SAP Barcelona, 4 de Febrero de 2000

PonenteMARTA RALLO AYEZCUREN
ECLIES:APB:2000:1218
Número de Recurso45/1998
ProcedimientoCIVIL
Fecha de Resolución 4 de Febrero de 2000
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 15ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA - SECCIÓ QUINZE

ROTLLO Núm. 45/98

Judici de menor quantia 101/97

Jutjat de Primera Instància número 22 de Barcelona

SENTÈNCIA

Magistrats:

Il.lm. Sr. RAFAEL GIMENO BAYÓN COBOS

Il.lma. Sra. MARTA RALLO AYEZCUREN

Il.lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLÍO SERRA

Barcelona, 4 de febrer de 2000.

VISTES, en grau d'apel.lació davant la Secció Quinze de l'Audiència Provincial de

Barcelona, aquestes actuacions de judici declaratiu ordinari de menor quantia número 101/97,

seguides pel Jutjat de Primera Instància número 22 de Barcelona, a instàncies del Sr. Franco i d'EYCESA-2, SA, representats per la procuradora Sra. Esther Suñer Ollé i

dirigits pel lletrat Sr. Abel Garriga Moyano, contra BANCO CENTRAL HISPANOAMERICANO, SA,

representada per la procuradora Sra. Amalia Jara Peñaranda i dirigida pel lletrat Sr. Javier Valentí

Nin; contra els Srs. Blas i María Rosa, representats

per la procuradora Sra. María del Carmen Martínez de Sas i dirigits per l'advocat Frederic Martín

Ruiz; i contra DACHA, SA i els Srs. Juan Pedro i Millán, no compareguts, en Virtut del recurs d'apel.lació interposat per la part demandant

contra la sentència que va dictar aquell Jutjat en les actuacions el día 11 de novembre de 1997 .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel.lació diu literalment: "FALLO: Que desestimando la demanda interpuesta por el procurador Sra. Suñer Ollé en nombre y representación de EYCESA-2, SA y D. Franco contra el BANCO CENTRAL HISPANOAMERICANO, SA, relativo a la extinción de las obligaciones cambiarias por extinción de la deuda, debo absolver y absuelvo al BANCO HISPANOAMERICANO, SA de las pretensiones contra él ejercitadas; con expresa condena en costas a la actora. Y que estimando la excepción de litispendencia por conexidad respecto a las pretensiones segunda y tercera ejercitadas por los actores contra todos los codemandados, BANCO CENTRAL HISPANOAMERICANO, SA, DACHA, SA, D. Blas, Dña. María Rosa, D. Juan Pedro y D. Millán y subsidiariamente contra los antiguos miembros del Consejo de Administración de DACHA, SA, D. Blas, Dña. María Rosa y D. Juan Pedro y el actual administrador D. Millán, debo absolver y absuelvo en la instancia a los codemandados, con expresa condena en costas a los actores".

SEGON

La part demandant va interposar recurs d'apel.lació contra la sentència esmentada i, admès a ambdós efectes, es van trametre les actuacions a aquesta Audiència, després de citar a termini les parts. Comparegudes aquestes, la vista pública va celebrar-se el día 28 de gener de 2000.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada MARTA RALLO AYEZCUREN

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La part demandant apel.la contra la sentència que desestima la demanda.

Per tal de delimitar la controvèrsia, es considera procedent, en primer lloc, relacionar-ne els antecedents, la major part dels quals es declaren provats al fonament de dret segon de la sentència del Jutjat i no han estat qüestionats en aquesta segona instància. Els que tenen rellevància en la qüestió ara subjecta a decisió són, en síntesi, els següents:

  1. La demandant EYCESA-2, SA va ser subcontractada per la societat Construcciones Isla de San Salvador, SL, de la qual la demandada DACHA, SA tenia el 97,67 per cent del capital social, per portar a terme les obres d'estructura d'un parquing del qual era concessionària DACHA, SA.

  2. Acabades les obres, Construcciones Isla de San Salvador, SL no va pagar a EYCESA-2, SA l'import de les realitzades.

  3. Per tal de liquidar el deute, el día 4 de març de 1993 es va atorgar un contracte de compravenda de 40 places del parquing referit, actuant com a venedora DACHA, SA i com a compradora EYCESA-2, SA. El preu de 90 milions de pessetes s'havia de satisfer de la manera següent: a) 20 milions de pessetes -23.460.000 pessetes comptat l'IVA i les despeses- en l'acte de la firma del contracte, mitjançant l'entrega per EYCESA-2, SA de quatre canvials acceptades per ella i aval.lades pel Don. Franco, que es van entregar efectivament; b) en el moment que l'estructura del parquing assolís la cota zero del terreny, EYCESA-2, SA pagana 8 milions de pessetes més IVA; i c) la resta de l'import, 62 milions de pessetes, hauria de pagar-les Construcciones Isla de San Salvador a DACHA, SA com a pagament del deute d'aquella entitat amb EYCESA-2, SA. Aquesta tindria la propietat de les places quan abonés el segon dels terminis de pagament pactats.

  4. Part de les lletres de canvi entregades per EYCESA-2, SA quan es va firmar el contracte, que temen venciment al 4 de juny de 1993, es van renovar mitjançant tres nous efectes amb venciment el 29 de desembre de 1993, per import total d'11.800.000 pessetes. I aquestes noves lletres, a la vegada, d'acord amb el pacte entre EYCESA-2, SA i DACHA, SA que va tenir lloc el 21 de desembre de 1993, van ser substituïdes per tres noves canvials, per import cadascuna de 4 milions de pessetes i venciment el 29 de juny de 1994. Les lletres eren aval.lades pel Don. Franco

  5. El 13 d'abril de 1994 les entitats EYCESA-2, SA, DACHA, SA, CONSTRUCCIONES ISLA DE SAN SALVADOR, SL i BARNAPARK, SL van firmar un pacte transaccional pel qual BARNAPARK, SL assumia els drets i les obligacions d'EYCESA-2, SA en les relacions amb les altres dues entitats. Les intervinents declaraven deixar saldats i liquidats tots els contractes i quantitats que poguessin haver pendents entre elles fins aquella data, atorgaven cartes de pagament a favor de les creditores i es comprometien a no demanar-se res més ni reclamar entre elles per cap concepte. Com a nota adicional manuscrita al peu del document el representant legal de DACHA, SA, Don. Blas es comprometia a rescatar les tres lletres de venciment al 29 de juny de 1994 d'import 4 milions de pessetes cadascuna, en poder del BANCO CENTRAL HISPANOAMERICANO, SA i a entregar-les a BARNAPARK, SL per haver estat compensat l'import en mèrit del contracte firmat.

  6. El 22 de desembre de 1995 BANCO CENTRAL HISPANOAMERICANO, SA, els Don. Blas i María Rosa, DACHA, SA i dues altres entitats van atorgar escriptura de reconeixement de deute i constitució d'hipoteca en la qual es feia constar que BANCO CENTRAL HISPANOAMERICANO, SA era creditor de DACHA, SA pels següents conceptes i quantitats: 1) 124.518.429 pessetes com a saldo resultant d'una pòlissa de crèdit; 2) 212.865 pessetes, com a descobert del compte corrent número 21199-1, i 3) 648.758 pessetes, com a descobert del compte corrent número 211-0039298. De manera transaccional es fixava l'import del crèdit del Banc contra la resta d'intervinents pels conceptes crediticis enunciats en la mateixa escriptura; es feia un quitament i es constituïa hipoteca sobre determinades finques.

  7. BANCO CENTRAL HISPANOAMERICANO, SA va interposar davant els Jutjats de Vilanova i la Geltrú, una demanda, firmada amb data de 8 de març de 1996, de judici executiu contra Don. Franco, EYCESA-2, SA i un altre, per l'impagament de les lletres de canvi de venciment al 29 de juny de 1994, referides en l'apartat 4 anterior.

SEGON

A partir de les dades exposades, els actors sol.licitaven a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 952/2007, 19 de Septiembre de 2007
    • España
    • 19 Septiembre 2007
    ...la sentencia dictada con fecha 4 de febrero de 2000 por la Sección 15ª de la Audiencia Provincial de Barcelona en el recurso de apelación nº 45/98 dimanante de los autos de juicio declarativo de menor cuantía nº 101/97 del Juzgado de Primera Instancia nº 22 de Barcelona, sobre extinción de ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR