STSJ Cataluña 6393/2010, 6 de Octubre de 2010

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2010:7223
Número de Recurso5043/2009
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6393/2010
Fecha de Resolución 6 de Octubre de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 6 d'octubre de 2010

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6393/2010

En el recurs de suplicació interposat per Alstom Transporte, S.A. a la sentència del Jutjat Social 33 Barcelona de data 21 d'octubre de 2008 dictada en el procediment núm. 472/2008 en el qual s'ha recorregut contra la part Ángela, I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social) i -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), ha actuat com a ponent Il· lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 5 de juny de 2008 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Accident de treball, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 21 d'octubre de 2008, que contenia la decisió següent:

"Estimar parcialment la demanda presentada per Ángela contra INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, TGSS i ALSTOM TRANSPORTE,SA, i, amb revocació de les resolucions impugnades, declarar la responsabilitat de ALSTOM TRANSPORTE,SA, en la producció de la malaltia professional i posterior defunció de Florencio, per manca de mesures de seguretat, i el dret de la demandant Ángela a percebre un recàrrec del 30% en la prestació de viduïtat reconeguda a càrrec de l'esmentada empresa, a la que es condemna a constituir el corresponent capital- cost un cop informada del mateix per part de la TGSS, i condemnar a la resta de demandants, INSS i TGSS, a estar i passar per aquesta declaració".

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

  1. - La demandant és la vídua d' Florencio, en endavant el causant, qui fou treballador de l'empresa demandada -i de la seva antecessora abans de la subrogació, l'any 1993, La Maquinista Terrestre y Marítima, SA, (en endavant MTM) des del 11.3.74 fins la seva declaració d'invalidesa permanent i posterior defunció, a causa d'un càncer de pulmó.

  2. - El causant, que fins llavors no havia treballat en cap empresa exposat a l'amiant, treballà a la MTM com a soldador, a la secció de caldereria, de l'any 1974 a l986, treball en el que s'utilitzaven mantes d'amiant per aïllar els col.lectors mentre es soldaven a un tub central, operació en la que es col.locaven dos bufadors (un a cada extrem) i la manta d'amiant ajudava a mantenir la calor i s'evitava que la soldadura s'esquerdés (foli 380, informe del CSCST). Aquesta operació és feia per a centrals tèrmiques i podia durar fins a 12 hores al dia. Cap l'any 1980, coneguts els efectes de l'amiant, MTM va prohibir-ne l'ús, per la qual cosa els seus empleats mai han estat d'alta al RERA (Registre d'empreses amb risc d'amiant, creat per l'ordre de 31.10.84). El causant, a partir de 1986, treballà com electricista a la secció de material elèctric, no exposada a l'amiant, a partir de 1986 (informe IC/B-1225.2006 del Centre de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball, foli 380).

  3. - El 8 d'abril de 2005 li es diagnosticat un càncer de pulmó per l'Hospital de la Vall d'Hebrón. És la mateixa empresa demandada qui, en data 29.4.05, emet un comunicat de malaltia professional a la mútua MIDAT, fent constar el diagnòstic de "carcinoma escamoso pulmón estadio IV", com a causa de la malaltia "las habituales" i com a temps d'exposició al risc, 373 mesos (folis 191 i 383). Amb anterioritat i des de l'any 2003 el serveis mèdics de la mútua ja el venien controlant com a treballador exposat a l'amiant (folis 194 a 197). El 13.6.05 la Dra. Valentina, del servei mèdic d'Empresa i de Midat Mútua, emet informe conforme el causant "inició el dia 10.4.05 un proceso de incapacidad temporal por enfermedad profesional con diagnóstico de carcinoma escamoso de pulmón por exposición al amianto durante 15 años, en la actualidad en tratamiento quimioterápico (foli 193). Un informe del Servei de Vigilància de Salut de la demandada, de la mateixa data, adreçat a l'esmentada metgessa, l'informa que el causant "durante sus años de trabajador en la década de los 70 en la empresa La Maquinista Terrestre y Marítima, trabajó en contacto con amianto" (foli 202).

  4. - En data 2.8.05 l'ICAM emet informe mèdic amb proposta d'invalidesa permanent derivada de malaltia professional, en base al diagnòstic de "neoplàsica pulmonar estadio IV, metastasis ganglionares cervicales izquierdo", fent constar com antecedent laboral "contacto con amianto" (foli 178). La mútua MIDAT també emet informe-proposta d'invalidesa absoluta per malaltia professional amb el mateix diagnòstic en data 20.9.05 (foli 192).

  5. - El causant morí per causa de la seva malaltia en data 9.10.05. Poc després de la seva mort, en data 8.11.05, per resolució de l'INSS fou reconegut en situació d'incapacitat absoluta, derivada de malaltia professional, en base al mateix diagnòstic recollit per l'ICAM, en expedient en el que fou part l'empresa demandada, que no consta que impugnés aquesta resolució (foli 174).

  6. - A l'avui actora, esposa del causant, li fou reconeguda prestació de viduïtat derivada de malaltia professional per resolució de 10.11.05, en un percentatge del 52% d'una base reguladora de 2.501,68 euros al mes, amb efectes de 1.11.05 (foli 176).

  7. - En data 15.12.07 la demandant presentà davant l'INSS escrit d'inici d'actuacions per manca de mesures de seguretat. En data 26.2.08 l'INSS dicta resolució que denega la petició de responsabilitat empresarial en base a l'informe de la Inspecció del Treball de data 12.2.08 -folis 412 a 417 que es donen aquí per íntegrament reproduïts- que considera que "aún cuando es probable según consta en el infomre técnico citado que el trabajador hubiera estado expuesto a amianto en MTM, este extremo no puede ser objeto de constatación por parte de esta Inspectora, así como tampoco las condiciones en que pudo tener lugar esta exposición ni si en relación a este agente hubo falta de medidas de seguridad, por lo que no procede continuación de actuaciones".

  8. - Notificada aquesta resolució de l'INSS a l'actora en data 17.3.08, no interposà reclamació prèvia fins el 8.5.08, que ha estat desestimada per resolució de 14.5.08, que ha estat desestimada en considerar que ja havia esgotat el termini reglamentari per a la seva presentació (foli 434).

  9. - Segons certificació de l'empresa demandada, l'ús de l'amiant a MTM fou prohibit al novembre de 1978 (foli 302). L'actuació del serveis mèdics de MTM en matèria preventiva fou considerada bona o satisfactòria per part del Gabinet Tècnic del Servicio Social de Higiene y Seguridad del Trabajo durant el període de 1977 a 1988 (folis 362-388).

  10. - L'informe del Centre de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball núm. IC/B-1225.2006, emès en data 21.4.06 en relació a la malaltia del causant, recull que a la secció de caldereria on treballà el causant fins el 1986 s'utilitzaven mantes d'amiant (foli 380). No consta que fins el moment de la prohibició, novembre de 1978, la demandada adoptés, respecte dels treballadors exposats a l'amiant, cap mesura preventiva (ni en matèria d'informació, ni formativa, ni dels equips de treball, ni de reconeixements mèdics).

  11. - Per sentència dictada pel JS núm. 1 de Sabadell en data 21.11.07 es condemnà a la demandada a abonar a la vídua d'un altre treballador de MTM, planxista, que es desplaçava per diverses seccions de l'empresa, a l'abonament d'una indemnització de 30.446,67 euros en considerar que, en relació al risc de l'amiant, fins l'any 1977 MTM no començà a prendre mesures preventives. Aquesta sentència fou revocada per la del TSJ de Catalunya de 21.11.07, que desestimà la demanda en considerar que el desconeixement científic en aquella època impedeix apreciar negligència empresarial (foli 240-244).

  12. - El progressiu coneixement científic, en el decurs del temps, de la perillositat de l'amiant en suspensió a l'aire així és reflexa en l'informe pericial tècnic que obra en els folis 265 a 288, que es donen aquí per íntegrament reproduïts.

  13. - El causant havia estat, temps enrera, fumador important: 40 cigarrets al dia durant 30 anys (foli 186 i declaració de l'actora).

Tercer

Contra aquesta sentència la part codemandada Alstom Transporte, S.A. va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que el va impugnar en forma Doña. Ángela . Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs que planteja l'empresa demandada contra la Sentència que estima la pretensió de la vídua del seu treballador Florencio de reclamació del recàrrec per manca de mesures de seguretat en el treball per exposició a les substàncies d'amiant o asbest que va causar la seva mort per la contingència de malaltia professional, és revisar els fets declarats provats i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l' article 191, b) i c) de la Llei de Procediment Laboral, el Text Refós de la qual va ser aprovat pel R. Decret Legislatiu 2/1995 de 7 d'abril .

Segon

L'empresa recurrent postula la modificació del fet provat primer que fa referència a que el marit de la demandant va ser treballador de la seva antecessora abans de la subrogació l'any 1993, l'empresa La Maquinista Terrestre i Marítima, per compte de la qual va treballar des del dia 11 de març de 1974 fins a la seva declaració d'invalidesa permanent i posterior defunció per causa de càncer de pulmó. Proposa un text alternatiu en el que consti que el causant " va ser treballador de l'empresa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR