STSJ Cataluña , 30 de Septiembre de 2004

PonenteFRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS
ECLIES:TSJCAT:2004:10637
Número de Recurso7770/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución30 de Septiembre de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL cl ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS ILMO. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS En Barcelona a 30 de septiembre de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 6571/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por Clemente frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Girona de fecha 18 de junio de 2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 169/2003 y siendo recurrido/a ELECTRICA EMPORDA S.A., INSS GERONA y TGSS (GIRONA). Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 28-03-2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18 de juny de 2003 que contenía el siguiente Fallo:

" Desestimo la demanda interposada por Clemente contra L'Institut Nacional de la Seguretat Social, TGSS i l'empresa ELECTRICA EMPORDÀ S.A., sobre recàrrec de prestacions, i absolc a totes i a cada una de les parts demandades".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- El dia 12-08-1998, Clemente va sofrir un accident de treball, quan prestava els seus serveis per compte i sota la dependència de la empresa ELECTRICA EMPORDÀ S.A., como a oficial de 2a i amb una base reguladora de 8.066 ptes diàries (48,48 euros) -foli 95- L'accident es va produir quan el treballador estava enfilat a un pal de formigó a uns deu metres d'altura, realitzan tasques de neteja dels cables del pal esmentat, quan en el moment de canviar-se de pescant va relliscar i va caure al terra (f 78).

La situació d'incapacitat temporal va concloure per alta mèdica per curació amb seqüeles que després de la incoació de l'expedient administratiu oportú va ser qualificades d'incapacitat permanent total per a la seva professió habitual derivada d'accident de treball. (fet no controvertit).

SEGON

El treballador va instar el 28-06-02 la incoació de l'expedient de responsabilitat empresarial a falta de mesures de seguret e higiene, i va sol.licitar la imposició d'un recàrrec del 5O%.

TERCER

Igualment, com a conseqüencia d'aquest AT va intervenir la Inspecció de Treball i Seguretat Social, que a petició de l 'INSS, va emetre l'informe núm 1475/02 de 4-09-02 (foli 77 al 79), en el qual del moment que el treballador reconeixia que l'empresa li havia proporcional casc, guants i cinturons de seguretat, més una corda de seguretat, concloïa que la hipòtesi més probable de l'accident es troba en el fet que el treballador no havia observat les normes per realitzar aquest tipus d'operacions en condicions de seguretat, ja que disposava de formació i experiència per poder haver-lo evitat. La Inspecció de Treball i Seguretat Social no va aixecar acta d'infracció.

QUART

L'INSS, després d'exhaurir els tràmits administratius corresponents, va dictar resolució el 17-12-02 declarant la no responsabilitat de l'empresa en matèria de seguretat i salut laboral. Davant d'aquesta resolució es va interposar reclamació prèvia que va ser desestimada per resolució de 20- 02-03.

CINQUÈ

El delegat de Prevenció de l'empresa en el moment de l'accident reconeix que l'empresa va lliurar a tots els treballadors sense excepció, almenys des de finals de 1997, els mitjans de protecció personal, com són: el casc, guants, cinturó de seguretat, i una corda de seguretat d'uns dos metres amb dos arnesos a cada extrem, que serveix per evitar les caigudes quan el treballador s'ha de moure en els pals de formigó. (testifical del Sr. Luis Pedro)

SISÈ

L'actor el dia de l'accident no va usar la doble corda de seguretat. Si l'hagués usat amb tota certesa no hagués caigut. (fet no controvertit)

SETÈ

Tots els treballadors de l'empresa van rebre en formació en matèria de seguretat per treballar en aquest tipus de pals de formigó, i l'empresa va lliurar a tots un manual (f.293, i testifical Don. Luis Pedro , delegat de Prevenció)".

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandant , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado si impugnó , elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Reitera el actor la judicialmente rechazada condena de la empresa demandada - Electrica Empordá SL- a hacer frente al "recargo de prestaciones del 50%" que reclama por infracción de medidas de seguridad, dirigiendo el primero de los motivos de su recurso a la revisión del censurado relato fáctico (y, en concreto, de sus ordinales 3º, 5º y 6º) al no constar (tanto "en el Informe emitido por la Inspección de Trabajo" como "en el registro de material entregado por la empresa") que se le hubiera entregado a aquél "la cuerda de seguridad"; a lo que se añade la "important contradicció" que sobre el particular revela el contenido de la prueba testifical practicada (Hp 5), para concluir que "(...) el dia de l'accident no va usar la doble corda de seguretat, perqué no li va ser proporcionada per l'empresa" y que "si l'hagués usat, amb tota certesa no hagués caigut" (Hp 6).

Según reiterada doctrina mantenida por esta Sala en sus sentencias de 28 de junio de 1997, 17 de julio de 1998, 15 de junio de 1999, 28 de febrero y 15 de mayo de 2000 y 4 de mayo de 2001 -entre otras muchas- sólo es posible la revisión de los hechos probados de la sentencia dictada en el proceso laboral cuando, además de patentizarse...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR