Convenio colectivo - Masses Congelades, Cataluña

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2002
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2004
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 3964 de 09/09/2003

RESOLUCIÓ TIC/2636/2003, de 22 d'abril, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball del sector de Mases Congelades de Catalunya, per als anys 2002 a 2004 (codi de conveni núm. 7900965).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball del sector de Mases Congelades de Catalunya, per als anys 2002 a 2004 (codi de conveni núm. 7900965), subscrit per la part empresarial pels representants d'ASEMAC, i per part dels treballadors pels representants d'UGT i Comissions Obreres, els dies 4 de desembre de 2002 i 14 d'abril de 2003, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball del sector de Mases Congelades de Catalunya, per als anys 2002 a 2004 al Registre de convenis de la Direcció General de Relacions Laborals.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, previ compliment dels tràmits pertinents.

Notifiqueu aquesta Resolució a la Comissió Negociadora del Conveni.

Barcelona, 22 d'abril de 2003

Jaume Abat i Dinarès

Director general de Relacions

Traducció del text original signat per parts

CONVENI

col·lectiu de treball del sector de Mases Congelades de Catalunya, per als anys 2002 a 2004

Capítol 1

Àmbit, vigència, durada, absorció, compensació i garantia "ad personam"

Article 1

Àmbit funcional i personal

Les estipulacions d'aquest Conveni col·lectiu són de compliment obligat per a les empreses l'activitat principal de les quals sigui la fabricació industrial i la venda de masses congelades. Hi és adscrit el personal de fabricació, comercial, administració, serveis complementaris i auxiliars, i venda de masses congelades per a l'alimentació.

El principi d'igualtat entre treballadors femenins i masculins implica, per al mateix treball o per a un treball al qual s'atribueix un mateix valor, l'eliminació de qualsevol discriminació en el conjunt dels elements i les condicions de retribució. D'acord amb això, qualsevol expressió de "treballador" o "treballadors" del redactat d'aquest conveni s'entén en sentit global i no excloent.

Article 2

Àmbit territorial

L'eficàcia i l'obligatorietat d'aquest Conveni comprèn totes les empreses els centres de treball de les quals estiguin a Catalunya.

Article 3

Vigència i durada

Aquest Conveni col·lectiu entrarà en vigor a partir de la seva firma; no obstant això, els seus efectes econòmics seran retroactius a l'1 de gener de 2002. El Conveni finalitzarà el 31 de desembre de 2004 i es prorrogarà d'un any a l'altre per reconducció tàcita, sempre que no hi hagi cap denúncia de qualsevol de les parts com a mínim un mes abans de la fi d'aquest Conveni col·lectiu.

Article 4

Absorció i compensació

Quant a les millores econòmiques i socials que es produeixin en les empreses, s'estableix en cada cas si són o no absorbibles i compensables, individualment o col·lectivament. Les millores voluntàries anteriors a la publicació d'aquest Conveni són absorbibles o no segons les condicions en què es van establir.

Article 5

Garantia "ad personam"

S'han de respectar les situacions personals que amb caràcter global excedeixin el que s'ha pactat, les quals s'han de mantenir estrictament "ad personam".

Capítol 2

Període de prova, termini de preavís, ascens, promoció i contractes

Article 6

Període de prova i preavís de cessament

Qualsevol ingrés en l'empresa es fa a títol de prova, la qual ha de constar per escrit. La durada de la prova és la següent:

  1. Personal tècnic: 6 mesos.

  2. Per a la resta del personal: 1 mes.

    Les dues parts acorden que el període d'incapacitat temporal interromp el període de prova, encara que aquest no figuri en el contracte de treball.

    Els cessaments de personal s'han d'avisar a l'empresa per escrit amb dos mesos d'antelació per al personal tècnic, un mes per al personal administratiu i comercial, i quinze dies per a la resta de personal. Si no es fa aquest preavís es descompten de la liquidació els dies que s'hagin deixat de preavisar.

    Article 7

    Ascensos i promocions

    Les vacants que es produeixin s'han de cobrir sempre que sigui possible mitjançant la promoció dels treballadors de la categoria immediatament anterior. Els representants legals dels treballadors hi han de participar, tant en l'establiment dels criteris com en la selecció. La decisió final, la té l'empresa.

    En l'aplicació d'aquest article s'ha de respectar el dret igual de tots els treballadors a la promoció, sense que hi hagi cap mena de discriminació per raons d'edat, sexe, ètnia, país de procedència, afiliació o no a un sindicat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

    Article 8

    Contracte eventual per circumstàncies de la producció

    Els contractes de treball que les empreses adscrites a aquest conveni subscriguin per atendre circumstàncies de mercat, acumulació de tasques o excés de comandes, en consideració al caràcter estacional de l'activitat, poden tenir una durada màxima de dotze mesos dins un període de divuit mesos. En cas que el contracte s'hagi subscrit per una durada inferior a dotze mesos, es pot prorrogar mitjançant un acord de les parts per una única vegada, sense que la durada total del contracte pugui excedir aquesta durada màxima.

    En el contracte s'ha de consignar amb precisió i claredat la causa o la circumstància que el justifiqui.

    El cessament perquè ha finalitzat el temps acordat s'ha de comunicar per escrit al treballador, el qual té dret a percebre com a quantia d'indemnització per rescissió quinze dies de salari per any de servei. Els períodes de temps inferiors a un any es prorrategen per mesos.

    Article 9

    Contracte de foment de la contractació indefinida

    De conformitat amb el que disposa la Llei 12/2001, de 9 de juliol, i a fi de facilitar la col·locació estable de treballadors desocupats i d'empleats adscrits a treballs temporals, es pot subscriure aquest contracte de treball per fomentar la contractació indefinida amb treballadors inclosos en un dels grups següents:

  3. Treballadors desocupats inscrits a l'oficina d'ocupació en els quals concorri alguna de les condicions següents: joves de 16 a 30 anys d'edat, ambdós inclosos; aturats que faci com a mínim sis mesos que són inscrits ininterrompudament com a demandants d'ocupació; dones desocupades, si es contracten per prestar serveis en professions o ocupacions amb un índex d'ocupació femenina menor; més grans de 45 anys d'edat, i minusvàlids.

  4. Treballadors que, en la data de subscripció del nou contracte de foment de la contractació indefinida, estiguin treballant en l'empresa mitjançant un contracte de durada determinada o temporal, incloent-hi els contracte de formació, subscrit abans del 31 de desembre de 2003.

    A aquest contracte de foment s'hi aplica la normativa següent:

  5. Si el contracte s'extingeix per causes objectives i l'extinció és declarada improcedent, la quantia de la indemnització a la qual es refereix l'article 53.5 de l'Estatut dels treballador, en el punt que remet als efectes de l'acomiadament disciplinari que preveu l'article 56 del mateix text legal, és de trenta-tres dies de salari per any de servei. Els períodes de temps inferiors a un any es prorrategen per mesos fins a un màxim de vint-i-quatre mensualitats.

  6. No pot subscriure el contracte per al foment de la contractació indefinida l'empresa que en els sis mesos anteriors a la subscripció ha extingit contractes de treball per causes objectives declarades improcedents per sentència judicial o ha fet un acomiadament col·lectiu dels llocs de treball de la mateixa categoria o grup professional que els afectats per l'extinció o acomiadament, i per al mateix centre o centres de treball.

    Aquesta limitació no és aplicable en cas d'acomiadament col·lectiu si la realització dels contractes als quals es refereix aquest article ha estat acordada amb els representants dels treballadors en el període de consultes previst en l'apartat 4 de l'article 51 de l'Estatut dels treballadors.

    Article 10

    Contracte per a la formació

    L'objecte del contracte per a la formació és l'adquisició teòrica i pràctica necessària per a l'exercici adequat d'un ofici o d'un lloc de treball que requereixi un nivell susceptible d'acreditació formal i, si de cas hi manca, el nivell de qualificació de base de cada ocupació en el sistema de classificació de l'empresa.

    El contracte per a la formació es pot subscriure amb els col·lectius següents:

    Treballadors més grans de 16 anys i més petits de 21 anys que no disposin de la titulació requerida per fer un contracte en pràctiques. El límit màxim d'edat no és aplicable si el contracte se subscriu amb desocupats inclosos en alguns dels col·lectius següents:

    Minusvàlids.

    Treballadors estrangers, durant els dos primers anys de vigència del seu permís de treball, llevat que s'acreditin la formació i l'experiència necessàries per a l'exercici del lloc de treball.

    Els que faci més de tres anys que no tenen una activitat laboral reconeguda.

    Els que estiguin en situació d'exclusió social.

    Els que s'incorporin com a alumnes treballadors als programes d'escoles taller, casa d'oficis i tallers d'ocupació.

    Segons la grandària de la plantilla de l'empresa, el nombre màxim de contractes de formació que l'empresa ha de fer és el següent:

    Empreses de fins a 5 treballadors: 1 treballador.

    Empreses de 6 a 15 treballadors: 2 treballadors.

    Empreses de 16 a 30 treballadors: 3 treballadors.

    Empreses de 31 a 60 treballadors: 4 treballadors.

    Empreses de 61 a 100 treballadors: el 8% de la plantilla.

    Empreses de 101 a 250 treballadors: 10 treballadors o el 8% de la plantilla.

    Empreses de 251 a 500 treballadors: 20...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR