STSJ Cataluña , 4 de Febrero de 2000

PonenteJOSE JUANOLA SOLER
ECLIES:TSJCAT:2000:1461
Número de Recurso813/1996
ProcedimientoCONTENCIOSO
Fecha de Resolución 4 de Febrero de 2000
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO SECCIÓN TERCERA Recurso: 813/1996 SENTENCIA nº 88/2000 Ilmos. Sres. Magistrados:

  1. José Juanola Soler D. Manuel Táboas Bentanachs D. Francisco López Vázquez En Barcelona a cuatro de febrero del año dos mil. La Sección Tercera de la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, constituida para el examen del presente recurso entre partes, como parte demandante, las entidades mercantiles Suria K, SA, y Potasas del Llobregat, SA, representada por el/la Procurador/a D/Dª

Antonio Mª Anzizu Furest y defendida por el/la Letrado/a D/D Rafael Entrena Cuesta; como parte demandada, la Generalitat de Catalunya - Consell de Govem / Junta de Sanejament -, representada i defendida por el/la Lletrat/da de la Generalitat; ha pronunciado en nombre de S.M. el Rey la siguiente Sentencia.

ANTECEDENTES DE HECHO
  1. - El presente recurso contencioso administrativo se ha interpuesto contra acuerdo del Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya de 6-2-1996 por el que se determinan las condiciones a que han de someterse los establecimientos industriales usuarios del colector de "salmorres" de la cuenca del Llobregat.

  2. - Previa la admisión a trámite del recurso, publicación de su interposición y recepción del expediente administrativo, se dedujo la correspondiente demanda en la que, tras relacionar la parte recurrente los hechos y fundamentos de derecho que estimaba aplicables, suplicaba que se dictara sentencia por la que, con estimación del recurso, se anulara el apartado D de la parte dispositiva del acuerdo recurrido, por el que se modifica la resolución de la Junta de Saneamiento de 17 de Septiembre de 1.987, y el Anexo D) del acuerdo, relativo a dicha modificación, y la atribución de eficacia retroactiva a partir de 1 de Enero de 1.995, con reconocimiento del derecho a la devolución de las cantidades indebidamente ingresadas como consecuencia de tal acuerdo. Subsidiariamente, se anulen el apartado 6º del Anexo D), en cuya virtud en caso de que cualquier establecimiento usuario cesase totalmente en su actividad habrá de continuar haciendo frente a la cuota fija de la exacción, hasta la extinción total de la deuda, así como la atribución de efectos retroactivos al acuerdo, con devolución de las cantidades indebidamente ingresadas en virtud de tal medida. En nueva subsidiariedad, se anule la atribución de efectos retroactivos, con las consecuencias indicadas en los dos apartados precedentes.

  3. - La Administración demandada, en su escrito de contestación a la demanda, solicitó que se dictara sentencia desestimando el recurso.

  4. - Se recibió el Juicio a prueba, con el resultado que consta en autos. Seguidamente se evacuó el trámite de conclusiones sucintas, y se señaló el recurso para votación y Fallo que ha tenido lugar el día 28-4-1999.

  5. - En la tramitación del presente proceso se han observado las prescripciones legales.

VISTO, siendo ponente el Iltmo. Magistrado D. José Juanola Soler.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
Primero

El acuerdo del Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya de 6-2-1996 objeto del presente recurso contencioso-administrativo, en la parte que aquí interesa, resuelve:

"A. Autoritzar la connexió del col-lector d'aigües residuals provinents de la factoria de Solvay, SA ubicada al terme municipal de Martorell al col-lector de, Salmorres, amb subjecció a les condicions establertes en l'annex A d'aquest acord.

  1. Aplicar a Solvay, SA, Súria K, SA, Minas de Cardona SL, i Potasas del Llobregat, SA l'exacció a què es refereix l' article 24 de la Llei 1991 , pel tram de perllongació del col-lector fins al mar, amb subjecció a les condicions establertes en l'Annex B d'aquest acord.

  2. Autoritzar provisionalment l'abocament de, les aigües residuals al col-lector de Salmorres, amb subjecció a les condicions establertes en l'Annex C d'aquest acord.

  3. Modificar la resolució de la Junta de Sanejament de 17 de setembre de 1987,1 per la qual es determina l'Increment de Tarifa i/o Cànon de Sanejament a què es subjecten els establiments minaires de la conca del riu Llobregat: ERT, Sa (establiments de Cardona Sallent) i Minas de Potasa, de Súria SA (ara Minas de Cardona, SL., Potasas del Llobregat, SA., i Súria, K, SA., respectivament)com l'acord del Consell Executiu de data 18 i 23 de novembre de 1987, amb subjecció a les condicions establertes en l'Annex D d'aquest acord" [...]

"será d'aplicació a partir de l'1 de gener de 1995 i fins el 31 de desembre de 2019. Podrà ser modificat pel que fa a l'annex B a partir de l'any 2020, per l'annex C en el moment que es produeix l'abocament al mar i pel que fa a l'annex D a partir de l'any 2013. També es podrá modificar, tal com indiquen les condicions B.2a., B.6a., B,10a., D.3a i D.6a. Aquestes modificacions adoptaran la forma de resolució del Gerent de la Junta de Sanejament".

Por otra parte, en el Anexo D del Acuerdo de 6-2-1996, aquí impugnado, se establecen las siguientes condiciones:

"D. Condicions relatives a la modificació de la resolució de la Junta de sanejament de data 17 de setlembre de 1987 per la qual es determina l'Increment de Tarifa i/o Cànon de Sanejament a què es subjecten ets eslabliments minaires de la conca del riu Llobregat: ERT, SA (establiments de Cardona i Potasas del Llobregat) i Minas de Potasa de Súria, SA; així com l'acord del Consell Executiu de data 18 i 23 de novembre de 1987.

  1. Nou repartiment de cabals pel càlcul de la quota fixa:

    Atès que Súria K (abans Minas de Potasa de Súria, SA) ha incrementat el cabal abocat (1.670.000 m3/any i 55 l/seg.) respecte el que es va establir en la Resolució de 17 de setembre de 1987 (1.086.052 m3/any), i en el Reglament per a la conservació i explotació del col.lector de Salmorres (37 l/seg.). I atès que aquest increment ha pogut ser absorbit pel col.lector pel fel de que Minas de Cardona, SL. (abans Explosivos Río Tinto, SA, establiment de Cardona) ha reduït el seu cabal abocat en el tram de col-lector que utilitza Súria K, SA, es considera reassignar a Súria K, SA la part d'aquest cabal equivalent a l'increment abans esmentat. Resultant finalment el següent repartiment entre establiments: Percentatge de cabal.-

    1. Súria K, SA 36,60%

    2. Minas de Cardona, SL, 27,30 %

    3. Potasas del Llobregat, SA 36,10%

  2. Nou repartiment de la quota fixa.- La quota fixa anual d'amortització del col.lector de Salmorres(apartat A de la resolució de 17 de setembre de 1987), quedarà repartida entre els titulars actuals dels establiments, tenint en compte els nous percentatges de cabals establerts en la condició D. 1ª, segons el següent cuadre:

    Establiments Cabal cálcul Cabal cálcul Quota fixa anual Antiga Resolució Proposta Revisada període (17.09.1987) Resolució 1995-2012 (m3/any) (m3/any) (ambdós inclosos)

    Ptes Súria K, SA1.086.052 1.670.00024.336.839 (36,6%)

    Minas de Cardona, SL,1.829.867 1.245.91918.156.661 (27'3%) Potasas del Llobregat, SA1.647.336 1.647.33624.006.500 (36'1%)

    TOTAL 4.563.255 4.563.25566.500.000 3ª Modificacións de la quota fixa:

    No hi haurà cap modificació de la quota fixa sense revisió associada del cabal de càlcul. - En cas de reduir el cabal abocat es mantindrà la quota fixa. - La quota fixa es podrà modificar en el cas que l'increment de cabal sol-licitat comporti una reducció equivalent del cabal d'un o més establiments per aquell tram. El repartiment de la quota fixa es farà recalculant els percentatges de la condició D. 1ª - Per tal de poder procedir a aquesta compensació com a mínim, tot el tram de col.lector utilitzat per l'establiment que ha augmentat el cabal ha de coincidir amb tot o part del tram utilitzat per l'establiment que disminueix el cabal. - La quota fixa total anual del conjunt dels usuaris del col.lector no podrà reduir-se en cap cas.- Les modificacions de la quota fixa es faran efectivesa partir del trimestre següent en que s'hagi aprovat l'increment de cabal sol-licitat. A partir d'aquest moment el cabal quedarà modificat en les proporcions que corresponguin.

  3. Quota variable:

    Es manté el repartiment establert pels costos de manteniment entre la Junta de Sanejament i el conjunt dels establiments minaires, per al tram de col.lector a què es refereix la Resolució de 17 de setembre de 1987: 50% a càrrec de la Generalitat de Catalunya (junta de Sanejament). 50% a càrrec dels establiments minaires.

    Pel que compet als establiments minaires, a partir de l'1 de gener de 1995, es modifica el repartiment dels costos d'explotació del col.lector de Salmorres entre els establiments minaires (apartat B de la resolució de 17 de setembre de 1987), que es determinarà en base al repartiment del total de les despeses reals de funcionament i conservació, aplicant els percentatges de repartiment que s'expressen a continuació, resultants dels cabals reals, i que es modificaran per l'any següent segons el valor del percentatge del cabal abocat corresponent als establiments esmentats i resultant de les mesures de l'any en curs, considerat per al càlcul inicial d'aquesta quota:

    Súria K,SA 55,67%

    Minas de Cardona, SL, - 8,67%

    Potasas del Llobregat, SA 35,67 %

    La modificació dels percentatges de repartiment en cap cas será retroactiva. Els valors de cabals per a determinar aquests percentatges seran els corresponents a l'any anterior i els certificarà l'empresa explotadora del col-lector durant el mes de gener de cada any.- En cas que un establiment no tingui degudament acondicionals els punts de captació d'aigües residuals que han de ser abocades al col-lector, i aquest fet impedeixi mesurar correctament el cabal abocat durant un període acumulat i/o alternat de 30 dies a l'any, no es procedirà a la modificació a la baixa del percentatge de repartiment per aquest establiment, per contra sí es podrà procedir a la modificació al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 20 de Julio de 2005
    • España
    • 20 Julio 2005
    ...Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña , en el recurso contencioso administrativo seguido ante la misma bajo el núm. 813/96, en materia de incremento de tarifas y canon de saneamiento, en cuya casación aparece, como parte recurrida, la Generalidad de Cataluña, represen......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR