STSJ Islas Baleares , 31 de Enero de 2001

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2001:178
Número de Recurso37/1997
ProcedimientoCONTENCIOSO
Fecha de Resolución31 de Enero de 2001
EmisorSala de lo Contencioso

SENTÈNCIA núm. 125 Il.lms. Srs. PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza Fernando Socias Fuster Palma, a 31 de gener de 2001.

VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears les actuacions número 37 de 1997, dimanants del recurs contenciós administratiu seguit entre parts, d'una, com a demandants els Srs. Jose Luis , Clara i Lorenzo , representats pel procurador dels Tribunals Sr. Arbona Casasnovas i assistits pel lletrat Sr. Rodríguez Miranda, i, d'altre, com a Administració demandada la General de l'Estat, representada i assistida pel seu advocat.

L'objecte del recurs és l'acord del Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa, dictat el dia 20 de novembre de 1996, en virtut del qual es va fixar com a preu just dels béns afectats, parcel.la nombre NUM000 del Polígon NUM001 , propietat dels Srs. Lorenzo Jose Luis Clara , la xifra de 25.329.851 pessetes.

La quantia es fixà en 662.793.787 pessetes.

El procediment s'ha seguit pels tràmits del recurs contenciós ordinari previst a la Llei Jurisdiccional de 1956.

L'Il.lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila , en qualitat de Magistrat ponent expressà el parer de la Sala.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu i anunciar la seva incoació, mitjançant edictes en el BOCAIB.

2n.- Rebut l'expedient administratiu es posà de manifest a Secretaria a la part recurrent perquè

formalitzés la demanda. Dita demanda deduïda dins el termini legal, al.legant els fets i fonaments de dret que estimà necessaris en ordre a les seves pretensions, suplicant a la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda a la representació de l'Administració demandada perquè la contestés, així ho va fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència confirmatòria dels actes administratius recorreguts, prèvia declaració parcial d'inadmissibilitat.

4r.- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre els punts de fet interessats per les parts. Proposta i admesa que fou en forma, se practicà amb el resultat que és de veure en les actuacions.

5è.- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així van fer, i s'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 30 de gener de 2001.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que l'objecte del recurs era l'acord del Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa, dictat el dia 20 de novembre de 1996, en virtut del qual es va fixar com a preu just dels béns afectats, parcel.la nombre NUM000 del Polígon NUM001 , propietat dels Srs. Lorenzo Jose Luis Clara , la xifra de 25.329.851 pessetes.

L'origen del procediment d'expropiació va venir determinat per la declaració d'utilitat pública d'un projecte d'obra per a la construcció d'un nou centre penitenciari a Palma de Mallorca, a un sol classificat com no urbanitzable, segons el Pla General d'Ordenació Urbana de Palma, a la confluència entre les carreteres de Valldemossa, Sóller i autovia de cintura. Declaració operada en virtut de sessió de la Comissió

Insular d'Urbanisme de Mallorca celebrada el dia 19 de desembre de 1995.

El pas següent fou un acord del Consell de Ministres, de dia 19 de gener de 1996, on es reconeixia la dita utilitat pública de la finalitat a la qual es devien afectar els terrenys necessaris per a la coristrucció al.ludida d'un nou centre penitenciari, i, a més a més, es declarava l'ocupació urgent. Entre els terrenys afectats estaven compresos els esmentats, és a dar, la parcel.la nombre NUM000 del Polígon NUM001 , propietat dels recurrents Srs. Lorenzo Jose Luis Clara .

El 21 de mar de 1996 es va aixecar l'acta prèvia. La propietat, entre d'altres al.legacions, va voler remarcar que els terrenys, donat que ja disposaven de llicència d'obres de l'Ajuntament per a Centre Penitenciari havien deixat de ser sòl no urbanitzable i passat al caràcter de sòl urbà.

L'informe pericial de l'Administració ens va descriure els terrenys, amb una superficie comprovada de 6'8500 Ha., posant l'accent en el fet que no hi havia construccions de cap mena, era terreny de secà de qualitat regular, desnivellat i totalment abandonat. Hi afegia que hi havia el peu d'un ametller.

Al full d'apreciació, la valoració de l'expropiat fou la de comptar els metres quadrats a 8.975 pessetes el metre quadrat, amb un resultat de 624.148.425 pessetes; a aquesta xifra s'hi havia d'afegir la del 5%

d'afecció.

La resposta de l'Administració expropiant es va quedar amb un total de 20.550.000 pessetes, pel que feia a la valoració dels metres quadrats, entenent que els terrenys tenien que ser abonats a 300 pessetes el metre quadrat, a la qual s'hi tenia que afegir la de 7.000 pessetes, preu en el qual es valoraven l'ametller, i el 5% d'afecció.

Òbviament, tot això va ser rebutjat pels germans expropiats, i determinar, com a conseqüència, que el Jurat digués la seva a la resolució recorreguda de 20 de novembre de 1996. La diferència estrebava, a més a més del mètode de valoració, en definitiva, en la valoració del preu per metre quadrat, a la qual el Jurat va considerar de 352 pessetes, i l'ametller, estimats en 8.500 pessetes. El total, inclós el preu d'afecció, va fer pujar la valoració final a la xifra de 25.329.851 pessetes.

SEGON

La part actora discrepa de la resolució del Jurat, en tant entén que els criteris de valoració seguits per ell el Jurat i l'Administració expropiant, no són correctes, ni justs, ni equitatius.

La problemàtica gira al voltant de si estem o no en presència d'un sistema general, la qual cosa comporta una classificació distinta del sòl, i, és evident, l'advocacia de l'Estat no hi està d'acord en la mesura que, al seu parer, la valoració que va fer el Jurat, "inicial", és la més adient, tenint en compte, la condició del sòl.

TERCER

Hem anat reiterant en anteriors, vide ad exemplum, entre d'altres, les sentències números 136 de 19 de mar de 1998 i 240 de 16 d'abril de 1999 i posteriors, entre d'elles la nombre 124 d'aquesta mateixa datació d'avui, que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 27 de Abril de 2005
    • España
    • 27 Abril 2005
    ...procesal de don Luis Pedro , doña Aurora , y don Ángel Daniel contra sentencia de fecha 31 de enero de 2.001 dictada en el recurso 37/97 por la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares. Siendo parte recurrida el Abogado del Estado en la r......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR