STSJ Cataluña 1938/2005, 11 de Marzo de 2005

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2005:17938
Número de Recurso8368/2003
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución1938/2005
Fecha de Resolución11 de Marzo de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

Nº RECURSO:8368/2003

ILMO. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

ILMA. SRA. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN

ILMA. SRA. ASCENSIÓN SOLÉ PUIG

En Barcelona a 4 de marzo de 2005

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1938/2005

En el recurso de suplicación interpuesto por Gregorio frente a la Sentencia del Juzgado Social 19 Barcelona de fecha 18.6.2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 24/2000 y siendo recurrido/a Tractament i Revalorització de Residus del Maresme, S.A.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 13.1.2000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18.6.2003 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda presentada per Gregorio contra TRACTAMENT I REVALORITZACIÓ DE RESIDUS DEL MARESME, S.A., en reclamació de quantitat per danys i perjudicis i, consegüentment, absolc la demandada de les pretensions en contra seu.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. El treballador ha prestat els seus serveis professionals per a TRACTAMENT I REVALORITZACIÓ DE RESIDUS DEL MARESME, SA (en endavant, TRM) amb la categoria d'oficial, antiguitat des de l'11 de febrer de 1985 i salari brut mitjà, prorrates incloses, de 236.860 pessetes. (documental demandada, annex B, doc. 4).

Segon

El centre de treball és una planta de tractament i recuperació de residus sòlids urbans propietat del CONSORCI DE TRACTAMENT DE. RESIDUS SOLIDS DEL MARESME. L'empresa demandada és la concessionaria de l'explotació de la planta des de l'agost de 1991, data en que se subroga en els treballadors que fins llavors hi treballaven per compte de la concessionària anterior, TRACTAMENT I REVALORITZACIÓ DE RESIDUS, SA (TVR). (docs. 1 i 19 demandada, f. 3 informe Inspecció de Treball expt. I/14250/99).

Tercer

L'empresa demandada va subscriure el 2 d'agost de 1991 i amb efectes des de l'1 d'agost amb la mútua FIATC (posteriorment anomenada FIMAC) contracte associatiu pel qual la mútua es feia càrrec de les prestacions derivades d'incapacitat temporal per malaltia professional, d'accidents de treball i de malalties professionals. (documental demandada, annex B, doc. 9). Anteriorment, les contingències derivades d'accident de treball i malaltia professional estaven cobertes per la mútua ASEPEYO, en virtut del contracte associatiu subscrit per TVR. (f.3 informa Inspecció de Treball exp. I/14250/99). .

Quart

A TRM es fan reconeixements mèdics periòdics deIs treballadors. L'actor ha passat les següents revisions mèdiques dutes a terme per FlMAC amb resultat d'apte: 7/5/92, 17/11/95 i 2/4/97. (doc. 10 annex B documental demandada).

Cinquè

El 17/2/97, la mútua FIMAC va incoar historia clínica del treballador, derivant consulta a pneumologia. A l'esmentada historia clínica consta com a d'altres ocupacions del treballador, la de carnisser. (documentació FlMAC incorporada a les actuacions)

Sisè

El 28/7/97, el doctor Evaristo, alergòleg i pneumòleg, va diagnosticar al treballador asma professional. A l'informe emès, el contingut íntegre del qual es dóna per reproduït, consta RX tòrax i paranassals normals, auscultació normal, lleugera insuficiència ventilatoria no obstructiva amb PBD negativa, prova de metacolina (inhalació de 25 mg/ml) positiva amb caiguda del FEVl d'un 23%, prick standard i desglossaments per fongs negatius:(docs. 8 actora i annex al doc. 39 demandada; historia FIMAC).

Setè

A proposta de la mútua FIMAC de data 12/1/98, l'INSS va declarar el 17.11.98 el treballador en situació d'incapacitat permanent total derivada de malaltia professional, establint a càrrec de l'organisme una pensió corresponent a un 55% de la base reguladora, per import de 133.386 pessetes més revaloritzacions, amb efectes des de la data de resolució (doc. 7 demandada).

Vuitè

L'actor va causar baixa per IT malaltia professional el 4/11/97. Des de la data d'ingrés a l'empresa, l'actor ha causat onze baixes per accident de treball, tretze per malaltia comuna i dues per malaltia professional. (doc. 6 demandada, no combatut de contrari).

Novè

Respecte del centre de treball, consten els següents informes de seguretat i higiene emesos per les mútues:

  1. Informe d'ASEPEYO de data 5/11/86, que tenia per objecte "a sol.licitud de l'empresa, realitzar unes medicions ambientals deIs gasos i vapors despresos per la fermentació deIs residus a l'objecte de valorar el possible perill higiènic derivat de .la seva inhalació", informe en que es conclou que "no sembla probable que l'exposició de mig o llarg termini provoqui efectes adversos per a la salut deIs operaris exposats als contaminants objecte de la medició". Així mateix i com a recomanacions de seguretat, es fa constar la recomanació de "màscares amb filtres específics pels vapors àcids i orgànics, ventilar i verificar l'atmosfera de recintes tancats (sótans, biodigestor, fossars, pous, etc) abans d'entrar a l'interior, amb vigilància continuada exterior del personal que hi treballi dins, adquirir medidors de concentracions de gasos i vapors amb tubs colorimètrics i sondes, equips autònoms de respiració per casos d'emergència i salvament i finalment, ventilar els recintes tancats o enterrats i evitar xispes o instal.acions elèctriques no protegides". (doc. núm. 15 demandada).

  2. Avaluació de riscos de FIMAC de novembre de 1997, en que es fa constar respecte de la ventilació, que "no s'observa l'existència d'instal.lació de ventilació que permeti assegurar les renovacions d'aire necessàries. El flux d'entrada d'aire exterior s'efectua per obertura de portes. El sistema d'extracció existent requereix, com a mínim, una aportació d'aire exterior -tot i considerant el recinte en depressió-". Respecte de l'avaluació de l'exposició a agents biològics, la valoració deIs resultats i deIs informes de laboratori "manifesten, en allò referent a ambdues seccions (compostatge i triatge) un nivell de contaminants biològics a l'aire molt elevat i divers, essent un risc sanitari l'exposició a aquests nivells". (doc. 8, annex B, documental demandada). Les proves analítiques avaluades varen ser efectuades per Creu Blanca en dates de presa de mostres 11/7/97 i 17/9/97 a les seccions de compostatge i de tría, respectivament. (annexes 4.1 i 4.2 de l'avaluació de riscos).

Desè

El Centre de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball del Departament de Treball va emetre un informe de riscos higiènics en data 23 de desembre de 1992 (expt. B/636.92) on es feien constar diversos riscos (d'atrapaments a premsa de bales, transmissió de motors, cintes transportadores, premsa de metall, rodes de recolzament biodigestor i tromel, de cops amb cintes, caigudes d'objectes, deficiències al vàter, etc) i específicament, al punt 2.12, riscos higiènics per agents biològics. Respecte d'aquests, es fa constar a l'apartat 3.1. de l'informe que "se sol.licita de les Seccions de Medicina i Higiene d'aquest Centre que emetin informe sobre els possibles riscos existents durant el tríatge de les escombraries". (f.19 de l'esmentat informe incorporat a les actuacions; doc. 7 annex documental B demandada). La tecnica de Seguretat i Higiene actuària, María Virtudes, va fer constar al seu informe a la visita del centre de treball de 18/9/92, en que s'entrevista amb Diego (gerent) i el propi actor (en qualitat d'encarregat de planta i responsable del Comite de Seguretat i Higiene), respecte deIs riscs higiènics plantejats (inhalació, contacte i ingesta d'agents biològics a la cadena de recuperació d'escombraries) que "els operaris utilitzen guants durant tota la jornada laboral, no,utilitzant cap tipus més d'EPI malgrat que disposen de les següents: guants, mascaretes autofiltrants no homologades, protectors auditius, ulleres per a impactes no homologades i adaptador facial". Les recomanacions que fa constar a l'informe són "que no mengin ni beguin a les zones de treball, prohibició de fumar als llocs, que disposin de dues taquilles diferents, informar i formar els treballadors sobre els hàbits higiènics de treball). (ff. 26 a 35 de l'informe expt. B/636.92).

No consta (a 3 d'abril de 2000) que el Centre de Seguretat i Higiene notifiqués a l'empresa els resultats de la Secció de Medicina i Higiene, ni cap actuació posterior.

Onze. El 23/12/93, la Inspecció de Treball i Seguretat Social del Ministeri de Treball, a conseqüència de la inspecció efectuada el 22/9/93, va imposar a l'empresa dues sancions de 125.000 pessetes per: a) manca de sistemes electromecànics que impedeixin l'obertura de les portes de la maquina de premsar bales de draps, i b) els vàters comuniquen directament amb els vestidors. (doc. 7 annex B documental demandada).

Dotze. Al centre de treball hi ha una Comissió de Seguretat i Higiene. Consten les actes de les següents reunions (doc. 5, annex documental B demanada):

  1. 12 de desembre de 1991. Assistents: Diego i l'actor Gregorio . Es tracten les següents mesures: telefon deIs Bombers, boques d'incendis, carretes amb mànegues, cartells i extintors, i informació sobre funcionament d'extintors.

  2. 16 de gener de 1992. Assistents: Diego, l'actor i Mauricio . Es revisen els acords de la darrera reunió, es demana la posta en marxa de revisions periòdiques per part de FIA TC, farmaciola, i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR