STSJ Cataluña 29/2010, 27 de Julio de 2010

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2010:5660
Número de Recurso39/2009
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución29/2010
Fecha de Resolución27 de Julio de 2010
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 39/2009

SENTÈNCIA núm. 29

Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, 27 de juliol de 2010

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el

recurs de cassació núm. 39/2009 interposat per ASOCIACIÓN DE PROPIETARIOS DE LA URBANIZACIÓN DIRECCION000,

representada davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Jaume Guillem Rodríguez i dirigida per l'advocat Sr. Xavier Ibañez Mora,

contra la Sentència dictada per la Secció 3a de l'Audiència Provincial de Tarragona el 13 de setembre

de 2009 en conèixer del

recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 de El Vendrell el 31 de juliol de 2006 en el judici ordinari núm. 429/04. El Sr. Augusto i la Sra. Rosaura aquí part contra la

qual es recorre, han estat representats en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Montse Montal Gibert i dirigits per l'advocat Sr.

Juan José Millán Martínez.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La procuradora Sra. Ana Calles Duran, en representació Don. Augusto i de Doña. Rosaura, va formular demanda de judici ordinari núm. 429/04 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 6 de El Vendrell. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 31 de juliol de 2006, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que estimando la demanda interpuesta por la Procuradora Doña Ana Adoración Calles Durán, en nombre y representación de DON Augusto Y DOÑA Rosaura, contra la ASOCIACIÓN DE PROPIETARIOS DIRECCION000, representada por el Procurador Don José Román Gómez, debo declarar la nulidad de la asamblea de la Asociación Propietarios DIRECCION000 del pasado día 22 de mayo de 2004 y por ende la nulidad de todos los acuerdos en ella adoptados.

Debo condenar y condeno a la Asociación de Propietarios DIRECCION000 a estar y pasar por la anterior declaración.

Ordeno la inscripción de la sentencia en el Registro de Entidades Jurídicas de la Generalitat de Catalunya (Registro de Asociaciones).

Condeno en costas a la demandada".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 3a de l'Audiència Provincial de Tarragona, la qual va dictar Sentència amb data 13 de setembre de 2007, amb la següent part dispositiva:

"Que DESESTIMANT INTEGRAMENT EL RECURS D'APEL·LACIÓ interposat per la representació processal de l'ASOCIACION DE PROPIETARIOS DE LA DIRECCION000 contra la Sentència de data 31 de juliol de 2.006 del Jutjat de Primera Instància núm. 6 de El Vendrell dictada en el Judici Ordinari núm. 429/2004:

  1. ) CONFIRMEM l'esmentada resolució.

2) Imposem a la part apel·lant les costes d'aquesta instància".

Tercer

Contra la Sentència anterior, ASOCIACIÓN DE PROPIETARIOS DE LA DIRECCION000 va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 4 de juny de 2009, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 17 de desembre de 2009, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La representació de l'ASOCIACION DE PROPIETARIS DE LA DIRECCION000, va presentar escrit de preparació del recurs de cassació contra la sentència de l'Audiència Provincial de Tarragona de 13 de setembre de 2007 . Per interlocutòria de 10 de desembre de 2007 de l'Audiència citada es va acordar no donar lloc a tenir per preparat el recurs de cassació per interès cassacional formulat. La part recorrent va presentar recurs de reposició davant la mateixa Audiència que va ser desestimat per interlocutòria de 31 de gener de 2008.

Davant de dita resolució, la representació de l'ASOCIACIÓN DE PROPIETARIOS DE LA DIRECCION000 interposà recurs de queixa davant d'aquest Tribunal Superior que va ser resolt per Interlocutòria de 6 de novembre de 2008, establint en la seva part dispositiva estimar el recurs de queixa interposat contra l' esmentada interlocutòria de 31 de gener de 2008, dictat per la secció 3ª de l'Audiència Provincial de Tarragona que, a la vegada, havia desestimat el recurs de reposició interposat contra l' interlocutòria citada, que denegà la preparació del recurs de cassació .

SEGON

La representació de la part demandada i ara recurrent, va interposar recurs de cassació contra la sentència de l'Audiència Provincial de Tarragona (Secció Tercera) de 13 de setembre de 2007, de conformitat amb els arts. 477.2.3º i 477.3 de la LEC i en base als següents motius: Infracció de l' art. 13.7 de la Llei 7/1997 de 18 de juny d'Associacions ; Infracció de l' art. 40 de la Llei Orgànica 1/2002 de 22 de març del Dret d'Associació ( d' àmbit estatal), s' entén per manca d'aplicació, i en canvi, aplicació indeguda de l' art. 15 de la Llei 7/1997 declarat inconstitucional i nul per la STC nº 135/2006, de 27 d'abril, i, finalment, infracció del mateix article 40 de la Llei 1/2002 de 22 de març, en concret per aplicació indeguda del termini d' un any de nul·litat, en lloc ( seguint les paraules de la part recurrent) d' estimar un termini de caducitat, de 40 dies fixats per l' anul.labilitat, en tractar-se d' un acord contrari als estatuts i no a la Llei 1/2002. TERCER.- El primer motiu de cassació és la pretesa infracció de l' article 13.7 de la Llei 7/1997, de 18 de juny, que regula les associacions a Catalunya (DOGC núm. 2423, de 1-7-1997). Si bé actualment aquest article 13 ha estat derogat i substituït per l'actual regulació continguda en el llibre tercer del Codi Civil de Catalunya (Llei 4/2008, de 24 d'abril, relatiu a les persones jurídiques), cal considerar aplicable la llei 7/1997, donada la manca de retroactivitat de la norma de 2008, i tenint en compte el fet que en el moment de la celebració de l'Assemblea de l'Associació de Propietaris de la Urbanització DIRECCION000 (22 de maig de 2004) era la normativa vigent en la matèria.

El referit article 13.7 en relació a la convocatòria i constitució de l'Assemblea estableix que "Llevat que els estatuts no ho disposin altrament, el president o presidenta i el secretari o secretària de l'assemblea han d'ésser designats a l'inici de la reunió pels associats i associades presents i representats." Aquest precepte era plenament aplicable en el moment de celebrar-se l'assemblea i ha quedat provat en la instància que els demandats ara recurrents no van admetre la petició de designació de president i de secretari en el moment d'iniciar-se l'assemblea, ja que consideraren que dit precepte no tenia el caràcter de norma imperativa i que, per tant, no era d'obligat compliment.

Es pot llegir en la contesta a la demanda, amb redacció no massa afortunada, que "esta representación entiende que la previsión contenida en el artículo 13.7 de la Ley de Asociaciones catalana, está configurada de manera no imperativa ("salvo que..."), por lo que no puede entenderse de obligado cumplimiento, máxime cuando (ciertamente) en la Asociación es costumbre consueturdinaria (sic) que, directamente, se de paso a la reunión de Junta por parte de la Presidencia de la Asociación (no sólo el Presidente), que no es sólo el Presidente (sic), sino toda la Junta Directiva colegiada de la Entidad, cosa que por operatividad y coherencia, ocurre en esta y en la inmensa mayoría (por no decir todas) de organizaciones privadas de este tipo o naturaleza."

Per la seva banda, la sentència que ara es recorre dictada per l'Audiència de Tarragona, estima l' aplicació de l' article 13.7 de la Llei catalana d'associacions, precepte que com hem avançat diu :" 7. Llevat que els estatuts no disposin altrament, el president o presidenta i el secretari o secretària de l' assemblea han d#esser designats a l' inici de la reunió pels associats i associades presents o representats. D' una banda als Estatuts de l'ASOCIACIÓN DE PROPIETARIOS no es disposa el contrari (vid folis 132 a 138), i d'altra banda consta acreditat que a l'Assemblea impugnada, al començament de la mateixa, es va demanar pel propietari de la parcel.la M-13 que es nombrès (sic) un president i un secretari de la mesa, "recordándole la mesa de que en los años de vida de la Asociación no se ha utilizado este sistema y que la Junta es legal a todos los efectos" (folis 121 i 122).

A conseqüència de l' anterior l' Audiència arriba a la conclusió de que l'Assemblea va vulnerar la Llei catalana d'Associacions en una qüestió que afectava directament a la vàlida celebració de la mateixa, en no compartir les interessades pretensions de la part ara recurrent en el sentit que la previsió de l'article 13.7è no és d'obligat compliment (...), en raonar la SAP : " i no es comparteix perquè si l'ASOCIACIÓ vol establir un procediment diferent per a la celebració

de les Assemblees, sense necessitat d'anomenar un president i un secretari a l'inici de la reunió, perfectament pot modificar els Estatuts pel procediment legalment establert als mateixos, i perquè un costum únicament és aplicable en defecte de llei".; seguint el fil de l'exposat correspon declarar a aquesta Sala que en cap cas es acceptable que en el supòsit que la associació no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR