SAP Barcelona, 20 de Julio de 2000

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2000:9708
Número de Recurso654/1998
ProcedimientoCIVIL
Fecha de Resolución20 de Julio de 2000
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 15ª

AUDIENCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ QUINZE

Rotlle 654/98-3a

Judici de menor quantia 449/97

Jutjat de 1ª Instància núm. 47 de Barcelona ° .

SENTENCIA

Magistrats:

Il.lm. Sr. RAFAEL GIMENO BAYÓN COBOS

Il.lma: Sra MARTA RALLO AYEZCUREN

Il.lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLÍO SERRA

Barcelona, 20 de juliol del 2000

La Secció Quinze de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel.lació les

actuacions número 449/97, seguides pels tràmits del judici de menor quantia en el Jutjat de 1ª

Instància núm. 47 de Barcelona a instàncies de Ibergel, SA, representat pel procurador Sr. Huertas,

contra Moli Vell, SL, representat pel procurador Sr. Marroquín, i contra el Sr. Jorge . Aquestes actuacions estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel.lació

interposat per l'actora contra la sentència dictada el día 13 de març de 1998 pel titular del Jutjat de Primera Instància.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel.lació és la següent: " FALLO: Que estimando como estimo la demanda interpuesta por Ibergel, SA representada en autos por el procurador de lo tribunales Don Agustín Huertas Salces, contra Don Jorge, en situación procesal de rebeldía, sobre reclamación de cantidad, debo condenar y condeno a dicha parte demandada a que pague a la actora la cantidad de quince millones ochocientas ocho mil veintitrés mil pesetas ( 15.808.023.- ptas.) màs el interés legal de dicha cantidad desde la interpelación judicial; y desestimando como desestimo la demanda también interpuesta contra Moli Vell, SL, representada en autos por el procurador de los Tribunales Don Arturo Marroquín Sagalés, debo absolver y absuelvo a dicha demandada de la pretensión- contra ella asimismo deducida. Y con expresa condena en costas a la parte demandada respecto a las causadas por la actora, y a ésta las causadas por la demandada absuelta". SEGON.- l'actora apel.là contra la sentència dictada pel titular del Jutjat de la Instància núm. 47 de Barcelona. Trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a la celebració de la vista pública el día 16 de juny d'enguany amb el resultat que consta a la diligència del secretari judicial.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il.lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLÍO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

l'entitat actora va interposar una demanda contra Moli Vell, SL i Don. Jorge com a membres del consell d'administració de Barcipeix, SA, i aquest últim, a més, com a actual administrador de la societat. Dues van ser les accions que va exercir contra aquests demandats. La primera la de l' article 262.5 de la Llei de societats anònimes -LSA - per no haver promogut la dissolució de la societat quan estaven obligats a fer-ho perquè es trobava afectada per causa de dissolució. S'al.legava que la societat es va deixar inactiva després de l'arxiu de l'expedient de suspensió de pagaments. La segona es basava en el dany que li han causat en haver contractat i obligat amb ella quan la situació económica en la que es trobava la societat impedia que es pogués complir les obligacions contretes. Exercia, per tant, de forma acumulada i pels fets exposats l'acció prevista a l' article 135 LSA .

La sentència desestima l'excepció de prescripció oposada per la societat demandada ( única que ha comparegut al procediment). Després de declarar provat que Barcipeix, SA es troba en la situació que integra la causa dé dissolució núm 3 de l'article 260.1 LSA i no s'ha donat compliment al deure que imposa l' article 262 LSA, condemna Don. Jorge a respondre personalment del deute social que és objecte de reclamació. Desestima, per contra la demanda, respecte Moli Vell, SL perquè, d'una banda, la situació que obligava a promoure la dissolució es va produir un cop havia cessat en el càrrec i d'altra, perquè no ha quedat provat que les comandes de les que deriven el deute que es reclama s'efectuessin durant l'escàs temps que aquesta societat va ser consellera.

El demandat Don. Jorge s'ha conformat amb la sentència que el condemna a respondre personalment del deute social, com a actual administrador de Barcipeix, SA, pronunciament que ha quedat exclós, per tant, del coneixement d'aquest Tribunal.

L'actora recorre la desestimació de la demanda respecte Moli Vell, SL. En el recurs fonamenta la seva petició en l'errònia valoració de la prova. Entén que, ha quedat provàt que, llevat la que es correspon a la factura que es va aportar com a document núm. 26 ( import que s'haurà de reduir del total que es reclama), la resta de comandes van ser fetes mentre Moli Vell, SL era membre del consell d'administració quan la situació económica impedia el compliment d'aquelles obligacions. Manté que l'entrada de la demandada en la societat va crear una confiança en el compliment de les obligacions que va ser la que va motivar que acceptés les comandes malgrat que Barcipeix, SA ja mantenía un elevat deute. Conclou que els pressupòsits de l' article 135 LSA es donen en el supósit que s'examina.

No s'ha reproduït, en canvi, l'acció de responsabilitat prevista a l' article 262.5 LSA que respecte Moli Vell, SL ha estat desestimada. Raons de congruència determina que només la primera...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 805/2007, 5 de Julio de 2007
    • España
    • 5 Julio 2007
    ...dictada en grado de apelación con fecha 20 de julio de 2.000 por la Audiencia Provincial de Barcelona (Sección 15ª) en el rollo número 654/1.998, dimanante del Juicio de Menor Cuantía número 449/1.997 seguido en el Juzgado de Primera Instancia Número 47 de los de Barcelona. Es parte recurri......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR