SAP Barcelona 54/2010, 16 de Febrero de 2010

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2010:1036
Número de Recurso676/2008
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución54/2010
Fecha de Resolución16 de Febrero de 2010
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ PRIMERA

SENTÈNCIA NÚM. 54

Rotlle núm. 676/08

Judici Ordinari núm. 911/07

Tramitat pel Jutjat de 1a. Instància núm. 30 de Barcelona

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Barcelona, integrada per els Magistrats Il·lma. Sra. Mª DOLORS PORTELLA LLUCH, Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA i Il·lm. Sr. ANTONIO RECIO CORDOVA, la primera de les quals ha actuat com a presidenta del Tribunal, ha vist el recurs d'apel·

lació número 676/08, interposat contra la sentència dictada en data 19 de juny de 2008 en el procediment núm. 911/07, tramitat pel Jutjat de 1a Instància núm. 30 de Barcelona . Han estat recurrents SR. Hipolito, SRA. Fidela i SRA. Natividad i apel·lats SRA. Martina I SRA. Yolanda . Un cop feta la deliberació, ha pronunciat, en nom de S.M. el Rei d'Espanya, la següent

S E N T È N C I A

Barcelona, 16 de febrer de 2010

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Estimando la demanda interpuesta por el Procurador Sr. Anzizu Furest, en representación de Dª. Yolanda y Dª. Martina, DEBO CONDENAR Y CONDENO a Dª. Natividad, Dª Fidela y D. Hipolito a elevar a escritura pública el contrato privado de compraventa de 22 de abril de 1997 (doc. Nº 1 de los incorporados a la demanda), debiendo reflejarse en dicha escritura los pactos, fechas y estipulaciones que se contienen en el referido contrato, bajo apercibimiento de que de no hacerlo el demandado se procederá a su otorgamiento de oficio y a su costa.

Desestimando la demand reconvencional interpuesta por el Procurador Sr. Marín Garde, en representación de Dª. Natividad, Dª Fidela y D. Hipolito, DEBO ABSOLVER Y ABSUELVO a Dª. Yolanda y Dª. Martina de los pedimentos interesados en su contra.

En cuanto a las costas, respecto de las originadas por la demanda inicial interpuesta por el Procurador Sr. Anzizu Furest, en representación de Dª. Yolanda y Dª. Martina, las mismas deberán ser sufragadas por la parte demanda.

Respecto de las costas relativas a la demanda reconvencional interpuesta por el Procurador Sr. Marín Garde, en representación de Dª. Natividad, Dª. Fidela D. Hipolito, las mismas deberán ser sufragadas por la parte actora reconviniente." SEGON.- Les parts esmentades han manifestat en els escrits respectius d'apel·lació o, si s'escau, d'impugnació les seves peticions i arguments en què les fonamenten, segons consta en les actuacions.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La Sra. Martina i la Sra. Yolanda interposen demanda contra els hereus de la Sra. Rosario amb qui, el 22 d'abril de 1997, van subscriure un contracte privat de compravenda que tenia per objecte el pis NUM000 de la casa situada en el núm. NUM001 (abans NUM002 ) del c/ DIRECCION000 de Barcelona. Sol·liciten que es condemni els demandats a atorgar l' escriptura pública de compravenda.

Els demandats s'oposen i formulen reconvenció perquè es declari la rescissió del contracte perquè la seva mare només era propietària de la meitat indivisa d'aquella casa. L'altre meitat era del seu company que va morir abans que ella, sense atorgar testament. A més, el preu acordat era summament baix i actualment la finca està sent objecte d'un expedient d'expropiació.

La sentència estima la demanda i desestima la reconvenció. La pretensió de les demandants és només l'escripturació de la compravenda que es va perfeccionar. No ho impedeix el fet que la Sra. Rosario només consti com a titular de la meitat indivisa perquè no s'ha acreditat que realment no fos la propietària de tota la finca. I no es causa per rescindir el contracte, la sola dada de què el preu era baix ni l'actual situació urbanística.

Recorren en apel·lació els demandats principals i demandants per reconvenció. Al·leguen que el Notari no podrà escripturar aquesta venda si la seva mare no era la propietària de tota la finca, circumstància per la qual, precisament, per reconvenció s'ha demanat la rescissió d'aquell contracte. En tot cas, en no ser la titular registral del 100% de la finca, ni disposar d'una prova de què actués en representació o amb l'autorització del cotitular, ni haver estat els seus hereus cridats al procediment, aquella escriptura, en el cas que fos possible atorgar-la, no podria tenir accedir al Registre de la Propietat, com reiteradament ha assenyalat la DGRN.

SEGON

En el contracte que el 22 d'abril de 1997 van subscriure les demandants amb la mare i causant dels ara demandats, la Sra. Rosario, va manifestar que era la propietària de la finca assenyalada amb el núm. NUM001 del c/ DIRECCION000 d'aquesta ciutat i en aquesta condició venia a la Sra. Martina i a la Sra. Yolanda el pis situat a la segona planta per un preu total de 4.000.000 ptes que havia de ser abonat en diverses mensualitats. Es va pactar que l'escriptura pública s'atorgaria quan la venedora ho considerés oportú, podent-la exigir la compradora quan el preu estigués totalment abonat. Expressament es va preveure que la venedora respondria d'evicció i sanejament i que la seva titularitat estava pendent d'escriptura pública i de inscripció en el Registre.

Un mes després, la venedora va subscriure un document per "complementar el contracte de compravenda" en el que es feia constar que " los papeles que debo arreglar para hacer pública la venta de dicho piso se están demorando más de lo previsto" ( f. 19). El problema que es plantejava és que, malgrat que ja en el seu testament ( 1987) va incloure entre els seus béns la casa del c/ DIRECCION000 núm. NUM001 i en subscriure el contracte de compravenda es va atribuir la propietat de tota la finca, el cert és que en el Registre de la Propietat consten, com a cotitulars, ella mateixa i el Sr. Augusto, per meitats indivises, per compra...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR