Convenio colectivo - Indústria Metal-logràfica, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4056 de 26/01/2004

RESOLUCIÓ TIC/4119/2003, de 9 de desembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de la Indústria Metal·logràfica de Catalunya per als anys 2003-2004 (codi de conveni núm. 7900285).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de la Indústria Metal·logràfica de Catalunya per als anys 2003-2004, subscrit per la part empresarial pels representants d'ACEM i per la part social pels representants de CCOO i UGT, el dia 29 de octubre de 2003, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de la Indústria Metal·logràfica de Catalunya per als anys 2003-2004 (codi de conveni núm. 7900285) al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el compliment previ dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Barcelona, 9 de desembre de 2003

Jaume Abat i Dinarès

Director general de Relacions Laborals

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de la Indústria Metal·logràfica de Catalunya per als anys 2003-2004

15 Conveni col·lectiu de Treball per a la Indústria Metal·logràfica deCatalunya (2003-2004)

TÍTOL preliminar

Capítol primer

Disposicions generals

Article 1

Obligatorietat

  1. Aquest Conveni, com a resultat de la negociació portada a terme per a la seva conclusió, constitueix l'expressió de l'acord adoptat lliurement per les representacions signants -Associació Catalana de Fabricants d'Envasos Metàl·lics Lleugers (ACEM), Federació Minerometal·lúrgica de Catalunya de CCOO. i Federació Nacional del Metall, Construcció i Afins de Catalunya d'UGT en virtut de la seva autonomia col·lectiva, per la qual cosa els seus continguts obligacional i normatiu seran d'observança preceptiva en els àmbits territorial, funcional, personal i temporal pactats.

1.2 Durant la vigència d'aquest Conveni, el seu contingut no podrà ser alterat per les parts ni afectat per allò que disposin convenis de diferent àmbit, llevat d'un acord exprés en sentit contrari al qual s'arribi al si de la seva Comissió paritària.

S'exceptuen també de la regla anterior els acords concrets que es puguin subscriure -a nivell d'empresa o de centre de treball afectats pel Conveni- en mèrits de la delegació / habilitació negociadora expressa continguda en el següent article 50.4 d'aquest text, sempre que acompleixin tots els requisits que s'hi exigeixen per a la seva validesa.

Article 2

Vinculació a la totalitat

2.1 Aquest Conveni constitueix un tot orgànic, únic i indivisible, basat en l'equilibri dels drets i obligacions recíprocament assumits per les parts, i com a tal -amb vista a la seva aplicació pràctica- haurà de ser sempre objecte de consideració global i conjunta, i no s'hi admetran les interpretacions que pretenguin valorar aïlladament les estipulacions convingudes.

2.2 Si com a conseqüència d'impugnació judicial, la Jurisdicció social adoptés mesures com ara la supressió o modificació de qualsevol de les clàusules del Conveni, aquest quedaria automàticament sense efectivitat jurídica pràctica, i s'hauria de procedir a la reconsideració global del seu contingut.

Article 3

Compensació i absorció

3.1 Les condicions existents amb anterioritat a l'entrada en vigor del Conveni -fos quina fos la seva naturalesa, origen o denominació- seran absolutament compensables, fins on sigui possible, amb les que es pactin en aquest.

Excepcionalment, es mantindran congelades -en el seu import equivalent en Euros- les millores econòmiques abonades voluntàriament per les empreses fins al 31 de desembre de 1994 sobre les retribucions del Xè Conveni, llevat que s'hagués indicat cap altra cosa -respecte de dites millores- a l'articulat dels convenis posteriors.

3.2 Les disposicions legals futures que impliquin variació en tots o algun dels conceptes existents, o que suposin crear-ne de nous, només tindran eficàcia pràctica quan -considerades en la seva totalitat i en còmput anual- superin el nivell global del Conveni, en cas contrari, quedaran absorbides per les condicions acordades en aquest.

Article 4

Garantia personal

4.1 Es respectaran, en qualsevol cas, les situacions personals consolidades que resultin més beneficioses que les derivades de les estipulacions del Conveni, i aquesta garantia es mantindrà a títol exclusivament individual.

4.2 Aquest compromís s'ha d'entendre, en tot cas, sense perjudici de l'efectivitat de les derogacions o modificacions introduïdes pel Conveni en el marc normatiu anterior.

Article 5

Dret supletori

5.1 Per a tot allò no previst en el Conveni, s'atendrà expressament el que disposi tant la legislació laboral general com l'específica del sector metal·logràfic i les normes de règim interior d'empresa, si escau.

5.2 Respecte d'això, es considerarà com a Annex núm. 1 al text del Conveni, el de l'Ordenança Laboral per a la Indústria Metal·logràfica,aprovada per l'Ordre Ministerial d'1 de desembre de 1971, la qual seguirà expressament vigent entre les parts mentre no hagi estat modificada o deixada sense efecte per la legislació posterior a la seva promulgació o per acord de les parts.

Capítolsegon

Àmbits d'aplicació

Article 6

Àmbit territorial

Aquest Conveni serà d'aplicació als centres de treball radicats a la Comunitat Autònoma de Catalunya, llevat que comptin amb un Conveni Col·lectiu propi o d'empresa.

Article 7

Àmbit funcional

7.1 En l'àmbit d'aquest Conveni, hi són incloses les empreses dedicades a la fabricació d'envasos metàl·lics lleugers, tubs, aerosols, tapes, taps, càpsules i altres precintes metàl·lics, a la decoració i envernissat de planxes metàl·liques i a la seva estampació, així com a qualssevol altres activitats afins a les esmentades.

7.2 A aquest efecte, es consideraran únicament els productes fabricats amb xapa de gruix igual o inferior a 0'5 mm -amb l'excepció dels aerosols, per als quals no hihaurà limitació de gruix- i també els de composició mixta, sempre que incorporin d'alguna manera components metàl·lics.

Article 8

Àmbit personal

8.1 El Conveni s'aplicarà al personal que voluntàriament presti els seus serveis retribuïts per compte i dins de l'àmbit d'organització i direcció de les empreses afectades, sempre que, per raó del vincle contractual existent entre les parts, es trobi subjecte a la legislació laboral comuna.

8.2 Quedaran, doncs, expressament excloses del seu àmbit d'aplicació les persones compreses en qualsevol dels casos previstos en els articles 1.3 i 2.1 de l'Estatut dels treballadors i, potestativament -a judici de l'empresa-, les que hi exerceixin càrrecs de responsabilitat d'àrea de gestió, negoci, producte o assimilables, encara que únicament mentre ocupin efectivament aquests càrrecs.

8.3 Totes les referències efectuades en el text del Conveni als conceptes de "treballador" o "treballadors" s'han d'entendre realitzades, indistintament, als delgènere masculí com femení -llevat que es desprengui clarament una altra cosa del context de la cita concreta de què es tracti-.

Article 9

Àmbit temporal

9.1 Llevat d'indicació expressa del contrari, el Conveni entrarà en vigor -amb caràcter general- el 17 de juny de 2003, dia següent al de la seva signatura, si bé els seus efectes econòmics es retrotrauran en principi a l'1 de gener de 2003, i la seva vigència pactada finalitzarà el 31 de desembre de 2004.

9.2 No obstant el que disposa l'epígraf anterior, el Conveni s'entendrà automàticament prorrogat d'any en any, per tàcita reconducció, si no s'interposa la denúncia en forma, que s'haurà de notificar per escrit a l'altra part amb una antelació mínima d'un mes a la data de finalització de la seva vigència i en la qual s'hauran de determinar les matèries concretes que es proposin com a objecte de negociació.

9.3 Un cop denunciat en temps i forma el Conveni, perdran únicament vigència -a l'acabament de la que s'hi hagi pactat- les seves clàusules obligacionals, mentre que els seus efectes normatius es mantindran -amb caràcter transitori- fins a l'entrada en vigor del que el substitueixi, sense que això pugui representar cap perjudici per al compliment dels acords a què es pugui arribar en el nou Conveni.

9.4 De la pròrroga automàtica citada -i fins i tot de la simple vigència prorrogada del Conveni després de la seva denúncia- s'exceptuarà expressament la seva clàusula de revisió salarial, la qual finalitzarà la seva vigència després de la seva aplicació -en cas que resulti procedent- a les retribucions inicialment previstes per a l'any 2004, en els termes descrits en l'article 46 d'aquest text, mancant -per tant- de qualsevol tipus d'ultra activitat.

Capítol tercer

Comissió paritària

Article 10

Atribucions

La Comissió tindrà com a funcions específiques les següents:

10.1 La interpretació autèntica de les normes contingudes en el Conveni.

10.2 La vigilància del compliment del que s'hi hagi pactat.

10.3 L'arbitratge en les qüestions sotmeses a la seva consideració per les parts i la mediació obligatòria en els conflictes col·lectius que es puguin suscitar en relació amb els acords del Conveni.

10.4 L'anàlisi de l'evolució de les relacions entre les parts contractants i entre aquestes i la resta del sector metal·logràfic espanyol.

10.5 Qualssevol altres competències que les parts decideixin assignar-li, com ara les intervencions puntuals previstes en el text del Conveni.

Article 11Composició

La Comissió estarà integrada per cinc representants de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR