mil nou

Audiència Provincial de Barcelona, Secció Catorze

Magistrats:

Francisco Javier Pereda Gámez (Ponent)

Maria del Carmen Vidal Martínez

Aurora Figueras Izquierdo

Rotlle n.: 434/2008

Judici ordinari n. 1050/2008

Procedència: Jutjat de Primera Instància n. 24 de Barcelona

Objecte del judici: reclamació a la asseguradora del import abonat per la actora per sostracció de una maleta

Motius del recurs: inexistència de cobertura del risc i pluspetició

Apel·lant: Mapfre Industrial, S.A.

Advocat: J. Ignacio Pasquin

Procurador: P. M. Adán Lezcano

Persona contra la que s'apel·la: Hotel Princesa Sofia, S.L.

Advocat: J. Acin Orgilles

Procurador: C. Pons de Gironella

ANTECEDENTS DE FET

  1. RESUM DEL PLET DE PRIMERA INSTÀNCIA

    El dia 8 de novembre de 2007 la part actora va presentar demanda en la que sol·licitava que, amb expressa imposició de costes a la demandada, se li condemni a abonar-li 5.601,30 euros, corresponent a l'import pagat al Sr. David, així com al pagament de les despeses ocasionades per l'informe pericial que va demanar (368,32 euros) i els interessos de dita quantitat ( art. 20.4 LCS ). Relata que un lladre va furtar una maleta del client en el vestíbul de l'hotel i que l'asseguradora ha rebutjat la cobertura de la pòlissa de responsabilitat civil, perquè no hi havia rebut o resguard de la maleta.

    La part demandada va contestar a la demanda i diu que el sinistre no està emparat en la pòlissa, perquè no s'havia entregat sota rebut i en dipòsit, element de definició de l'assegurança i no clàusula limitadora de drets. Conclou que no s'acredita la preexistència dels objectes.

    La sentència recorreguda, de data 13 de febrer de 2008, diferencia l'assegurança de responsabilitat civil i la de furt (danys) i entén que la que vincula a les parts, per guardar relació amb els articles 1783 i 1784

    C.c ., és de responsabilitat civil. El jutge analitza la doctrina sobre l'article 3 LCS i conclou que l'exigència de resguard és una clàusula limitadora de drets (es marca en negreta i implica un plus de vigilància respecte a les previsions del Codi civil). Quan a la pluspetició, el jutge considera creïble la presència de dos rellotges, però no d'un tercer i redueix la reclamació. Accepta la partida de peritatge i, en suma, estima parcialment la demanda i condemna Mapfre Industrial, S.A. a que pagui a Hotel Princesa Sofia 5.368'32 euros, amb els interessos de l' article 20 LCS des de la data de producció del furt (el 9 de setembre de 2005), i disposa que cada part aboni les costes causades a la seva instància i les comunes per meitat.

  2. QÜESTIONS PLANTEJADES EN EL RECURS D'APEL·LACIÓ

    La part recorrent reitera la seva tesi de que la pòlissa no cobreix el sinistre (no és condició limitadora) i repeteix l'excepció de pluspetició (no s'acompanya prova de la preexistència dels bens), encara que sense fer crítica concreta als arguments de la sentència.

    La part apel·lada s'oposa i destaca que la pròpia asseguradora, com recull la sentència, accepta que allò marcat en negreta és limitador (pàgina 1, paràgraf 2on de la pòlissa) i que l'hotel no coneixia el seu contingut. Diu que la declaració del client, del pèrit i dels Srs. Sergio, Luis Miguel i Aurelio acrediten la preexistència (i que no la va dubtar la demandada durant la tramitació de l'expedient). Apel·la a la "normalitat" i defensa la valoració del jutge.

  3. TRÀMITS EN LA SALA

    L'assumpte s'ha registrat a la Secció el 16 de maig de 2008. No s'ha resolt sobre prova i no s'ha assenyalat vista pública. La deliberació de la Sala ha tingut lloc el dia 29 de gener 2009. Aquesta resolució no s'ha dictat en el termini legal ( art. 465.1 LEC ), degut a causes estructurals, el que es fa constar als efectes de l' article 211.2 LEC .

    FONAMENTS DE DRET

  4. LA QUALIFICACIÓ DE LA CLÀUSULA D'ASSEGURANÇA PER "FURT", PREVI REBUT O RESGUARD

    Una atenta lectura de la pòlissa (f.17 a 30) demostra que, tot titulant-se de "responsabilitat civil", ha de recollir com a risc cobert, en general, els danys...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR