STSJ Cataluña , 26 de Enero de 2004

PonenteMARIA PILAR RIVAS VALLEJO
ECLIES:TSJCAT:2004:815
Número de Recurso113/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución26 de Enero de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA CATALUNYA SALA SOCIAL MAC ILMO. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN ILMA. SRA. Mª DEL PILAR RIVAS VALLEJO En Barcelona a 26 de enero de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 493/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por BANCO SANTANDER CENTRAL HISPANO, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 1 de abril de 2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 113/2003 y siendo recurrido/a Gabriel y MINISTERIO FISCAL. Ha actuado como Ponente el/la Ilma. Sra. Mª DEL PILAR RIVAS VALLEJO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 19-2-03 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 1 de abril de 2003 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar en part la demanda presentada per Gabriel contra Banco Santander Central Hispano, S.A., citat el Ministeri Fiscal i constatant l'existència de vulneració dels drets fonamentals a la igualtat i a la llibertat sindical, per haver patit el demandant discriminació per raó de la seva afiliació i activitat sindical:

Primer

Declaro la nul·litat radical de la conducta de la demandada consistent en no recol·locar l'actor com a director, subdirector, assessor financer o gestor d'operativa, com s'ha fet a la resta de treballadors desposseïts del seu càrrec de gestor d'empresa i condemnar a esta i passar per tal declaració i a cessar en la seva conducta discriminatòria.

Segon

Condemno també a la entitat bancària demandada a reposar al demandant en les funcions equivalents a les del càrrec anterior (director, subdirector, assessor financer o gestor d'operativa), i a la retribució variable que percebia, amb anàlogues condicions als altres gestors cessats dels seus càrrecs.

Tercer

Es condemna també a la demandada al pagament de una indemnització per danys i perjudicis morals i materials per valor global de 10.418 euros, que produirà l'interés legal incrementat en dos punts des de la data d'aquesta sentència".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - El demandant Gabriel , amb DNI NUM000 , presta serveis per compte del Banc demandat, amb antiguitat reconeguda de 1-10-69, categoria professional de Tècnic Nivell VII i salari brut anual de 42.631,96 euros, amb inclusió de prorrata de pagues extres.

  2. - El demandant realitzava tasques de Gestor d'empreses, a la sucursal especial del Vic, del Banc Central Hispano. A finals de maig de 2002, a conseqüència de la fusió del citat banc amb el Banc de Santander, la nova societat va decidir la supressió dels 40 gestors d'empreses de banc indicat en primer lloc i va procedir a oferir baixes incentivades, jubilacions anticipades o canvis de lloc de treball als afectats.

    Aquesta supressió es va realitzar dins de una àmplia reorganització de les oficines de l'empresa que es va denominar operació "Da Vinci".

  3. - L'actor és l'únic del ex-Gestors d'empreses afectats que és membre del Comitè d'Empresa per la candidatura presentada per la CGT i afiliat a aquest sindicat des de fa anys, fet conegut per l'empresa, ja que la seva activitat sindical era notòria des de feia anys.

  4. - En les noves oficines del banc unificat no existeix la figura del gestor, de manera que es va acordar per la direcció del banc unificat, l'adjudicació de part de la feina del antic Gestor a càrrecs tals com:

    Director de la Oficina o Subdirector d'Oficina, figura de nova creació, Assessor Financer o Gestor d'operativa.

  5. - Quasi tots els Gestors afectats que van quedar en la plantilla de l'empresa a la provincial de Barcelona, en un total de 26, van ser recol·locats en llocs de Director o Subdirector d'oficina o Gestor d'Operativa.

    L'únic que va quedar exclòs va ser el demandant, tot i ser un dels Gestors amb millors resultats de la seva activitat, tal com ha reconegut reiteradament l'empresa demandada.

  6. - El demandant va passar a fer funcions d'inferior categoria, corresponents a tècnic a la oficina on treballava (sucursal de Vic). A conseqüència del canvi de lloc de treball, el demandant va deixar de percebre la retribució variable per compliment d'objectius que abans percebia (complia objectius al 100% o per sobre, per la qual cosa percebia el màxim de retribució). L'any 2002 ha cobrat 2.284 euros, per aquest concepte.

  7. - L'empresa demandada, coincidint amb la retirada de la figura del Gestor, va publicar anuncis de contractació per llocs de gerents d'empreses en distints periòdics. A resultes d'un d'aquests anuncis, va contractar al Sr. Mauricio , recent llicenciat, contractat temporal, que ha passat a realitzat les tasques de clients d'empreses assumint gran part de la cartera del demandant.

    Aquest empleat no tenia experiència rellevant en el sector.

  8. - En la zona en la que treballa el demandant, el resultat de les eleccions sindicals va ser de un 65%, aproximadament, a favor del sindicat CGT. 9º.- La xifra màxima de la retribució variable que hagués pogut cobrar el demandant era de 8.500 euros, l'any 2002.

  9. - Els gestors afectats per la reestructuració que van ser reubicats, van anar a treballar en alguns casos a oficines d'altres zones, sempre en llocs de direcció i apoderats de la oficina. Al demandant no se li ha ofert mai un lloc de treball alternatiu.

  10. - Des del mes d'octubre de 2002, l'actor està realitzant, de fet, taques de subdirector d'oficina, per estar la persona que ocupa el càrrec, en situació de baixa per incapacitat temporal.

  11. - El demanant percep un complement d'ajuda farmacèutica al qual te dret per conservar una condició més beneficiosa, de caràcter personal, per procedir de una altra entitat bancària, on aquesta estava reconeguda.

  12. - Gabriel estava apoderar per l'empresa, des de l'any 1998, quan realitzava les funcions pròpies de Gestor d'empreses i ha deixat d'estar-ho en cessar en aquelles funcions.

  13. - Cap dels altres gerents d'empreses afectats per la reestructuració era membre del Comité d'Empresa.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia que estima la demanda en reclamación de indemnización por daños y perjuicios por lesión del derecho fundamental de libertad sindical, interpone la empleadora demandada recurso de suplicación, que basa en los apartados b) y c) del ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR