SAP Girona 607/2001, 30 de Noviembre de 2001

PonenteFERNANDO FERRERO HIDALGO
ECLIES:APGI:2001:1865
Número de Recurso632/2000
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución607/2001
Fecha de Resolución30 de Noviembre de 2001
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

Audiencia Provincial de Girona

Secció Primera

Pl. de la Catedral, núm. 2 - 17004 GIRONA

Rotlle núm. 632/2000

Actuacions de procedéncia núm. 143199

Judici de menor quantia

Jutjat de Primera Instáncia i Instrucció núm. 1 Blanes

SENTÉNCIA NÚM. 607/2001

PRESIDENT

Im. Sr. Fernando Ferrero Hidalgo

MAGISTRATS

Im. Sr. Carles Cruz Moratones

Im. Sr. Miguel Pérez Capella

Girona, 30 de novembre de 2001

Aquesta Sala ha vist el Rotlle d'apel.lació núm. 632/2000, en el qual ha estat part apel-lant

COMUNIDAD DE PROPIETARIOS EDIFICIO DIRECCION000 ,

representada pel procurador Francesc de Bolós Pi i dirigida pel lletrat Jaume Graupera Fernández, i

part apel.lada Juan Pedro , representat per la procuradora Núria Oriell

Corominas i dirigida pel lletrat Josep María Pou Soler, subtituit pel lletrat Joan Soldevila Freixa,

essent també part apel.lada Carlos Daniel , representat per la procuradora Carme Ramió

Costa i defensat pel lletrat Eduard Salgas Fina i essent també part apel.lada VENDOME, SA i

SOYP, SA, no comparegudes en aquesta alçada. Ha actuat com magistrat ponent en la vista

d'aquest recurs l'Im Sr Fernando Ferrero Hidalgo.ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El Jutjat de Primera Instáncia i Instrucció núm. 1 Blanes, en les actuacions de judici de menor quantia núm. 143/99, incoades a instáncia de COMUNIDAD DE PROPIETARIOS DIRECCION000 , representada per la procuradora María del Mar Ruiz Ruscalleda i defensada pel lletrat Jaume Graupera Fernández, contra Carlos Daniel , representat per la procuradora Concepción Bachero Senado i defensat pel lletrat Eduard Salgas Fina, contra Juan Pedro , representat pel procurador Ferran Janssen Casas i defensat pel lletrat Josep María Pou Soler i contra VENDOME, SA i SOYP, SA, no comparegudes a primera instáncia i declarades en rebel.lia processal, va dictar Senténcia en data 1 de setembre de 2000, la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: "Acuerdo desestimar íntegramente la demanda presentada por el Procurador Doña María del Mar Ruiz Ruscalleda, en representación de La Comunidad de Propietarios del DIRECCION000 y contra Don Carlos Daniel , representado por el Procurador Doña Concepción Bachero Serrado, contra Don Juan Pedro , representado por el Procurador Don Fernando Janssen Casas y contra la entidad Vendome, S.A. y la entidad Soyp, S.A., declaradas en rebeldía y condenar a la parte actora de este proceso al pago de las costas causadas en esta instancia."

SEGON

La part demandant va recórrer en apel.lació contra la Senténcia esmentada i per aquest motiu les actuacions es van elevar a aquesta Audiencia, davant la qual, dins del termini legal i en la forma escaient, es van personar les parts litigants i, després dels trámits corresponents, es va fixar día per a la vista d'alçada, que va tenir lloc en data 27 de novembre de 2001, i a la qual van assistir els lletrats i procuradors de les parts personades, que van al.legar el que van estimar convenients al seu dret per defensar els seus és respectius interessos. No ha comparegut davant d'aquesta alçada la part demandada-apel.lada VENDOME, SA i SOYP, SA

TERCER

En la tramitació d'aquest recurs s'han observat les prescripcions legals corresponents.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La COMUNIDAD DE PROPIETARIOS DEL DIRECCION000 de Lloret de Mar interposa recurs d'apel-lació contra la Senténcia dictada pel Jutjat de Primera Instáncia núm. 1 de Blanes, de data 1 de setembre de 2000, en la qual es va desestimar la demanda interposada per la part esmentada contra Juan Pedro , Carlos Daniel , VENDOME, SA i SOYP, SA, en l'exercici de l'acció decennal prevista en l'article 1591 del Codi civil, per considerar que els vicis i defectes que pateix l'edifici de la demandant no són constitutius de ruina, a l'efecte de poder aplicar tal precepte, i és, per tant, el principal objecte del recurs, determinar si eis esmentats vicis o defectes, que no són discutits, mereixen el qualificatiu de ruina.

SEGON

El pressupósit principal de la responsabilitat decennal a la qual es refereix l'article 1591 del CC és la necessitat de "la ruina" de l'edifici, per la qual cosa és essencial examinar qué s'entén com a tal. Literalment "arruinar", en castellá, significa "causar ruina", és a dir, "acción de caer o destruirse una cosa", "derrumbamiento", peró els léxics a l'ús afegeixen que, en sentit figurat, també significa "destruir, ocasionar grave daño" (Diccionario de la Real Academia, "arruinar"), i associen la idea de ruina amb les nocions de "destrozo, perdición, decadencia". Per part seva, durant l'últim terç del segle (fonamentalment, a partir de la STS de 20 de novembre de 1959), la jurisprudéncia ha construit un concepte ampli de ruina: seguint els precedents comparats, es distingeix entre "ruina total i parcial" i s'estén la noció d" arruinamiento a l" estimació de tan greus defectes de construcció que fan témer la próxima pérdua de la mateixa, si immediatament no se substitueix com a impropia o inútil per a la finalitat al la qual es va destinar" (Senténcia citada). El séntit jurisprudencial de ruina el resumeix amb claredat la STS de 17 de febrer de 1986 en dir que "segons reiterada doctrina d aquesta sala la responsabilitat regida pel parágraf primer de l'article 1591 del CC abraga, objectivament, els vitii in aedificatione originals, sempre que es revelin dins dels deu anys i assoleixen la qualificació de greus, encara que I immoble no quedi convertit materialment o própiament en ruines ni compromesa la seva estabilitat, i es conceptuen vicis greus tots aqueils defectes constructius que per excedir de les meres o simples imperfeccions comportin una sort de ruina potencial que faci témer per la seva futura pérdua i aquells altres que facin l'edifocació inútil per a la finalitat que li és própia -:ruina funcional de les STS de 21-IV-81, 8-11-82 i 17-II-84- encara que la ruina així entesa no afecti i edifici en la seva totalitat i es lirniti a una de les seves parts essencials, afectant bé la seva solidesa o la seva utilitat, per dues línies d'equiparar solidesa i utilitat exigint-les de la totalitat i de cada una de les seves parts", jurisprudéncia seguida també per senténcies del Tribunal Suprem de 17 de desembre de 1997. S'afegeixen, entre altres, la Senténcia de 27 de desembre de 1983, del Tribunal Suprem que "el concepte de ruina, a qué es refereix l'article 1591 del Codi civil, ha de ser referit no només al fet que en sentit rigorós í estricte pogués implicar enderrocament o destrucció total o parcial de l'obra, sinó a un més ampli contíngut de l" arruinamiento", extensiu a defectes o vicis que afectin els elements essencials de la construcció, que per excedír de les imperfeccions corrents, configuren, una violació del contracte d'obra", reiterat per lessenténcies de 3 de juliol de 1990, 30 de gener de 1997, 29 de maig de 1997, 8 de maig de 1998, 19 d'octubre de 1998.

TERCER

L'existéncia de vicis en la construcció de l'edifici és indubtable en vista de la prova pericial practicada en període probatori i resta de les proves practicades, sent tals vicis de construcció els següents:

1 r) Gran quantitat d'esquerdes i fssures en sentit horitzontal a la zona de coberta en el punt de trobada de les cornises de la coberta amb el forjat, així com a les zones de suport de les parets de tancament de la coberta amb els forjats.

2n) Esquerdes i fissures verticals al revestiment de les faganes, n'hi ha de dos tipus. Les primeres se situen en el punt de trobada de les parets de tancament amb els elements estructurals dels pilars i forjats, especialment a la fagana principal de l'edifici. Les segones coincideixen amb les juntes de dilatació estructural deis diferents cossos de l'edifici.

3r) Esquerdes a la fábrica d'obra massissa manual vista que tanquen els patis prívats del jardípiscina a la zona posterior dels edificis, s'ha produit la ruptura total de les parets.

4t) Esquerdes en deu escales dels patis privats,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR