AAP Tarragona 244/2009, 9 de Diciembre de 2009

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2009:1425A
Número de Recurso102/2009
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución244/2009
Fecha de Resolución 9 de Diciembre de 2009
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3ª

Apel·lació 102/09

Execució de títol no judicial 11/07 del Jutjat de 1a Instància 6 de Tarragona

I N T E R L O C U T Ò R I A

PRESIDENT

Il·lma. Sra. Mª ANGELES GARCIA MEDINA

MAGISTRATS

Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA

Il·lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 9 de desembre de 2009

Vist en aquesta Secció 3ª de la Audiència Provincial recurs d'apel·lació interposat per Silvia, representada en aquesta instància pel

Procurador/a Sra. López Cano i defensada pel Lletrat/da Sr. Pimienta, contra Interlocutòria del Jutjat de 1a Instància 6 de Tarragona de data 7-7-2008, en

procediment d'Execució de títol no judicial 11/07, en el que figura com a executant BBVA, S.A., i com a part executada la recurrent i Cecilio .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 17-9-2008 es va presentar per Silvia recurs d'apel·lació contra la Interlocutòria d'instància que desestimava l'oposició a l'execució despatxada, amb imposició de les costes de l'oposició a l'executada.

SEGON

En data 4-12-2008 BBVA S.A. es va oposar al recurs.

TERCER

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

VIST i sent el Ponent l'Il·lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA,

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Contra interlocutòria que desestima l'oposició presentada per la recurrent a l'execució despatxada, interposa aquesta apel·lació al·legant, en primer lloc, falta de competència territorial del Jutjat, al no tenir l'executada ja domicili a Tarragona i sí a Castelldefels, al·legant com infringits els arts. 50 i 52 LEC .

Com diu la Exposició de Motius de la vigent LEC (apartat XVII), aquesta estableix un número limitat i taxat de motius d'oposició front al títol executiu, impedint, per tant, que el procés d'execució pugui convertir-se en un procediment declaratiu, cosa que de cap manera es vol, doncs l'executant ja disposa d'un títol executiu que, com el seu propi nom indica, implica la seva immediata eficàcia o execució. Així, diu la Exposició de motius que "con estas normas, la Ley establece un sistema equilibrado que, por una parte, permite una eficaz tutela del derecho del acreedor ejecutante, mediante una relación limitada y tasada de causas de oposición y suspensión, que no desvirtúa la eficacia del título ejecutivo, y que, por otro lado, no priva al deudor ejecutado de medios de defensa frente a los supuestos más graves de ilicitud de la ejecución".

Per tant, tractant-se d'un títol no judicial, l'oposició que podia fer l'executat quedava limitada a dos tipus de motius: a) Els motius de fons de l'art. 557 LEC ; i b) Els motius processals de l'art. 559 LEC .

Cap d'aquests motius és l'al·legat de falta de competència territorial del Jutjat, la qual a més, l'havia d'haver impugnat proposant declinatòria dintre dels cinc primers dies al que va rebre la notificació del procés d'execució, tal i com exigeix expressament l'art. 547 LEC, cosa que no va fer, per la qual cosa es rebutja el motiu d'impugnació.

SEGON

Al·lega, en segon lloc, compliment del contracte per haver fet diferents pagaments per valor de 5.212,29 euros, i anar l'executant contra els seus propis actes, per instar l'execució i alhora acceptar pagaments parcials del deute, no havent notificat a l'executada mai la voluntat de resoldre el contracte.

Podent-se oposar solament el pagament ( art. 557.1.1 LEC ), s'ha de rebutjar ja l'altre motiu d'impugnació.

Respecte al pagament, es va oposar que si bé era cert que l'executada va deixar de pagar el préstec l'any 2006, posteriorment va anar pagant diferents quantitats d'acord amb l'executant, per la qual cosa oposava que el banc no podia haver resolt el contracte al estar al corrent de pagament.

La resolució impugnada desestima el motiu d'impugnació, al considerar que els pagaments oposats són posteriors a la demanda d'execució.

Hi va haver, com reconeix l'executada, incompliment del contracte per la seva part -retards en el pagament de les quotes del préstec-, que va permetre a l'executant resoldre anticipadament el mateix conforme la Clàusula 5a del contracte, no havent pagat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR