SAP Girona 464/2006, 11 de Diciembre de 2006

PonenteCARLES CRUZ MORATONES
ECLIES:APGI:2006:1619
Número de Recurso513/2006
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución464/2006
Fecha de Resolución11 de Diciembre de 2006
EmisorAudiencia Provincial - Girona, Sección 1ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

SECCIÓ PRIMERA

GIRONA

APEL·LACIÓ CIVIL

Rotlle núm. 513/2006

Actuacions: judici verbal núm. 13/2006

Jutjat Primera Instància 2 La Bisbal d'Empordà

SENTÈNCIA NÚM. 464/06

PRESIDENT

Fernando Lacaba Sánchez

MAGISTRATS

Fernando Ferrero Hidalgo

Carles Cruz Moratones

Girona, onze de desembre de dos mil sis

Hem vist el rotlle d'apel·lació núm. 513/2006, en el qual ha estat part apel·lant COMUNITAT DE

BENS INSTAL·LACIONS BAIX TER (Sr. Rogelio i Sr. Jon ),

representada pel procurador CARLOS JAVIER SOBRINO CORTÉS i dirigida pel lletrat CARLOS

MORET LLOSAS, i part apel·lada FERRINOX MOLEON, S.L., representada pel procurador

JOAQUIM GARCÉS PADROSA i dirigida pel lletrat JAUME MESTRES MONT-ROS. Ha actuat com

a ponent en la vista d'aquest recurs el magistrat Carles Cruz Moratones.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El Jutjat Primera Instància 2 La Bisbal d'Empordà, en les actuacions 13/2006, que se segueixen a instància de FERRINOX MOLEON, S.L., representada per la procuradora MARIA ROSA CARRERAS MARQUÉS i defensada pel lletrat JAUME MESTRES MONTROS, contra INSTAL·LACIONS BAIX TER S.C., representada pel procurador LLUÍS VERGARA COLOMER, i defensada pel lletrat CARLOSMORET LLOSAS, va dictar Sentència la decisió de la qual, literalment copiada, diu així: "FALLO: Que ESTIMANDO íntegramente la demanda interpuesta por la Procuradora Dña. María Rosa Carreras Marqués en nombre y representación de la mercantil Ferrinox Moleón, S.L, contra Instal·lacions Baix Ter, S.A. DEBO CONDENAR y CONDENO a la demandada a abonar a la actora la cantidad de 2419,93 euros. Esta cantidad devengará el interés legal desde la fecha de la presentación de la solicitud del juicio monitorio".

Segon

La part demandada INSTAL·LACIONS BAIX TER, S.C. va recórrer en apel·lació contra la Sentència esmentada i per aquest motiu les actuacions es van elevar a aquesta Audiència, i es van seguir els tràmits establerts a la LEC.

Tercer

En la tramitació d'aquest recurs s'han observat les prescripcions legals corresponents.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Acceptem els de la Sentència contra la qual s'apel la.

Segon

En el present procediment es reclama el pagament de la meitat pendent d'una factura per la construcció de sis taules amb peus d'acer inoxidable i sobre de vidre que la part demandada va encarregar a la part demandant que els ha construir i servir. la part demandada al lega l'inexistència de vicis en les taules que li obliguen a una reparació que té un determinat cost i per aquesta raó la demanda només pot prosperar amb la diferència entre la reclamació i el cost de reparació. La sentència d'instància determina que aquest al legat compliment defectuós de l'encàrrec fet a la part demandant no ha estat demostrat per la demanda i la condemna al pagament íntegra de la reclamació. Contra tal decisió, s'alça la part demandada.

Tercer

Com ja hem dit en altres ocasions, abans d'entrar en l'examen de la prova practicada cal recordar els principis processals que regeixen en aquesta matèria de càrrega probatòria. Ens hem de centrar en l' article 217 de la LEC 2000 que té el seu antecedent immediat en l'article 1.214 del Codi civil, actualment ja derogat. Aquest precepte consagrava la càrrega de la prova distribuint-la segons es reclami el compliment d'una obligació (en aquest cas li correspon al demandant aquella càrrega relativa als denominats fets "constitutius") o es proclami l' extinció d'una obligació (en aquest cas, li correspon al demandat, els denominats fets "extintius" o "impeditius"). Ara bé l'aplicació d'aquest precepte va anar adquirint matisos jurisprudencials per tal d'adaptar-lo a les exigències constitucionals i a la flexibilitat necessària en tot anàlisi de les controvèrsies litigioses derivades de les relacions humanes. No s'escapa a ningú que la distribució de la càrrega de la prova té sentit quan no hi ha prova suficient i, aleshores, cal decidir quina part ha de suportar les conseqüències de la manca de prova. Quan existeix prova suficient, resulta indiferent quina part l'hagi proporcionat al Tribunal. Dit en altres paraules, la càrrega probatòria es transcendental només quan manca la prova perquè, quan aquesta existeix, resulta irrellevant qui l'hagi proporcionada al tribunal.

Així resulta que s'ha vingut interpretant aquell precepte del Codi civil, tant doctrinalment com jurisprudencial, en el sentit que la tutela judicial efectiva ( art- 24-1 de la CE ), la justícia material i la realitat social han recomanat recórrer als criteris de normalitat (cal demostrar allò que és anormal, i per conseqüent "impeditiu") i presumir-se allò que és normal en unes relacions humanes, o bé en l'estat normal o natural de les coses o en situacions de fet o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR