Convenio colectivo - Fabricació i Distribució de Begudes Refrescants, Lérida

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3969 de 17/09/2003

RESOLUCIÓ TIC/2748/2003, de 21 d'agost, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de Fabricació i distribució de begudes refrescants de les comarques de Lleida, per a l'1.1.2003 al 31.12.2004 (codi de conveni núm. 2500155).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de Fabricació i distribució de begudes refrescants de les comarques de Lleida, subscrit per la part empresarial per l'Agrupació Provincial de distribuïdors de begudes refrescants i per part dels treballadors per les centrals sindicals Comissions Obreres i Unió General de Treballadors el dia 4 de juliol de 2003, i de conformitat amb el que estableixen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de Fabricació i distribució de begudes refrescants de les comarques de Lleida, per a l'1.1.2003 al 31.12.2004 (codi de conveni núm. 2500155), al Registre de convenis de la Subdirecció General d'Afers Laborals i d'Ocupació a Lleida.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Lleida, 21 d'agost de 2003

Anna Miranda i Torres

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'Ocupació a Lleida en funcions

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de Fabricació i distribució de begudes refrescants de les comarques de Lleida (1.1.2003 al 31.12.2004).

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Parts negociadores

Aquest Conveni col·lectiu ha estat pactat per les organitzacions següents: per part dels treballadors, la Central de Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT), i per la part empresarial, l'Agrupació Provincial de Distribuïdors de Begudes Refrescants.

Ambdues parts reconeixen mútuament que tenen la representativitat suficient per a la constitució vàlida de la Comissió negociadora, d'acord amb el que recull l'article 88.1 de l'Estatut dels treballadors.

Article 2

Àmbit d'aplicació

  1. Àmbit territorial.

    Les normes d'aquest Conveni s'aplicaran a tots els centres de treball situats a la província de Lleida, sigui quin sigui el seu domicili social.

  2. Àmbit funcional.

    Queden sotmeses les empreses a tot el que es recull en aquest Conveni col·lectiu, ja siguin físiques o jurídiques, sempre que es dediquin a:

  3. L'elaboració i/o distribució de begudes refrescants.

  4. L'explotació i l'envasament d'aigües minerals naturals.

    Es consideren begudes refrescants les no-alcohòliques classificades com a aigües amb gas, gasoses, begudes de sucs de fruites, de tubercles i de llavors disgregades, llevat les orxates i les begudes aromatitzades.

  5. Àmbit personal.

    Queden compreses en l'àmbit d'aplicació d'aquest Conveni les persones que treballin per compte de les empreses a les quals els afecta, llevat que es tracti d'alguna de les relacions que es recullen als articles 1.3 i 2 del text refós de la llei de l'Estatut dels treballadors (RDL 1/1995, de 24 de març).

  6. Àmbit temporal.

    Aquest Conveni tindrà caràcter retroactiu al dia 1 de gener de 2003 sigui quina sigui la data de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i tindrà una durada de dos anys, és a dir, fins al 31 de desembre de 2004.

    A la finalització del Conveni col·lectiu, i mentre no es negociï un de nou, restaran vigents amb el mateix contingut

    que el conveni anterior, tan les clàusules normatives com les obligacionals.

    Article 3

    Denúncia i pròrroga

    Aquest Conveni es podrà prorrogar d'any en any, si no se n'ha efectuat denúncia expressament per les parts. La denúncia esmentada es realitzarà amb un mes d'antelació a la data d'acabament del Conveni, amb l'obligació, també per part del denunciant, de comunicar-ho a l'altra part i a l'organisme corresponent.

    Article 4

    Comissió paritària

    Ambdues parts negociadores acorden establir una Comissió mixta com a òrgan d'interpretació, d'arbitratge, de conciliació i de vigilància del compliment del Conveni.

    La Comissió mixta s'integrarà per tres vocals en representació dels empresaris i altres tres en representació dels treballadors, els quals seran elegits d'entre aquells que hagin integrat les representacions de la Comissió deliberadora del Conveni.

    La Comissió podrà utilitzar els serveis ocasionals o permanents d'assessors en totes aquelles matèries que siguin de la seva competència. Aquells assessors seran designats lliurement per cadascuna de les parts.

    Les funcions específiques de la Comissió són les següents:

    1. Interpretació autèntica del Conveni.

    2. Arbitratge en els problemes o en els conflictes que li siguin sotmesos per les parts.

    3. Vigilància a fi que es doni compliment al pactat.

    4. Estudi de l'evolució de les relacions entre les parts contractants.

    5. Efectuar, també, totes les gestions a fi que el Conveni tingui major eficàcia.

    Els assumptes sotmesos a la Comissió hauran de resoldre's en el termini de 21 dies com a màxim comptadors des de la data de l'acusament de recepció. La Comissió es reunirà dins les 48 hores següents a la convocatòria en el seu domicili o en aquell que les parts fixin de mutu acord. Els seus acords seran adoptats per majoria dels seus membres i es faran constar en acta.

    No obstant això, les parts podran acudir davant la jurisdicció competent, en ús de la seva llibertat.

    El domicili de la Comissió paritària es fixa a l'avinguda Prat de la Riba, 34, 25004 Lleida.

    Article 5

    Compensació, absorció i condicions més beneficioses

    Les condicions econòmiques pactades, considerades en el seu conjunt, seran compensables amb aquelles que eren vigents per aplicació i disposicions legals, convenis col·lectius de treball o contractes individuals, de manera que no s'abonaran diferències per cap concepte si la remuneració anual, real i total del treballador és superior.

    Solament tindran eficàcia en el futur i fins on arribin, les condicions econòmiques que es recullen en disposicions legals si, globalment considerades en el seu còmput anual, superen les establertes en aquest Conveni.

    Les condicions actualment existents que, en el seu conjunt, excedeixin les pactades en aquest Conveni, es mantindran estrictament "ad personam".

    Capítol 2

    Article 6

    Casos especials de servei

    En el cas que hi hagi esdeveniments especials en dies festius es garantirà el descans mínim segons les disposicions vigents, treballant en el cas d'extrema necessitat i s'abonarà el 200% del valor hora d'acord amb l'annex d'aquest Conveni.

    Article 7

    Jornada laboral

    La jornada ordinària de treball serà de 1.790 hores anuals de treball efectiu. L'horari de treball serà el pactat per l'empresa i els treballadors o els seus representants, de comú acord, i s'establirà de forma i manera que es treballin 40 hores en còmput setmanal, sens perjudici dels reajustaments que procedeixin fins arribar a la jornada anual pactada, si bé aquests reajustaments, llevat pacte en contrari, no podrà suposar una alteració substancial dels horaris actualment establerts.

    El descans setmanal serà de dos dies que, com a regla general, comprendrà el dissabte i el diumenge, amb les excepcions següents:

  7. Durant el període comprès entre el 5 d'abril i el 15 d'octubre, en el cas que hi hagi algun dia festiu entre setmana, es prestaran serveis durant 5 hores amb descans de mitja hora per l'entrepà que es computarà com a jornada, en la jornada del dissabte d'aquella setmana, i es compensarà aquell descans amb el denominat plus de dissabte en la quantia de 28.80 euros per cada meitat de jornada en aquelles condicions. En aquests supòsits, al personal que li correspongui tindrà dret també al plus de tasca, que es recull a l'article 15 del Conveni.

  8. Les empreses situades en les zones pirinenques i adjacents adequaran la seva jornada al que s'ha pactat, essent una excepció pel que fa a la possibilitat de treballar els dissabtes i, en aquests casos, s'abonarà conforme a la resta d'empreses 28'80 euros per dissabte treballat, més el plus de tasca, quan així correspongui.

  9. En altres supòsits i en casos excepcionals i per motius de producció o distribució, es podran treballar dotze dissabtes a l'any com a màxim en les condicions esmentades a l'apartat a) i amb la compensació econòmica de 28'80 euros i el plus de tasca.

    En tot cas, fora els horaris establerts com de jornada laboral activa, les indústries o els establiments afectats per aquest Conveni s'abstindran de realitzar activitats que tinguin projecció exterior.

    Article 8

    Festius

    Es consideraran dies festius els que constin al calendari laboral de festes per a la província de Lleida, i aquells que disposin les autoritats competents.

    Article 9

    El treballador, un cop fet l'avís i la justificació, podrà absentar-se del treball i tindrà dret a la remuneració per alguns dels motius i pel temps següent:

  10. Quinze dies naturals en el cas de matrimoni.

  11. Dos dies en el cas de naixement de fill o per mort, accident o malaltia greu o hospitalització de parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. Quan per aquests motius el treballador necessiti fer un desplaçament, el termini serà de quatre dies.

  12. Dos dies per trasllat del domicili habitual.

  13. Pel temps indispensable per complir un deure inexcusable de caràcter públic i personal.

  14. Per realitzar funcions sindicals o de representació del personal d'acord amb el que es recull legalment o convencionalment.

  15. Un dia en el cas de boda, bateig o acte similar d'un fill.

  16. Pel temps indispensable per drets educatius generals i de formació professional, l'empresa haurà de reservar-li el lloc de treball, sempre que el treballador demostri el seu aprofitament en els estudis cursats durant aquell...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR